Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

Publicerad: 2021-08-19   Uppdaterad: 2023-04-18

En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon
I tio år har ägarduon John och Cecilia Lindström drivit företaget. /// FOTO: EdelPhoto

Gun och Göran Lindström hade drivit sin bensinmack under några år när de bestämde sig för att byta yrkesbana. År 1984 gjorde de slag i saken och slog upp portarna till Cabbyhuset i Bålsta.

Premiäråret bör närmast beskrivas som en succé; hela 101 Cabbyvagnar fick nya ägare. Men säg den glädje som varar för evigt.

– Det andra året sålde de endast en husvagn. Marknaden i Bålstaområdet verkade ha blivit mättad, berättar John Lindström, vd på Lindströms Husbilar & Husvagnar.

Som son i familjen fick John tidigt möjligheten att börja arbeta inom företaget. Endast tolv år fyllda levererade han sin första husvagn, en Cabby 440. Från sitt perspektiv har han kunnat följa företagets utveckling på nära håll genom åren.

Efter en tid bytte Cabbyhuset namn till KABEcentrum – och i samband med det sålde Gun och Göran den första KABE-husbilen någonsin i Sverige.

– En sprillans ny KABE Travel Master, minns John, och drar på smilbanden.

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon
Det hela började 1984 med Cabbyhuset i Bålsta.

Cecilia Lindström är idag vice vd på Lindströms Husbilar & Husvagnar. Hon är utbildad idrottslärare i grunden, men när John och hon fick ett barn med Downs syndrom ville Cecilia kunna styra sina arbetstider. Hon lockades även av att göra något tillsammans med John. År 2006 började hon arbeta på företaget, och några år senare köpte John och Cecilia det av Gun och Göran.

– Det första vi gjorde var att investera i ett nytt kassasystem, det var en traditionell kassaapparat som gällde dessförinnan. Vi började också snegla på andra välmående företag i branschen och försökte hitta gemensamma nämnare mellan dem, berättar Cecilia.

En viktig faktor som tycktes förena många framgångsrika företag, var en strategisk geografisk placering. Detta ledde fram till att John och Cecilia köpte en tomt utmed E18 i Enköping år 2011.

– Vi letade initialt efter en tomt där vi skulle kunna erbjuda uppställningsplatser för våra kunder. Efter en tid bestämde vi oss för att satsa mer på husbilsförsäljningen och samtidigt bygga ut, säger Cecilia och fortsätter:

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon
En stor tillbehörsbutik i två våningar finns i Enköping.

– Idag har vi en stor visningshall, tillbehörsbutik samt 140 inhägnade uppställningsplatser. Kunderna har egen ”nyckel” till det inhägnade området och tillgång till sina fordon ”24–7”. Uppställningsplatserna är fulla och därför förbereder vi just nu marken på en nyinköpt större tomt, så att vi kan erbjuda fler uppställningsplatser och samtidigt bygga en större verkstad.

I den före detta visningshallen i Bålsta finns fortfarande en tillbehörsbutik och en fullserviceverkstad. När John och Cecilia summerar sina tio första år som ägarduo, är det ett talesätt som snabbt kommer på tal.

– ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått”, brukar vi säga, berättar Cecilia och utvecklar: 

– Vi har därför gjort kontinuerliga analyser för att försöka förstå vart marknaden är på väg – och vågat gå ditåt.

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon
Säljarna Stefan Ohlsson och Andreas Sjöborg är två av 20 anställda.

Genom Gun och Görans sunda tänk kring ekonomi har vi också insett värdet i att investera förnuftigt och låta saker få ta sin tid.

En viktig del i att analysera marknaden är att försöka förstå vad kunderna efterfrågar – och möta dem där de är. Husbilsklubben är ett initiativ som går i linje med det tänket.

– Alla som äger en husbil som är köpt hos oss är välkomna att vara med i vår klubb. Medlemskapet ger extra rabatt i verkstaden och våra butiker samt inbjudningar till olika aktiviteter och resor. Vi vill på så vis också försöka ge något tillbaka till våra kunder i den utsträckning det är möjligt, berättar Cecilia. 

I pandemins spår har många som tidigare tagit flyget utomlands istället upptäckt tjusningen med fritidsfordon.

– Många av dessa kunder upplever att de faktiskt semestrar mer med husbilen. Den kan ju stå färdigpackad och det är bara att dra iväg när lusten faller på, säger Cecilia.

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

Lindströms Husbilar & Husvagnar


Grundat: 1984 (som Cabbyhuset)

Orter: Bålsta och Enköping

Antal anställda: 20

Saluför: Husbilar av fabrikaten Rapido, Rimor, Carthago, Knaus och Etrusco samt husvagnar av fabrikatet LMC

Antal försäljningar per år: Cirka 400 nya och begagnade fordon

Rulla till toppen