Flygbild från år 1988 då Husbilslandet grundades. Sedan dess har verksamheten växt explosionsartat. /// FOTO: Husbilslandet
Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?
Året var 1988 när Ingvar Pettersson och hans svåger "Bobbo" satt hemma en kväll och spånade. Efter att ha sålt husvagnar i Örebro under några år hade Ingvar nu tröttnat på att pendla till jobbet. Han hade just gjort sig av med företaget och framtiden var ett oskrivet blad.
Men den där kvällen föddes idén om att Ingvar skulle sälja husbilar hemma på Bäckhems gård i Kristinehamn.
– Så började historien om Husbilslandet. Husbilar började bli alltmer populära då, så pappa och "Bobbos" idé låg helt rätt i tiden, säger Nils-Olof Pettersson, son till Ingvar och idag delägare och säljare på Husbilslandet.
Inledningsvis sålde Ingvar husbilar av fabrikaten Swift, Bürstner och Elnagh. Fordonen visades i gårdens gamla lada under de första åren. Så småningom började Nils-Olof sommarjobba hos sin far. År 1993 tog han anställning och samma år byggde Husbilslandet sin första verkstad.
– Den stora skillnaden jämfört med idag är att bilarna var så mycket simplare på den tiden, minns Nils-Olof. En husbil av standardmodell hade en bensinmotor på 76 hästkrafter, detta att jämföra med dagens dieslar på 130 hästkrafter. Många av de fordon som vi fick i inbyte var hemmabyggen, det var väldigt vanligt förr.
Idag är Husbilslandet en av landets främsta återförsäljare av husbilar – och sedan tre år tillbaka saluför de även husvagnar. En stor del av framgången tror Nils-Olof kommer sig av att de har bjudit in sina kunder till återkommande evenemang genom åren.
– Redan år 1995 ordnade vi vår första sommarfest, ett event som har kommit att bli en tradition. Kunderna brukar komma hit redan på fredagseftermiddagen då vi ordnar med trubadurmusik och mingel. På lördagen arrangerar vi olika aktiviteter under dagen och till kvällen bjuder vi på tilltugg och fika. Sedan blir det livemusik och dans. Nu är det ju Coronatider tyvärr, men tidigare har dessa fester lockat cirka 500 personer till oss.
Från början av 90-talet där Husbilslandets grundare Ingvar Pettersson sitter i en husbil från Swift, ett märke som han importerade då.
Efter att verkstaden byggdes i början av 90-talet gjordes en del mindre renoveringar och utbyggnader de kommande två decennierna. År 2011 fick lokalerna ett rejält lyft då man satte upp den nuvarande utställningshallen med plats för cirka 30 fordon. För tre år sedan tillkom den nya Fiat-auktoriserade verkstaden med reservdelslager och kundmottagningsdel. I samband med det började även Husbilslandet sälja husvagnar.
– Idag köper och säljer vi husbilar och husvagnar samt servar, rekonditionerar och reparerar dessa fordon. Vi tar endast in underentreprenörer när det gäller lackering, allt annat gör vi själva i våra egna lokaler, säger Nils-Olof och fortsätter:
– Valet att börja sälja husvagnar kommer sig av att vi ville ha ett ben till att stå på samt locka till oss ett yngre klientel. I första hand är det barnkammarvagnar som kunderna efterfrågar, men vi ser även ett stort intresse för andra modeller.
Trots att det har gått 32 år sedan starten ligger Husbilslandet fortfarande kvar på samma plats. Nils-Olof kan se sitt barndomshem från jobbet – och under de nyss nämnda sommarfesterna får gästerna ta sig en svängom på bygdens gamla dansbana. Med både husbilar och husvagnar i sortimentet, och en bred kompetens inom företaget, ser Nils-Olof ljust på framtiden.
– Vi märker att efterfrågan på husvagnar ökar alltmer, i takt med att fler och fler kunder har fått vetskap om att vi har breddat sortimentet. Tack vare att vi har haft turen att hitta väldigt fina medarbetare som trivs hos oss, kommer kunderna tillbaka. Vissa av dem åker 25 mil eller mer för att köpa sitt fritidsfordon här och vi har flera par som har varit kunder hos oss ända sedan 90-talet.
Grundat: År 1988 av Ingvar Pettersson.
Ort: Kristinehamn.
Antal anställda: Cirka 30.
Saluför: Husbilar och husvagnar av fabrikaten Knaus, Morelo, Weinsberg, Ci, Roller Team, Tabbert och T@B.
Antal försäljningar per år: Cirka 500 fordon varav 80 procent utgörs av husbilar.
Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.
Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.
Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.
Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?
På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.
Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.
På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.
Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.
Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.
När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.
Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.
Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.
I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.
Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.
Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.