Paneler – en solklar investering!

Paneler – en solklar investering!

Publicerad

I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

Skiner som solen. Lasse Stenberg på Forsbergs Fritidscenter i Linköping pratar sig gärna varm om solpaneler och dess lysande egenskaper.

Lasse Stenberg är service- och eftermarknadschef på Forsbergs Fritidscenter i Linköping och svarar här på våra frågor om solpaneler.

Först och främst: Ställs det några särskild krav på fritidsfordonet ifråga?

– Nej, man kan installera solpaneler i alla slags fritidsfordon. Dock kan utrymmet uppe på taket variera, så man kanske måste begränsa sig till en viss modell av solpanel.

Vilka olika modeller av solpaneler finns det?

– Konventionell och flexibel. Den förstnämnda är en inramad och lite tjockare solpanel med fästanordning – vilket kräver lite större ytor. En flexibel solpanel är som en böjbar matta som väger mindre och kan installeras på flera olika sätt. Båda modellerna levereras med olika effekt (watt). Det är solpanelens effekt (antal watt) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp.

Hur vet man hur många watt som är lagom?

– Det beror på årstid, batterikapacitet och användning. Sommarcamparen som har dubbla bodelsbatterier och är sparsam med elförbrukningen, har betydligt lägre behov av många watt än vintercamparen som har ett ensamt bodelsbatteri och förbrukar mycket el. Det vanligaste är att vi installerar en solpanel på
150 eller 200 watt, det kan ses som standardutrustning. Med lite förnuft kan då elförbrukning och laddning gå jämnt ut under stora delar av året – om solen skiner för fullt på dagarna.

Det finns som synes även mobila/portabla solpaneler.

Vad innebär det i praktiken att vara förnuftig?

– Att se över utrustningen i sitt fritidsfordon och kartlägga vilka som är de stora "bovarna" när det gäller elförbrukning. Denna information brukar stå på en dekal på produkterna – och det är vanligtvis tv, kaffebryggare och vattenkokare som förbrukar mest el.

Det är förstås även viktigt att försöka vara sparsam och inte förbruka mer el än nödvändigt. Om samtliga lampor – och helst även tv:n – är LED gör det också mycket stor skillnad för elförbrukningen.

Vilka komponenter fordras för en komplett solpanelsinstallation?

– Solpanel med fästen, laddningsregulator, kablage och takgenomföring. Sedan behöver man förstås kunskap också, om man ska göra jobbet själv. Eftersom det trots allt handlar om el och om att göra hål i taket, gäller det att man vet vad man håller på med. Vid felmontering finns risk för fuktgenomträngning i karossen.

Den händige grejar detta på egen hand, vi andra får ta hjälp av branschexpertisen.

Vad kostar det att installera en solpanel hos er, monterat och klart?

– Cirka 8 000–13 000 kr beroende på solpanel och fritidsfordon.

Vad behöver man tänka på inför installationen?

– Hur pass oberoende av elstolpar man önskar vara vilket avgör hur många watt och eventuellt solpaneler man bör satsa på. Men det är nog så viktigt att även ha koll på sina batterier. Batteriet till bodelen måste vara fräscht för att kunna göra solpanelen rättvisa. Att investera i dubbla batterier är också ett utmärkt sätt att öka sin kapacitet ytterligare.

Hur vanligt är det med solpaneler idag?

– För husbilar är det mycket vanligt, allt fler som köper ny husbil väljer att utrusta den med solpanel redan från början. Vi ser också att husvagnsförsäljningen har fått ett uppsving på senare tid – och på grund av Covid-19 kommer sannolikt fricampandet att öka. Detta i kombination med hur relativt enkelt det är att investera i en solpanel, ger oss anledning att tro att fler och fler husvagnar kommer att vara utrustade med en solpanel på taket i framtiden.

Mest såld på Forsbergs. Truma 150 watt konventionell solpanel, komplett med fyra fästen, regulator, takgenomföring, kablage och en vindavvisare. Kännetecknande för de lite dyrare fabrikaten är att de ofta erbjuder en helhetslösning likt denna – där alla tillbehör ingår.

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

 • Res säkert i vinter!

  Res säkert i vinter!

  Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-01-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206