Samba firar 70-årsjubileum!

Lyxbussen av tre olika årsmodeller: 1962, 1954 och 1965. /// FOTO: Volkswagen

Samba firar 70-årsjubileum!

Publicerad

För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

Totalt tillverkades de i 100 000 exemplar fram till 1967, varav 6 389 under 50-talet. För att bli ägare till en välvårdad Samba idag är det inte ovanligt att man får betala ett sjusiffrigt belopp. 

– För många är denna version själva ursprunget till den kult som växt fram kring Folkabussen, menar Alexander Dahlin, press- och reklamansvarig för Volkswagen Transportbilar, i ett pressmeddelande.

Volkswagens monter på IAA i Frankfurt 1951.

Den 19 april 1951 kickade kalaset igång. Volkswagen satsade stort med 1 350 kvadratmeter utställningsyta på IAA-mässan. Där byggde man upp en mindre kopia av fabrikens produktionslina för Bubblan och adderade en ljusshow för att trollbinda besökarna.

Medierna kallade installationen för "Volkswagentemplet" och därmed lades även ribban som andra biltillverkare sedan följde. Men det var inte bara detta som gjorde succé. För här lanserades även lyxbussen.

Skillnaden jämfört med den ordinarie VW-bussen var slående, vilket i sin tur kunde motivera prispåslaget (3 000 D-mark). Kunderna fick helt enkelt en exklusivare framtoning och många nya finesser. En Samba hade tvåtonslackering, kromdetaljer, ett öppningsbart tygtak samt hela 23 fönster.

Soltak – snacka om lyx!

Blygsamma 25 hästkrafter i den luftkylda motorn.

I USA lanserades modellen under namnet Microbus "Deluxe". Hemmavid i Tyskland var kunderna snabba med att hitta på egna och coola namn, och vilken som är den exakta innebörden av "Samba" är lite osäkert.

Namnet kan komma av Sonnendach-Ausfürung mit besonderem Armaturenbrett (soltaksversion med specialinstrumentbräda), alternativt Sonder Ausfürung mit besonderer Ausstattung (specialversion med specialutrustning). I den nederländska prislistan dyker namnet Samba upp officiellt första gången 1954.

Förarinteriören med några få knappar och bussvinkel på ratten.

Körriktningsvisare på en Samba från 1954.

Den förmodligen äldsta Samba-bussen finns idag hos en privat samlare i Tyskland. Praktiskt taget hela fordonets historia finns dokumenterad, inklusive originalkvittot.

Första ägaren hade betalat 9 025 D-mark, vilket framstår som ett exceptionellt fynd jämfört med dagens värde. Men då ska man också ha i åtanke att vid den tidpunkten var den genomsnittliga årsinkomsten 3 579 D-mark, vilket ställer prisbilden i ett helt annat ljus.

Idag är de mer eftertraktade än någonsin och det märks på priserna som kan uppnå astronomiska höjder. Vid auktionen Barrett–Jackson (i Scottsdale, Arizona) år 2017 såldes ett exemplar för 302 500 dollar (cirka 2,7 miljoner kronor med dagens växlingskurs).

FAKTA SAMBA  


• Produktionen startade den 27 juni 1951 och upphörde i juli 1967.

• Modellen var nästan alltid tvåtonslackerad.

• En Samba hade krom och polerad aluminium överallt.

• Bilarna som producerades fram till augusti 1963 hade 23 fönster (skjutfönstret på förardörren räknades som ett separat fönster).

• Bilarna som producerades från augusti 1963 till juli 1967 har 21 fönster (hörnfönstren togs bort till förmån för en bredare baklucka).

• Första modellen hade 25 hästkrafter, 1 131 cc och en toppfart på 75 km/h. Den sista hade 44 hästkrafter, 1 493 cc och toppade 105 km/h. 

• Den första modellen var 410/170 cm lång/bred, från och med december 1953 var de 422/175 cm, och från augusti 1960 430/180 cm. 

• 1953 blev Samba den första Volkswagen Typ 2 som hade en riktig stötfångare bak.

• I februari 1955 byttes plexiglaset ut mot säkerhetsglas. I Schweiz kallades den innan bytet för Plexibus.

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

 • HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  Resan till östra Finland skulle bli sommarens höjdpunkt för Heitti och Caisa Teder. "Men istället fick vi tillbringa dagar på en verkstad som förgäves försökte laga AdBlue-systemet i vår nya husbil", berättar Heitti. "Vi tog oss hem till Kristianstad med ett nödrop. Där lade bilen av definitivt!" Först nio veckor senare var den körbar igen, men då var sommarsäsongen slut sedan länge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-08-16 07:28

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206