Res säkert i vinter!

Res säkert i vinter!

Publicerad

Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

Experten Henrik Mård ger goda råd.

Dålig sikt, krokiga vägar och halt underlag är ingen höjdare ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Lägg därtill hetsiga fartdårar som tar minsta chans att köra om när de får möjlighet. Du kan förstås varken påverka väglaget eller andra trafikanter.

Däremot kan du se till att förbereda dig på bästa sätt för att minimera risken för missöden. 

Tillsammans med Henrik Mård på Forsbergs Fritidscenter har vi här sammanställt vilka steg du bör gå igenom innan du ger dig ut på vägarna.

Planering


En stressad och hungrig bilförare är ofta en dålig bilförare! Planera därför resan så att ni har möjlighet att vara utvilade vid avfärd och kan resa i lugn och ro. Ta gärna till ordentligt med tid, så att ni kan ta rast när ni vill och har tid att reda ut oförutsedda händelser.

Fordonskoll


Kontrollera statusen på ditt ekipage i god tid innan resan. Gå igenom följande:

• Däck
Kontrollera skicket på däcken om ditt fordon är försett med begagnade sulor. Finns det tillräckligt med dubbar kvar? Håller mönsterdjupet lagstadgade tre millimeter och – allra helst – rekommenderade fem millimeter? Om du reser med husvagn och dragbilen har dubbade däck måste även husvagnen ha det vid vinterväglag. En dragbil med odubbade vinterdäck får dra en husvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

• Glykol
Glykol är helt avgörande för att kylarvattnet i motorn ska undgå att frysa. Därför är det ytterst noga att kylaren är påfylld och att glykolhalten är tillräckligt hög. Tänk på att inte blanda olika sorters glykol – oftast står det på kylarlocket vilken sort du ska använda dig av. Med en glykolprovare kan du testa så att kylarvattnet står pall för temperaturer ner mot 30 minusgrader. En sådan finns att köpa på exempelvis Jula, Biltema, Mekonomen och bensinmackar. En del mackar kan även ställa upp och testa kylarvattnet, ibland mot en liten avgift.

• Olja
Kontrollera oljenivån och fyll på vid behov. Tänk på att det dyraste du kan göra är att använda billig olja. Satsa hellre på en dyrare olja av hög kvalitet; det vinner du på i längden. Notera vilken olja du köpte senast så slipper du blanda olika sorter.

• Spolarvätska
Fyll på fullt med spolarvätska före avfärd och se även till att ta med färdigblandad spolarvätska i reserv.

Om det är moddigt på vägarna kan spolarvätskan ta slut – och då kan sikten snabbt bli lika med noll! I dessa lägen är det ovärderligt att direkt kunna fylla på med färdigblandad spolarvätska.

• Batteri
Om startbatteriet till husbilen sitter synligt, se då till att hålla batteripolerna (plus och minus) rena. Om de oxiderar är det oftast ett tecken på att batteriet har börjat läcka. Tänk även på att du inte ska koppla bort batteriet vid sträng kyla som man gjorde förr. Då riskerar du nämligen att tömma allt datainnehåll till larm, centrallås med mera.

• Värmepanna
Testkör värmepannan så att den fungerar som den ska. Att kunna värma bodelen är A och O för en trivsam vintersemester.

Korrekta beslut från början och vintercampandet kan bli njutningsfull.

Gör en egen checklista – kontrollera alla komponenter innan avresa.

Packning


Ha alltid med ett första hjälpen-kit, prylar för snöröjning samt varma kläder om ni blir stående vid vägen. En 12-volts värmefläkt kan också vara ovärderlig om värmepannan i fritidsfordonet börjar strula.

Träplankor att lägga mellan marken och husvagnens stödben minimerar risken för att stödbenen fryser fast. Om ni reser med barn är det en fördel att ta med lite spel och böcker till bilresan samt kanske något gott att äta.

Vi har plockat ihop dessa prylar på Jula. Priserna gäller både i varuhusen och via e-handel på jula.se.

Artikel Artikelnr Pris (SEK)
Första hjälpen-kit 881062 179
Spolarvätska färdig, 3 lit. 002913 29,90
Isskrapa 61940429 90
Snöskyffel hopfällbar 706035 99,90
Snöborste 619405 79,90
Låsolja + låstinare 001955 79,90
Varselväst 002779 39,90
Pannlampa LED 002494 149
Startkablar 608046 149
Bogserlina 002717 99,90
Varningstriangel 619471 69,90
Fleecefilt 009119 69,90
Mössa LED 001786 99,90
12V värmefläkt 619243 199
Kupévärmare 619604 199
Yatzy 005750 49,90
Kortlek 961056 19,90

 

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

 • Prischock på campingplatsen?

  Prischock på campingplatsen?

  På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-27 06:19

 • Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-01-22 07:35

 • Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-01-20 07:47

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1627 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206