Solnedgången över sundet är betagande vacker.
Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.
När du kommer över till Öland, ta av mot Borgholm och efter cirka 1,5 mil ser du avtagsvägen mot Stora Rör. Två kilometer senare kommer du till gästhamnen.
Här är idyllen total, bakom syrenhäckar skymtar röda stugor och i hamnområdet har du utsikt bort mot Ölandsbron och ut över sundet. På sommaren finns här café/stenugnsbageri, butik med närproducerat mathantverk, restaurang och badmöjligheter.
Ställplatsen ligger bakom en lång röd träbyggnad och det är i detta hus som bageriet och servicen för båt- och husbilsgäster finns. Rikligt med toaletter, duschar, bastu, tvättstuga och ett modernt kök blev klart i somras.
Här finns också vattenpost och soptunna. I väntan på ett bättre arrangemang är det tillåtet att tömma kemtoaletter i det gamla toaletthuset vid stranden. Ett anslag finns uppsatt som talar om vilket swishnummer du använder för att betala. Varje kväll kommer även hamnvärden till platsen.
Husbilarna står i två rader och det är el kopplad till alla åtta platser. Det är inte helt plant utan klossar behövs, men utsikten är inte att klaga på.
Stora gräsytor finns runt omkring att ha campingmöbler på. Ute på bryggan är det även rastmöbler för hamngästerna.
När det är sommar och full fart är detta en mycket trevlig plats att komma till. Stenugnsbageriet med café verkar vara riktigt populärt och på uteserveringen sitter fullt av folk på de gammaldags vita trädgårdsmöblerna.
Även på kvällen ser vi gäster nalkas Mormors Restaurang en liten bit bort. På kvällen får vi uppleva den kända solnedgången över Kalmarsund. Detta är verkligen en optimal övernattningsplats, men endast för husbilar.
Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.
Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.
Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?
Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?
På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.
Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.
På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.
Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.
Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.
När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.
Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.
Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.
I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.
Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.
Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.