Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Publicerad: 2021-02-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
Husbilslandet byggde en ny serviceverkstad år 2017 med kapacitet att ta emot 20 husbilar åt gången.

Året var 1988 när Ingvar Pettersson och hans svåger ”Bobbo” satt hemma en kväll och spånade. Efter att ha sålt husvagnar i Örebro under några år hade Ingvar nu tröttnat på att pendla till jobbet. Han hade just gjort sig av med företaget och framtiden var ett oskrivet blad.

Men den där kvällen föddes idén om att Ingvar skulle sälja husbilar hemma på Bäckhems gård i Kristinehamn.

– Så började historien om Husbilslandet. Husbilar började bli alltmer populära då, så pappa och ”Bobbos” idé låg helt rätt i tiden, säger Nils-Olof Pettersson, son till Ingvar och idag delägare och säljare på Husbilslandet.

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
En artikel i lokaltidningen från 1988 när Ingvar Pettersson just hade startat Husbilslandet.
Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
Tidningsannons från öppningstillfället.

Inledningsvis sålde Ingvar husbilar av fabrikaten Swift, Bürstner och Elnagh. Fordonen visades i gårdens gamla lada under de första åren. Så småningom började Nils-Olof sommarjobba hos sin far. År 1993 tog han anställning och samma år byggde Husbilslandet sin första verkstad.

– Den stora skillnaden jämfört med idag är att bilarna var så mycket simplare på den tiden, minns Nils-Olof. En husbil av standardmodell hade en bensinmotor på 76 hästkrafter, detta att jämföra med dagens dieslar på 130 hästkrafter. Många av de fordon som vi fick i inbyte var hemmabyggen, det var väldigt vanligt förr.

Idag är Husbilslandet en av landets främsta återförsäljare av husbilar – och sedan tre år tillbaka saluför de även husvagnar. En stor del av framgången tror Nils-Olof kommer sig av att de har bjudit in sina kunder till återkommande evenemang genom åren.

– Redan år 1995 ordnade vi vår första sommarfest, ett event som har kommit att bli en tradition. Kunderna brukar komma hit redan på fredagseftermiddagen då vi ordnar med trubadurmusik och mingel. På lördagen arrangerar vi olika aktiviteter under dagen och till kvällen bjuder vi på tilltugg och fika. Sedan blir det livemusik och dans. Nu är det ju Coronatider tyvärr, men tidigare har dessa fester lockat cirka 500 personer till oss.

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
Från början av 90-talet där Husbilslandets grundare Ingvar Pettersson sitter i en husbil från Swift, ett märke som han importerade då.

Efter att verkstaden byggdes i början av 90-talet gjordes en del mindre renoveringar och utbyggnader de kommande två decennierna. År 2011 fick lokalerna ett rejält lyft då man satte upp den nuvarande utställningshallen med plats för cirka 30 fordon. För tre år sedan tillkom den nya Fiat-auktoriserade verkstaden med reservdelslager och kundmottagningsdel. I samband med det började även Husbilslandet sälja husvagnar.

– Idag köper och säljer vi husbilar och husvagnar samt servar, rekonditionerar och reparerar dessa fordon. Vi tar endast in underentreprenörer när det gäller lackering, allt annat gör vi själva i våra egna lokaler, säger Nils-Olof och fortsätter:

– Valet att börja sälja husvagnar kommer sig av att vi ville ha ett ben till att stå på samt locka till oss ett yngre klientel. I första hand är det barnkammarvagnar som kunderna efterfrågar, men vi ser även ett stort intresse för andra modeller.

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

Trots att det har gått 32 år sedan starten ligger Husbilslandet fortfarande kvar på samma plats. Nils-Olof kan se sitt barndomshem från jobbet – och under de nyss nämnda sommarfesterna får gästerna ta sig en svängom på bygdens gamla dansbana. Med både husbilar och husvagnar i sortimentet, och en bred kompetens inom företaget, ser Nils-Olof ljust på framtiden.

– Vi märker att efterfrågan på husvagnar ökar alltmer, i takt med att fler och fler kunder har fått vetskap om att vi har breddat sortimentet. Tack vare att vi har haft turen att hitta väldigt fina medarbetare som trivs hos oss, kommer kunderna tillbaka. Vissa av dem åker 25 mil eller mer för att köpa sitt fritidsfordon här och vi har flera par som har varit kunder hos oss ända sedan 90-talet.

Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
Företagshistoria: Livet på (husbils)landet
Nils-Olof Petterson

Husbilslandet


Grundat
: År 1988 av Ingvar Pettersson.

Ort: Kristinehamn.

Antal anställda: Cirka 30.

Saluför: Husbilar och husvagnar av fabrikaten Knaus, Morelo, Weinsberg, Ci, Roller Team, Tabbert och T@B.

Antal försäljningar per år: Cirka 500 fordon varav 80 procent utgörs av husbilar.

Rulla till toppen