Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

Publicerad

Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Susanne Fagerberg är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Aldrig är väl trygghet så viktigt som när vår hälsa sviktar. Av den anledningen känner nog många en oro över att bli sjuka eller råka ut för en olycka på resa i ett annat land. En strategi för att öka tryggheten utomlands är att hoppas på det bästa och vara väl förberedd på det värsta. Ett vettigt försäkringsskydd är en bra början.

– Viktigast av allt är att ha en hemförsäkring, säger Susanne Fagerberg. I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som ger ett bra skydd vid akuta händelser utomlands. 

Försäkringen ersätter exempelvis kostnader som kan uppstå i samband med akut sjukdom eller olycksfall – och ersättning för reseavbrott till följd av sjukdom eller olycksfall. Det kan även vara idé att teckna en olycksfallsförsäkring för att utöka sitt försäkringsskydd vid en eventuell olycka.

Förutom att ha ett bra försäkringsskydd är det också viktigt att packa med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet.

– EU-kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan och det är giltigt i tre år. Kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder – till samma kostnad som landets egna medborgare, säger Susanne.

Om man befinner sig utomlands och blir sjuk eller råkar ut för en olycka, hur ska man agera då?

– De flesta försäkringsbolag samarbetar med SOS International. Dit bör du som försäkrad vända dig direkt om du blir allvarligt sjuk eller om olyckan är framme. Då får du vägledning kring exempelvis vilket sjukhus du bör vända dig till, säger Susanne och fortsätter:

– För att få ersättning för dina utlägg vid sjukdom eller olycksfall behöver du kunna styrka dina merkostnader, så håll koll på kvitton och andra underlag. Via SOS International kan du också få hjälp att göra en så kallad medicinsk förhandsbedömning. 

Ett litet reseapotek kan vara guld värt om hälsan sviktar. Lindra lidandet. Att köpa på sig vanliga läkemedel inför utlandsresan är inte fel.

Om du redan före avfärd känner att ditt hälsoläge kan påverka din möjlighet att få ersättning, kan du göra ett sådant test på SOS Internationals hemsida, sos.eu/se.

Susanne menar att de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar och olycksfallsförsäkringar innehåller mer likheter än olikheter. Däremot kan den pågående Coronapandemin ha ändrat spelreglerna för alla resenärer – oavsett var de har tecknat sina försäkringar.

– Därför är det mycket viktigt att verkligen tänka till när du planerar för din resa. Först och främst bör du undvika resor till länder som Utrikesdepartementet avråder från. Du bör även vara medveten om att det kan bli besvärligt i övriga länder också, säger Susanne och utvecklar:

– Om smittspridningen ökar kan ett land väldigt snabbt fatta nya beslut om exempelvis vilka utländska medborgare de vill släppa in samt införa såväl nya karantänsregler som utegångsförbud och testning av turister. Det är inte heller självklart att sjukvården tar emot turister.

Om olyckan skulle vara framme gäller det att varit förberedd så bra som det bara går.

Hur ser det då ut med ersättningar för komplikationer som uppstår till följd av Coronapandemin?

– På Länsförsäkringar ersätter vi inte merkostnader eller reseavbrott om du exempelvis måste sitta i karantän på grund av risk för smittspridning. Därför är det oerhört viktigt att du håller dig informerad om situationen på resmålet och vilka lokala bestämmelser som råder eller kan bli rådande.

Till sist vill Susanne skicka med ett generellt tips till dig som planerar att resa utomlands.

– Kom ihåg att många länder i Europa har haft en tuff nedstängning och fortfarande kämpar med att komma igång. Det innebär att allt på semesterdestinationen kanske inte fungerar normalt. Att snabbt fixa boende, hyrbil eller en hemresa om ditt fordon går sönder, kan just nu bli svårare än i normala fall.

TIPS INFÖR UTLANDSRESAN

• Skaffa EU-kortet på forsakringskassan.se (skriv EU-kort i sökrutan). Du som redan har ett EU-kort, kontrollera att det är giltigt.
• Följ UD:s reserekommendationer på regeringen.se/uds-reseinformation eller ladda ner UD:s app Resklar.
• Ta reda på vilket larmnummer som gäller i det land du ska resa till och lägg in numret i din mobiltelefon. Läs mer om SOS International på sos.eu/se
• Kontrollera vad din reseförsäkring täcker. Behöver du komplettera den?
• Ha alltid kontanter i aktuell valuta till hands.
• Ta med ett reseapotek som första hjälpen.
• Om du ska åka bil måste du kunna visa upp det så kallade gröna kortet i vissa länder. Det är ett internationellt försäkringsbevis på att ditt fordon har gällande trafikförsäkring i det land det är registrerat. Beställ kortet hos ditt försäkringsbolag minst fem arbetsdagar före avresan.

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

 • Res säkert i vinter!

  Res säkert i vinter!

  Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206