MKP Petit – en dansk charmör

Glasfibervagnar får ofta en sliten yta med åren och därför är det vanligt att de lackeras om. Martin och Maggans vagn hade klarat sig bra och körs fortfarande omkring i enbart gelcoat.

MKP Petit – en dansk charmör

Publicerad

Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

Logotypen användes mellan 1959 och 1972. När MKP fyllde 50 år 1973 bytte de till en rektangulär logotyp.

På mindre än en minut kan Martin och Maggan förvandla matplatsen till en sovplats i sin MKP Petit 500 från 1963. Snabbheten imponerar inte bara på åskådare vid träffar och på utställningar utan även på luttrade husvagnsjournalister.

– Vi har egentligen inte tränat men handgreppen är väl invanda och vagnens konstruktion är genomtänkt, säger Martin.

Paret kom över sin vagn för omkring tio år sedan och den visade sig vara så gott som komplett och i väldigt bra skick, i alla fall efter att ekipaget hade genomgått en rejäl djuprengöring.

Inredningen var helt intakt och plockar du bort bordsskivan av perstorpslaminat kan den...

– Det tog oss nästan en månad att förvandla den från fynd till resklar och redan samma sommar började vi använda den på våra resor och på träffar, berättar Martin.

Att det blev en MKP Petit har sin logiska förklaring då de är VW-entusiaster och kör omkring med den tyska Folkvagnen på somrarna.

– Enligt historien som vi hört, är Petit-modellen beställd av VW för att passa perfekt bakom en Bubbla, säger Martin och visar något som de flesta missar vid en snabb titt. 

Vagnen har samma form som bakdelen på en VW-buss och i princip har MKP gjutits av två sådana, som tillverkaren monterat ihop och passat in med ett eget tak.

...användas vid uteplatsen. Maggan och Martin tycker bättre om gamla än nya prylar när de fikar i vagnen.

Varning för gupp? Skylten är egentillverkad och ett utslag av Maggans och Martins sköna humor.

Dörren är klurigt nog placerad på bakstammen och kanske var tanken att man inte skulle ha den ut mot trafiken om man stannade längs vägen, vare sig man var i Danmark som då hade högertrafik, eller i Sverige som hade vänstertrafik.

Så gott som alla husvagnar från tidigt 1960-tal har en köksavdelning men på en MKP finns det två stycken. Fäll hyllan på dörrens insida och plocka fram gasolköket och vips kan du stå och laga mat i vårsolen.

– Den kommer till stor nytta när vi är ute och åker med vagnen, menar Maggan.

Direkt innanför dörren finns ytterligare en finess, en liten kyl från UPO. I ärlighetens namn är det inte ett traditionellt kylskåp, snarare ett väl fungerade isskåp som håller maten fräsch under varma sommardagar. Det är både en fränare och mer praktisk lösning än en kylväska. Apropå kylväska har Martin byggt om
gasolflaskan på dragstången till en lika finurlig som diskret drickakyl.

Föredrar du att laga mat i det fria hänger du bara upp gasolköket på dörrens hylla. Inget matos inne i vagnen samtidigt som du kan njuta av solen.
Gasoltuben är numera ombyggd till en diskret drickakyl. Utseendet lurar de flesta inklusive besiktningsmännen.

– Förra gången jag besiktigade vagnen började besiktningskillen att skruva på kranen innan han upptäckte att flaskan bara var en attrapp, avslöjar Martin.

Hur är MKP då att köra efter en VW?

– Lättdragen är det ord som beskriver den bäst, och jag är glad över att den har en riktig påskjutsbroms. Det underlättar körningen när en Bubbla är dragbil, förklarar Martin.

Den vanligaste frågan när ni ställer upp ekipaget på en camping?

– Bor ni verkligen i den här? Det kommer alltid förbi trevliga människor och pratar om camping, VW och annat som gör livet glatt. 2019 semestrade vi i Danmark och där fick vi knappt vara ifred någonstans, danskarna fullkomligt älskar MKP, avslutar Maggan.

FAKTA

Namnet MKP kommer från grundaren Mikkel Krister Pedersens initialer. Han startade en karosserifabrik i Kolding 1923 och 1950 började firman även tillverka husvagnar. Fem år senare, 1955, byggde han de första vagnarna i glasfiber och snart lanserades deras storsäljare Petit. Skandinavien och det forna Västtyskland blev de största marknaderna för varumärket och vagnarna fick snabbt ett gott rykte om sig att vara små, snygga och lätta med praktiska lösningar.


De började säljas i USA 1970 men i samband med oljekrisen några år senare steg produktionskostnaderna mycket på glasfiber och företaget fick ekonomiska problem. MKP kom snart igen och fortsatte med produktionen innan efterfrågan åter sjönk i mitten av 1980-talet. Tillverkningen lades ner 1988. För de inbitna entusiasterna finns klubben MKP Caravan Club International, vilken bildades 1984.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206