Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

Publicerad: 2021-02-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa
Susanne Fagerberg är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Aldrig är väl trygghet så viktigt som när vår hälsa sviktar. Av den anledningen känner nog många en oro över att bli sjuka eller råka ut för en olycka på resa i ett annat land. En strategi för att öka tryggheten utomlands är att hoppas på det bästa och vara väl förberedd på det värsta. Ett vettigt försäkringsskydd är en bra början.

– Viktigast av allt är att ha en hemförsäkring, säger Susanne Fagerberg. I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som ger ett bra skydd vid akuta händelser utomlands. 

Försäkringen ersätter exempelvis kostnader som kan uppstå i samband med akut sjukdom eller olycksfall – och ersättning för reseavbrott till följd av sjukdom eller olycksfall. Det kan även vara idé att teckna en olycksfallsförsäkring för att utöka sitt försäkringsskydd vid en eventuell olycka.

Förutom att ha ett bra försäkringsskydd är det också viktigt att packa med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet.

– EU-kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan och det är giltigt i tre år. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder – till samma kostnad som landets egna medborgare, säger Susanne.

Om man befinner sig utomlands och blir sjuk eller råkar ut för en olycka, hur ska man agera då?

– De flesta försäkringsbolag samarbetar med SOS International. Dit bör du som försäkrad vända dig direkt om du blir allvarligt sjuk eller om olyckan är framme. Då får du vägledning kring exempelvis vilket sjukhus du bör vända dig till, säger Susanne och fortsätter:

– För att få ersättning för dina utlägg vid sjukdom eller olycksfall behöver du kunna styrka dina merkostnader, så håll koll på kvitton och andra underlag. Via SOS International kan du också få hjälp att göra en så kallad medicinsk förhandsbedömning. 

Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa
Ett litet reseapotek kan vara guld värt om hälsan sviktar. Lindra lidandet. Att köpa på sig vanliga läkemedel inför utlandsresan är inte fel.

Om du redan före avfärd känner att ditt hälsoläge kan påverka din möjlighet att få ersättning, kan du göra ett sådant test på SOS Internationals hemsida, sos.eu/se.

Susanne menar att de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar innehåller mer likheter än olikheter. Däremot kan den pågående Coronapandemin ha ändrat spelreglerna för alla resenärer – oavsett var de har tecknat sina försäkringar.

– Därför är det mycket viktigt att verkligen tänka till när du planerar för din resa. Först och främst bör du undvika resor till länder som Utrikesdepartementet avråder från. Du bör även vara medveten om att det kan bli besvärligt i övriga länder också, säger Susanne och utvecklar:

– Om smittspridningen ökar kan ett land väldigt snabbt fatta nya beslut om exempelvis vilka utländska medborgare de vill släppa in samt införa såväl nya karantänsregler som utegångsförbud och testning av turister. Det är inte heller självklart att sjukvården tar emot turister.

Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa
Om olyckan skulle vara framme gäller det att varit förberedd så bra som det bara går.

Hur ser det då ut med ersättningar för komplikationer som uppstår till följd av Coronapandemin?

– På Länsförsäkringar ersätter vi inte merkostnader eller reseavbrott om du exempelvis måste sitta i karantän på grund av risk för smittspridning. Därför är det oerhört viktigt att du håller dig informerad om situationen på resmålet och vilka lokala bestämmelser som råder eller kan bli rådande.

Till sist vill Susanne skicka med ett generellt tips till dig som planerar att resa utomlands.

– Kom ihåg att många länder i Europa har haft en tuff nedstängning och fortfarande kämpar med att komma igång. Det innebär att allt på semesterdestinationen kanske inte fungerar normalt. Att snabbt fixa boende, hyrbil eller en hemresa om ditt fordon går sönder, kan just nu bli svårare än i normala fall.

TIPS INFÖR UTLANDSRESAN

• Skaffa EU-kortet på forsakringskassan.se (skriv EU-kort i sökrutan). Du som redan har ett EU-kort, kontrollera att det är giltigt.
• Följ UD:s reserekommendationer på regeringen.se/uds-reseinformation eller ladda ner UD:s app Resklar.
• Ta reda på vilket larmnummer som gäller i det land du ska resa till och lägg in numret i din mobiltelefon. Läs mer om SOS International på sos.eu/se
• Kontrollera vad din reseförsäkring täcker. Behöver du komplettera den?
• Ha alltid kontanter i aktuell valuta till hands.
• Ta med ett reseapotek som första hjälpen.
• Om du ska åka bil måste du kunna visa upp det så kallade gröna kortet i vissa länder. Det är ett internationellt försäkringsbevis på att ditt fordon har gällande trafikförsäkring i det land det är registrerat. Beställ kortet hos ditt försäkringsbolag minst fem arbetsdagar före avresan.

Rulla till toppen