Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

Publicerad: 2021-05-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

Föreställ dig att maten står på bordet och att du precis ska börja äta middag med familjen. Då knackar det på dörren. Där står en kund som undrar om det möjligen går att få titta på husvagnarna – trots att butiken är stängd. Just så kunde det se ut hemma hos familjen Henriksson på 60- och 70-talet.

– Vi bodde på andra sidan vägen från butiken sett – och det visste kunderna. Pappa var nästan alltid behjälplig, även om han egentligen hade slutat jobba för dagen. Mamma tyckte nog inte det var så kul de gånger han gick ut för att visa husvagnar när vi satt och åt, säger Christina Henriksson, som idag arbetar med försäljning på företaget.

Henrikssons Husvagnsservice grundades år 1968 och kom att behålla det företagsnamnet en bit in på 80-talet. Det var pappa Stig som startade verksamheten, detta efter att först ha byggt ett antal egna husvagnar hemma i Finland, sedan flyttat till Sverige och där arbetat på husvagnsfabrik och i husvagnsbutik.

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen
Foto från 1968 när företaget var nystartat. På bilden ses mamma Lena, Christer och lilla Christina i vagnen. Notera ladan och husvagnarna i bakgrunden.

– Pappa jobbade i stort sett ensam med att sälja, reparera och serva husvagnar – medan mamma skötte bokföringen. Fabrikaten som salufördes var Fjällvagnen och engelska Sting. Fordonen stod inledningsvis i en lada, berättar Christinas äldre bror Christer Henriksson, vd på Henrikssons Husvagnar.

Affärerna gick stadigt bättre och 1979 gick flyttlasset över till andra sidan vägen. Där ligger företaget kvar än idag.

– I och med flytten kunde pappa bygga en liten försäljningsdel och en mindre verkstad. Fram till dags dato har vi gjort tillbyggnationer sex gånger. Idag är lokalerna 2 500 kvadratmeter stora och innehåller visningshall, verkstad, butik och webbshoplager, berättar Christer.

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen
Nybyggnationen stod klar 1979 och detta foto visar hur det såg ut då.

Förutom tillbyggnationerna är det främst tre milstolpar som Christer och Christina vill lyfta fram när det gäller verksamhetens utveckling.

– Vi började sälja Solifer år 1973 och det kom att bli vårt största fabrikat ända till mitten av 2010-talet, då nytillverkningen upphörde. År 1988 bör också nämnas då vi för första gången började sälja husbilar – även de av märket Solifer. 2010 var ett viktigt år det också, då tog vi beslutet att börja saluföra Polarvagnen, berättar Christer.

Christer och Christina har arbetat heltid på Henrikssons Husvagnar sedan 1981 respektive 1999. Från 2012 är även Christers son, Gustav, ansvarig för webbshopen Campingvaruhuset.se.

– Företaget betyder jättemycket för familjen och detta har blivit som en livsstil för oss.

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen
Flygfoto som visar anläggningen från år 1982 – belägen på samma plats som idag.

Det känns fantastiskt att det som började i en lada lever kvar 50 år senare, och har utvecklats till vad det är idag. Det kan vi tacka våra föräldrar och alla fina medarbetare och kunder för, säger Christina.

Christer och Christina fick tidigt lära sig vikten av att vara försiktiga med ekonomin och investera förnuftigt. De har i mångt och mycket följt sina föräldrars råd, även om de anser att de kanske har vågat lite mer.

– Förr var det nästan standard att återförsäljarna bara erbjöd ett par hyllrader med tillbehör utöver fritidsfordonen. Där var vi tidiga med att satsa på en stor butik. Och när vi öppnade vår webbshop, Campingvaruhuset.se, år 2008 var vi även ganska tidiga med en sådan satsning. Idag sysselsätter webbshopen ett tiotal medarbetare, berättar Christer.

Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen
Stig jobbade en gång i tiden i Hummelsta med tillverkning av Myrbyvagnen. Här ses en sådan vagn från år 1960.

Att alltid bemöta kunderna med respekt och ödmjukhet har också genomsyrat verksamheten ända sedan den första dagen.

– Oavsett om kunden köper en toapappershållare eller en husvagn är de lika värdefulla för oss. Det är inget vi bara säger, utan det är verkligen så. Vi märker också att det är ett framgångsrikt förhållningssätt. Idag har vi kunder vars föräldrar började handla hos oss för många herrans år sedan, berättar Christina.

Under 2021 kommer Henrikssons Husvagnar att bygga en ny lokal dit hela tillbehörslagret flyttas. Det medför också att butiksytan blir betydligt större och att sortimentet utökas.

– Allt fler väljer att skaffa fritidsfordon, i synnerhet nu när det är ”hemester” som gäller. Vi ser även en stor ökning av efterfrågan på tillbehör, dels i butiken men också via vår webbshop, säger Gustav Henriksson.

HENRIKSSONS HUSVAGNAR

• Grundat: 1968.
• Ort: Lådö, Enköping.
• Antal anställda: 24.
• Antal försäljningar per år: Cirka 150 nya och begagnade fordon.

Rulla till toppen