Vintercampa i plåtis – går det?

Det går även att njuta av vintercampandet i plåtisar, men man får tänka till en smula.

Vintercampa i plåtis – går det?

Publicerad

Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

Det svåra med att hålla värmen vintertid visar sig inte vara uppvärmningen, utan bristen på isolering och kallras. Plåtisarna är förhållandevis små och har vanligtvis värmaren centralt placerad i bilen med små värmeförluster oavsett om du väljer gasoluppvärmning eller dieselvärmare.

Båda är lika effektiva, men den som planerar att resa utanför Sverige bör med fördel kika närmare på en dieselvärmare eftersom man då slipper krånglet med att fylla svenska gasoltuber på kontinenten.

Enklast är att köpa en van med dieselvärmare där värmaren hämtar bränslet från huvudtanken vilket tycks bli alltmer populärt i nybilssegmentet. Så länge det finns diesel finns det med andra ord värme, åtminstone om det är kraft i batteriet. Bränsleförbrukningen skiljer sig minimalt.

Isolergardinen över framrutan minskar kallraset i förarhytten.

Trumas värmepanna Combi 6E förbrukar 160–460 gram gasol i timmen (2 000–6 000 watt) medan dieselvärmaren från samma tillverkare, Truma Combi D6 E, använder 220–630 ml diesel i timmen (2 000–6 000 watt) med en genomsnittlig förbrukning av drygt en deciliter i timmen (110 ml) vid 1 000 watts effektuttag. Dieselvärmaren drar däremot något mer ström, 1,8–4 A medan Combipannan har en genomsnittlig förbrukning på 1,4 A (tillfälligt max 6,5 A). Något som sällan orsakar några problem.

Största utmaningen med att campa vintertid är alltså inte att värma upp bodelen utan förmågan att stänga kylan och kondensen ute och tilläggsisolera där det behövs.

Isolergardin för skjutdörren minskar kallraset i bodelen.

Skär till en heltäckningsmatta för bodelen för att undvika kalla golv.

I princip alla tillverkare monterar skåp, soffor och sängar inne i bilen med en luftspalt bakom vilket minimerar risken för kondens, åtminstone i jämförelse med sådana som bygger egna vans. Dessutom är kallraset stort i förarhytten, vid bakdörrarna, sidodörren och golvet. 

Enklaste lösningen är att skära till en heltäckningsmatta och lägga på golvet, gärna med ullinblandning och använda ett par sköna tofflor med raggsockor. Utöver det finns det en rad tillverkare som säljer vintertäcken, både för invändigt och utvändigt bruk.

Det vanligaste är att använda ett vindrutetäcke som spänns fast över bilen utvändigt, antingen över vindrutan eller över både vindruta och framdörrar.

Dessutom finns isoleringsmattor för sidorutor, bakrutor och pop-ups. Själv använder jag en isolergardin från Kama Fritid både till sidodörren, bakdörrarna och vindrutan.

Effektiva isolergardiner för bakdörrarna går att använda året om.

När vi är fyra i bilen måste vi använda alla sätena vilket innebär att vi inte kan hänga på ett thermodraperi mellan bodelen och förarhytten, något som annars minskar kallraset markant. Ett tips är att hänga upp en ullfilt under natten. 

För att minska risken att plåtisen automatiskt tömmer färskvattentanken måste man konstant ha tillräckligt varmt inne i bilen. FrostControl tömmer tanken automatiskt när temperaturen sjunker under 3 °C. Det går därefter inte att fylla på vattentanken förrän värmen stiger över 7 °C.

I vår husbil sitter frostvakten och Trumavärmaren under soffan i bodelen vilket garanterar att det är tillräckligt varmt vid sensorn när värmaren är i drift. 

Nästan alla plåtisar som säljs på den nordiska marknaden har en uppvärmd gråvattentank, men sällan en uppvärmd dränering. Det innebär att gråvattnet i bästa fall inte fryser i tanken, men att det sällan går att tappa ut vattnet då slangen fryser.

Ett bra tips kan vara att ständigt låta kranen vara öppen och låta gråvattnet rinna ut i en behållare under. Även vattenledningssystemet är en svag länk då slangarna är oisolerade, sitter löjligt nära ytterväggarna (hur tänkte konstruktörerna här?) och saknar uppvärmning. Med en vattentank under sängarna är det inte ovanligt att det blir mycket kallt i garagedelen då få plåtisar har värmeblås i den.

Då kan det vara smartare att inte använda vattensystemet alls och istället ta in vatten i bilen i dunkar. Åtminstone när det blir riktigt kyligt och kallgraderna kryper ner till tvåsiffrigt. Men campa det bör vi – året om!

De smidiga och effektiva isolergardinerna för bakdörrarna från Kama Fritid sätts enkelt fast på bakdörrarna med magneter.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206