Udda bygge: Saab som husbil

Ett säreget och mycket udda fordon både framifrån...

Udda bygge: Saab som husbil

Publicerad

Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

...och bak

Efter 40 år i glömska hittades denna i södra Dalarna.

Skapelsen såg dagens ljus i ångermanländska Ramsele på sextiotalet och lever idag vidare i Anders Johannesson ägo. Han är son till mannen bakom skapelsen och säger så här om att vara släkt med en Saab 92H:

– Visst är det kul och nog var det ett fantastiskt projekt min far drev. Han var en riktig uppfinnare och fabrikör och gav sig aldrig. Oj, vad han jobbade med husbilen. Och mitt i allt detta skötte han ju den vanliga verkstaden. 

Det var om sagt i Ramsele det udda fordonet blev till och det var där Torsten Johannesson drev sin verkstad på sextiotalet. Var det någon som hade konstruktionsproblem i trakten var det Torsten man vände sig till.

På gården utanför stod familjens svarta Chevrolet 210 från 1957 med fenor och hela baletten. Intill hukade en husvagn av idag okänt märke. Ekipaget sattes i tjänst varje sommar då det skulle åkas på vägarna. Just sommaren 1963 planerade familjen Johannesson en tur till Norge.

Efter en omfattande renovering klarade Saaben kontrollbesiktningen 2009.

De hamnade så småningom på en campingplats med en mysig älv intill. Allt var frid och fröjd till en början. Fast när det var dags att packa sig iväg hemåt, byttes friden ut mot … ja, ni vet vad. Ekipaget satt nämligen ohjälpligt fast i den norska myllan.

Det var då konstruktören och mekanikern Torsten Johannesson kom på idén om att så att säga bygga in husvagnen i bilen eller om man så vill, motorisera husvagnen. Och vad fick man då? Jo, en husbil.

Väl hemma köpte han en begagnad Saab 92 för några hundra riksdaler och satte igång med att förse den med ett hus. Efter 1 700 timmars slit och släp innanför verkstadens röda portar var den typ klar ett år senare. Anders minns dagen väl.

– Det var inte så att det var premiär eller något, utan bilen skulle till besiktningen och där slog man ned på totalvikten. Den vägde 1 300 kg och gränsen gick vid 1 100 kg. Så det var ju lite snopet. Pappa tappade intresset för skapelsen som såldes till Borlänge.

Den charmiga interiören tyder på modell äldre.

Torsten lät sig dock inte slås ned i det byråkratiska träsket utan skaffade sig ytterligare en Saab, fast nu en trecylindrig Saab 95 som också den fick finna sig i att klä på sig en helt ny kostym. Den rödgrå skapelsen försågs med teak och krom och fick en grill från Volvo.

Efter 123 dagar premiärvisades den inför ett pressuppbåd utanför verkstaden. Dagen efter skrev tidningen Expressen om Sveriges första "husbil" och myntade därmed begreppet. Anders minns uppståndelsen väl.

– Det var ju en speciell dag och en revansch för pappa. Vi åkte sedan mycket med den nya husbilen. Vi var bland annat upp till Jokkmokk och fiskade harr och öring och till Trondheim. Fast fort gick det inte. Och folk vi mötte höll på att skratta ihjäl sig. Något liknade fordon hade de aldrig sett.

Det blev ingen serieproduktion, men i varje fall en fin duo.

Seriösa planer på serietillverkning tog vid. Beställningar fanns och intresset var stort. Diskussioner fördes med husvagnstillverkaren Polar som då höll till i Junsele. Tanken var att de skulle stå för chassit och pappa för karossen, men det hela rann ut i sanden. 

Saabhusbilarna gick sedan olika öden till mötes. Den första hittades efter fyrtio år i skogen i södra Dalarna där den bland annat tjänat som koja. 

En klubb bildades snabbt för fordonets bevarande och långa led med frivilligarbetare radade upp sig.

Nummer två återfanns i Jokkmokk av Claes Johansson på tidningen Klassiker och fick då bli en rullande redaktion. Efter omfattande renovering i Östersund, orkestrerad av Lars "Julle" Olofsson, lyckades man få bilen godkänd vid kontrollbesiktning 2009.


FAKTA

Titel: Den första husbilen
Byggd på: En Saab 92
Skapad av: Torsten Johannesson
Var: Ramsele
Levde länge som: Skogskoja
Räddad av: Torstens son
Finns i dag: Härnösands bilmuseum

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

 • Res säkert i vinter!

  Res säkert i vinter!

  Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-28 07:37

 • Prischock på campingplatsen?

  Prischock på campingplatsen?

  På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-27 06:19

 • Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Ställplats Vänersborg Marina – hjärtat av lilla Paris

  Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-01-22 07:35

 • Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Historia: Full fart för folkkära Folkabussar

  Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-01-20 07:47

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206