Prischock på campingplatsen?

Jisses, vad det tickar på! Ju fler kWh, desto dyrare nota vid utcheckning. Får campingägarna verkligen ta ut ”egna” priser för el? Svaret är ja!

Prischock på campingplatsen?

Publicerad

På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.

Tillgång till el är näst intill ett måste för merparten av dagens campare. Vissa camping- och ställplatser erbjuder ett fast pris på sina platser med el, medan andra upprättar en separat elnota baserad på förbrukningen.

Oavsett prissättningsmodell kan vi konstatera att det har skett en generell ökning av elpriserna de senaste åren – och att prislappen för elen kan skilja sig åt kraftigt mellan olika campingar. Vi ville ta reda på vad detta beror på, samt om de som driver campingarna är fria att sätta vilka elpriser de vill.

Jerker Sidén på Energimarknadsinspektionen svarade så här:

– I Sverige har vi ett naturligt monopol på elnätsverksamhet. Det betyder att man måste ha ett specifikt tillstånd för att bedriva elnätsverksamhet eller för att ta betalt för elnätsöverföring. Energimarknadsinspektionen reglerar hur mycket elnätsföretagen får tjäna, men det finns vissa undantag som bland annat omfattar campingplatser. De behöver inte ha något tillstånd och deras priser regleras inte av oss, eftersom de redan är kunder hos något av elnätsföretagen.

Ur det perspektivet råder det alltså fri prissättning för el på campingplatser?

– Så är det. Och till skillnad mot hemmavid har konsumenten inte möjlighet att välja elhandelsbolag, utan det är campingens villkor som gäller. Däremot finns det en konkurrenssituation som innebär att gästen ofta har möjlighet att välja en annan camping.

Kan det finnas naturliga förklaringar till den generella prisökningen för tomter med el samt den stora prisvariationen i olika delar av Sverige?

– Ja. Elnätsavgifterna i vårt land har gått upp rejält de senaste åren – även för de som driver campingarna. Detta beror på att det har gjorts stora insatser för att modernisera gamla elnät, i syfte att skapa mer stormsäkra och stabila anläggningar. Om campingägaren köper el av ett elnätsföretag som har gjort sådana moderniseringar, kan det innebära stigande priser som i förlängningen drabbar gästerna.

Johan Stenberg driver Skeppsdockans Camping och Korskullens Camping, och menar på att de måste ha ett annat, dyrare, el-abonnemang jämfört med privatpersoner.

Vi kontaktade sedan Konsumentverket för att fråga om campinggästerna har någon möjlighet att påverka elpriserna – och om myndigheten på något sätt reglerar generell prissättning. Presschef Hans Lundin svarade:

– I Sverige råder fri prissättning och det finns därför ingen tillsyn över vad som är skäligt eller inte. De enda bestämmelserna som finns på området ryms i prisinformationslagen, det vill säga att priser ska framgå tydligt.

Vi vände oss även till Johan Stenberg som tillsammans med sin fru driver Skeppsdockans Camping och Korskullens Camping i Söderköping. Johan har inte fått mer än något enstaka klagomål på höga elpriser från sina gäster. Däremot kunde han förmedla en campingägares perspektiv.

– Vi som driver campingar måste ha ett annat, dyrare, el-abonnemang jämfört med privatpersoner. Det beror på att vi måste säkra en betydligt högre kapacitet, trots att den höga kapaciteten endast nyttjas några dagar under högsommaren, sade Johan och fortsatte:

– Precis som elnätsföretagen måste även campingarna göra moderniseringar. För några år sedan behövde vi utrusta samtliga elstolpar med personskyddsautomatik. Vi har också installerat ett antal nya elstolpar vilket har inneburit stora kostnader för oss.

Johan berättade att sedan år 1997 har elpriset på hans campingar ökat från 30 kronor per dygn till dagens 50 kronor per dygn.

– Priset har alltså ökat med ungefär en krona per år. Det låter ju inte så mycket, men det är klart att om man räknar procentuellt är det en betydande ökning.

Till sist lät vi Svensk Camping (SCR) komplettera de svar vi redan hade fått. Christer Jansson är Branschrådgivare på SCR:

– När det gäller elabonnemang skiljer sig förutsättningarna åt för campingföretagarna, beroende på campingens geografiska position. Det kan gälla olika nätavgifter och villkor kring abonnerad effekt. 

Man har också en skyldighet att besiktiga sin elanläggning varje år. Många elanläggningar på campingplatser har legat i fas för att uppgraderas eller bytas ut.

Det betyder att de på senare år kan ha lagt stora summor på att bygga om och underhålla det interna elnätet på sina campinganläggningar.

Christers kollega Bertil Persson kompletterade:

– En ytterligare omständighet som påverkat priset är att Skatteverket från 2017 ändrade sitt ställningstagande kring moms på el på campinganläggningar. Detta innebar att momsen höjdes från 12 till 25 procent.

Jerker Sidén

ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN


• Är en expert- och tillsynsmyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för väl fungerande energimarknader.

• Har tillsyn över och utvecklar spelreglerna på el-, fjärrvärme- och naturgasmarknaderna.

• Arbetar också för att stärka kundernas ställning och trygga samhällets behov av fungerande energidistribution och handel.

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

 • Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Historia Fiat Ducato: 40-åringen sitter kvar på tronen

  Varje år byggs det ungefär 100 000 husbilar på Fiat Ducato-chassin. Hur blev Ducato modellen på alla husbilstillverkares läppar – och hur arbetar Fiat för att behålla sin marknadsledande position? Vi tar ett snack med Fiat Professionals husbilsspecialist.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-20 08:52

 • Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen – ställplats med Safari

  Bisonfarmen i Gate är ställplatsen som erbjuder en annorlunda upplevelse. För vad sägs om en safaritur i bisonhagen eller en stilla kväll med milsvid utsikt över Vättern?

  Artikel Catharina Höglund, 2021-04-16 07:14

 • Historik: Toppola – campa på taket

  Historik: Toppola – campa på taket

  Friare än en husvagn, smidigare än en husbil – med en Toppola kunde du campa på taket till din personbil. 1980-talsprylen är lika populär nu som då och lämnar ingen oberörd.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-04-14 07:14

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1672 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-07

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206