Tandådalen 1958.
Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.
År 1957 hade Ingmar Bergmans mästerverk "Det sjunde inseglet" svensk premiär och ishockeylandslaget vann VM-guld i Moskva med Sven "Tumba" Johansson i spetsen. Under påskledigheten samma år uppstod även en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen.
– Ur den diskussionen föddes det som skulle bli Caravan Club, säger föreningens vice ordförande Lasse Lindström. På skärtorsdagen året efter träffades 38 familjer på samma plats för att välja den första styrelsen till Caravan Club. Syftet var att skapa gemenskap mellan husvagnsentusiaster.
Under det inledande året anslöt sig 89 familjer. Första årsmötet i Sälen kom att bli unikt för medlemmarna – i dubbel bemärkelse. Inte nog med att de hade skrivit föreningshistoria, många av dem fick nu pröva på vintercamping för första gången.
– Det berättas att träffen inleddes med en snabbkurs i vintercamping och att två saker stod i fokus. Det ena var att lägga hushållspapper i fönstren för att suga upp kondens. Fordonen var ju långt ifrån så välventilerade och isolerade som idag. Det andra var att skotta snö runt stödbenen för att undvika att de sjönk ner när solen värmde på, berättar Lasse.
Satsningen på maskotarna Snäckan & Skalis påbörjades för några år sedan och ska locka fler barnfamiljer till Caravan Club.
Hans-Lennart Lindgren från Falun hade sin första kontakt med Caravan Club påsken 1961. Så här minns han den upplevelsen:
– Min farbror och faster hade köpt en ny SMV 10 och en ny Opel Kapitän – och jag och mina föräldrar fick följa med dem upp till Tandådalen. Ingen av oss hade vintercampat tidigare. Husvagnen var så liten att en person i taget fick gå upp och klä på sig på morgonen, för att sedan gå ut. Den som var kvar sist fick fixa frukost och de andra fick sedan komma in igen, en efter en, säger Hans-Lennart och fortsätter:
– På den tiden fanns inga fina servicehus, utan det var utedass som gällde. Caravan Club fick tillåtelse av Sälens kommun att tömma tunnorna i Tandån, vilka kördes dit med bil och släp. Det var ett 40-tal husvagnar på campingen med två till sex personer i varje – så tömning behövde ske varje dag. Det var ett tungt och illaluktande arbete som utfördes ideellt av medlemmarna.
Fram till idag har Caravan Club haft en stadig tillströmning av nya medlemmar. Lasse Lindström blev medlem i mitten av 1980-talet.
– Vi hade precis köpt en ny Cabby 512 efter att familjen hade hyrt en vagn året före. På en camping träffade vi andra familjer som redan var medlemmar och de tipsade om att gå med.
År 1986 åkte Caravan Club till FICC-rallyt i Debrecen i östra Ungern. Det var första träffen utomlands.
Snart började Lasse engagera sig i föreningen och från och med år 2000 ingår han i riksstyrelsen. Idag är nästan 29 500 familjer medlemmar i Caravan Club of Sweden. Föreningen har numera expanderat rejält och finns bland annat i Norge och Finland. En så stor organisation öppnar en hel del möjligheter.
– Vi har inlett samarbeten med branschens största tillverkare, andra föreningar och organisationer samt med mässor, kommuner, turistbyråer och andra. I och med att vi har blivit så stora finns det också en enorm kunskap inom föreningen vilket ger möjligheter att påverka, fortsätter Lasse och tillägger:
– Vi har bland annat varit en av de drivande aktörerna i att ändra hastighetsbegränsningen för bil med bromsad husvagn från 70 till 80 km/h. Vi fungerar även som en slags remissinstans och påverkar i viss utsträckning hur nya fritidsfordon utformas. Och så arbetar vi med säkerhetsfrågor på campingplatser och jobbar för att det ska skapas fler ställplatser.
Att driva campingar har också blivit en betydande del av föreningens verksamhet. Idag är Caravan Club Sveriges största privata campingägare med 35 campingar från Vindeln i Västerbotten till Ivön i Skåne.
– Hela verksamheten bygger i huvudsak på medlemmarnas ideella insatser. Många lägger ned tusentals timmar för klubben, inte minst de cirka 800 förtroendevalda, berättar Lasse.
Även om Caravan Club har växt till en enorm organisation finns ursprungstanken fortfarande ständigt närvarande.
– Gemenskapen och umgänget är det som står i centrum, många är med i Caravan Club för att träffa nya vänner både i Sverige och i Europa. Därför försöker vi ordna olika typer av träffar och aktiviteter. Programmen innehåller ofta visningar av lokala attraktioner, men ger också alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser, slår Lasse fast.
– En stor skillnad mot förr är att hälften av medlemsfamiljerna kör husbil idag. Vi tycker det är jätteroligt! Vi bryr oss inte om vad du har för fordon, det viktiga är att vi träffas och har kul tillsammans!
Caravan Club of Sweden består av 18 sektioner från Skåne till Norrbotten
• Driver 35 campingar i Sverige
• Har tagit fram en egen försäkring för fritids-fordon – Caravan Försäkring
• 29 500 familjer är medlemmar
• Driver både parkeringar och camping i samband med Elmia Husvagn Husbil
• Ger ut medlemstidningen Fritidsmagasinet Caravan sex gånger per år
• Erbjuder många medlemsförmåner och medlemsrabatter
• Mer info på caravanclub.se
Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?
En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.
På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.
I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.
En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.
"The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.
På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.
Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.
Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.
Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.
Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.
Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?
Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?
På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.
Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.