Från tidernas begynnelse: Christian Forsberg, mamma Inga, pappa Arne och Mathias samt familjens vän Rune Lidenskog.
När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.
Bröderna var bara två vanliga grabbar på 19 respektive 23 år, den där hösten 1991. Förvisso söner till föräldrar som importerade Hobby Husvagnar, men likväl unga och oerfarna. Nu skulle Christian och Mathias Forsberg starta försäljning av fritidsfordon i Hyssna – med hjälp av sina föräldrar och en vän till familjen.
– Utställningsytan mätte hela 2 500 kvadratmeter och vi undrade hur sjutton vi skulle kunna fylla upp den, säger Mathias Forsberg.
– Lyckosamt för vår del var att vi startade verksamheten i en tid som kantades av lågkonjunktur och räntechocker, tillägger Christian Forsberg. Det visade sig snart att leverantörerna hade stora lager som de ville tömma, vilket gjorde att vi aldrig fick några problem med att fylla våra lokaler.
Invigningsannons från september 1991. "Jag kommer ihåg att jag åkte in till Borås Tidning och tillsammans med annonschefen utformade jag annonsen på plats på redaktionen", minns Christian Forsberg.
Redan under det andra året kunde Forsbergs Fritidscenter se tillbaka på en försäljningssuccé. På 18 månader hade man uppnått en omsättning på hela 13 miljoner kronor. En ny utställning för förtält byggdes nu – och ytterligare en medarbetare anställdes på serviceavdelningen.
Under andra halvan av 90-talet började man även importera husbilar. Efter ett antal utbyggnationer skapade man Sveriges största husvagns- och husbilsutställning vid millenniumskiftet.
Därefter följde några mycket framgångsrika år som ledde till att de blev utsedda till Årets Företagare av Företagarna och Marks kommun år 2003. Fem år senare blev de nominerade till DI Gasell – ett kvitto på att Forsbergs nu var en av Sveriges snabbast växande firmor.
Snart befann sig bröderna Forsberg vid ett vägskäl. Skulle man fortsätta driva verksamheten som ett familjeföretag, eller var det dags att ta nästa steg i utvecklingsresan?
– År 2011 blev Nalka Invest AB huvudägare, med Mathias och mig som delägare och drivande i bolaget. I samma veva köpte vi Widlunds Husvagnars rörelse i Bjuv, berättar Christian Forsberg.
Med de nya ägarna ställdes siktet in på att bygga upp en koncern med målet att bli Europas ledande aktör i branschen. Efter förvärvet av Stockholms Husbils & Husvagnscenters rörelse under 2012, köptes en ny fastighet norr om Stockholm där en ny anläggning sedermera öppnades invid E4:an.
Under 2015, 2016 och 2017 slog man även upp portarna till tre nya Forsbergs Fritidscenter i Borlänge, Mantorp och Karlstad. I den vevan förvärvades också Kalmar Husvagn & Fritid. År 2020 var det så dags igen, då en övergång gjordes av det 30-åriga Linköpingsföretaget Bossings Fritidscenter.
– Vi är numera generalagenter och importörer för ett flertal av de fabrikat som vi saluför, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter. Övergången av Bossings har inneburit att vi har stängt anläggningen i Mantorp och därmed fått möjlighet att slå ihop två fantastiska medarbetargäng. I Linköping skapar vi en av mellersta Sveriges största fullserviceanläggningar.
Med verksamhet på sju orter i Sverige är Forsbergs Fritidscenter idag Nordens största återförsäljare av fritidsfordon. Vad har då branschens gigant för tankar om framtiden?
– Vi jobbar målmedvetet med att konsolidera och stärka vår organisation för att klara av att hantera den ökande efterfrågan på bästa sätt, inom såväl försäljning av fritidsfordon som eftermarknad och supportfunktioner. Med en stärkt organisation är vi inte främmande för att växa ytterligare, säger Jonas Karlsson.
Under sina dryga fem år i branschen har Jonas särskilt noterat två saker som håller på att förändras.
– Vi ser att allt fler yngre familjer köper fritidsfordon. Dessutom börjar begreppet "säsong" suddas ut. Tidigare såg vi en klar avmattning från oktober till mars, men numera är fler och fler aktiva året runt.
Forsbergs Fritidscenter har på senare tid även fått tillskott av helt nya kundkategorier.
– Vi har sålt husbilar till skolor inom två kommuner där tanken är att fordonen ska användas inom fritidsverksamheten. Vi ser även att vaccinationskliniker börjar använda husbilar för att kunna erbjuda mobila enheter. Och vissa familjer byter ut den traditionella "andrabilen" mot en plåtis.
Grundat: 1991.
Orter: Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Linköping, Karlstad, och Kalmar.
Antal anställda: 125.
Saluför: Hobby, Polar, Pilote, Sunlight, Bürstner, Frankia, Niesmann Bischoff och Concorde.
Antal försäljningar per år: 1 700–2 000 nya och begagnade fordon.
En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.
Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?
Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.
Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.
Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.
En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.
Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.
Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.
Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.
Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.
Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.
Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?
Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.
I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.