Glamping – bekvämt och med stil

Du kommer nära naturen utan att göra avkall på bekvämlighet. Så här ser det exempelvis ut i Årjäng.

Glamping – bekvämt och med stil

Publicerad

Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

Ordet glamping är en sammanslagning av orden glamorös och camping och boendet är en korsning mellan hotell och camping. Vi tog kontakt med tre campingar som satsat på konceptet och hörde oss för hur de ser på glamping och dess framtid.

– Vi tycker att det är ett spännande koncept och märkte snabbt att intresset var stort. Det här ger även våra gäster som inte har någon egen utrustning möjlighet att prova på campinglivet.

Vi märker redan nu att bokningarna ökar så vi utökar med ytterligare 16 platser och kan nu erbjuda 18 glampingplatser, säger Linda Johansson på Leksand Resort.

Nu är inte Leksand Resort ensamma om detta koncept, och så här lät det från Anfasteröd Gårdsvik:

– Vi ville introducera något som låg rätt i tiden och såg att glamping växte utomlands. Det var helt i linje med vår idé om att erbjuda naturnära och bekväma upplevelser. Efterfrågan har ökat hos oss också och jag tror att det har att göra med ett större intresse för att semestra i Sverige utan att göra avkall på komfort, förklarar Hanna Söderlund.

Bjud din käraste på en upplevelse utöver det vanliga. /// FOTO: Malin Vinblad

Tredje part som vi kontaktade var Trendenborgs Camping.

– Att vi började med detta var lite av en slump. Ursprungligen ville vi ha fler stugor men eftersom vi arrenderar marken av kommunen var den processen lång. Då såg vi möjligheten med glampingtälten som snabbt visade sig bli väldigt populära. Det är verkligen en spännande möjlighet som framför allt lockat de som vill prova någonting nytt, upllyser Jenny Grönlund på Trendenborgs Camping.

Det är många barnfamiljer som lockas av detta eftersom barnen tycker det är spännande och föräldrarna slipper slå upp ett tält och sova på hårda liggunderlag. Också de som vill fira en födelsedag eller få till en unik bröllopsdag börjar få upp ögonen för konceptet.

– Paren som längtar efter en romantisk weekend och kompisgäng har börjat höra av sig, säger Linda Johansson medan Jenny Grönlund poängterar att intresset för möhippor ökar.  

Du som gäst behöver i princip inte ta med dig någonting utöver kläderna. Sängarna är bäddade, kylskåp, vatten- och kaffekokare samt enklare husgeråd finns oftast på plats och ibland även värme.

Glamping är ett perfekt sätt att upptäcka campinglivets möjligheter. /// FOTO: Filip Wästman

–Vi har två olika tältmodeller, ett runt av canvasmodell samt ett polyestertält med två sovalkover och alla är uppställda på träaltaner med mysiga uteplatser. Upplevelsen ska ge den där känslan av njutning och samtidigt ha en touch av barfotalyx med det lilla extra. Det är kul att kunna erbjuda fler intressanta boendealternativ där själva boendet i sig blir en upplevelse. Dessutom kan våra gäster enkelt och smidigt prova på campinglivet och checka in på samma sätt som om de hade bokat en stuga, menar Linda Johansson.

Hanna å sin sida poängterar att glamping är naturnära fast med hotellbekvämlighet på en och samma gång. 

–Du kan höra fåglarna kvittra genom tältduken samtidigt som du ligger nedbäddad i en varm och skön säng. På morgonen kommer frukosten levererad i en korg, eller avnjuts nere i restaurangen vid havet.

När gästerna anländer är sängarna bäddade så ni kan bara fokusera på njutning. /// FOTO: Paula Andre Rosas

Närheten till naturen är fantastisk och våra gäster är väldigt nöjda med upplevelsen och det gläder och peppar oss, säger Hanna Söderlund.

Liknande koncept med canvastält finns hos Trendenborgs Camping.

– Vår glamping är av mycket hög kvalitet och blir som ett hotellrum, fast i ett rymligt och luftigt tält på cirka 30 kvadratmeter. Det är inte alla som har husbil eller husvagn och man kanske inte vill tälta men ändå komma nära naturen, då blir glamping ett riktigt trevligt alternativ, avrundar Jenny Grönlund.

Alla tre är överens om att glamping och konceptet med bekväma naturupplevelser har kommit för att stanna. Så länge intresset finns tänker de arbeta vidare med konceptet och fortsätta erbjuda sina gäster en exklusiv och unik boendeupplevelse. Att få uppleva naturen nära och på naturens egna villkor är något som nog blir en allt viktigare lyx i framtiden, så varför inte lyxa lite i sommar? Att ta med? Ingenting, packa bara kläderna och njut!

FAKTA

Leksand Resort www.leksandresort.se
Tel: 0247-138 00


Anfasteröd Gårdsvik www.anfasterod.se
Tel: 0708-70 72 70


Tredenborgs Camping www.trendenborg.com
Tel: 0456-121 16


Fler glampingplatser hittar du här: www.camping.se/glamping

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206