Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

Den nybyggda visningshallen ligger strategiskt mycket bra, utmed E18 vid Enköping.

Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

Publicerad

En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

I tio år har ägarduon John och Cecilia Lindström drivit företaget. /// FOTO: EdelPhoto

Gun och Göran Lindström hade drivit sin bensinmack under några år när de bestämde sig för att byta yrkesbana. År 1984 gjorde de slag i saken och slog upp portarna till Cabbyhuset i Bålsta.

Premiäråret bör närmast beskrivas som en succé; hela 101 Cabbyvagnar fick nya ägare. Men säg den glädje som varar för evigt.

– Det andra året sålde de endast en husvagn. Marknaden i Bålstaområdet verkade ha blivit mättad, berättar John Lindström, vd på Lindströms Husbilar & Husvagnar.

Som son i familjen fick John tidigt möjligheten att börja arbeta inom företaget. Endast tolv år fyllda levererade han sin första husvagn, en Cabby 440. Från sitt perspektiv har han kunnat följa företagets utveckling på nära håll genom åren.

Efter en tid bytte Cabbyhuset namn till KABEcentrum – och i samband med det sålde Gun och Göran den första KABE-husbilen någonsin i Sverige.

– En sprillans ny KABE Travel Master, minns John, och drar på smilbanden.

Det hela började 1984 med Cabbyhuset i Bålsta.

Cecilia Lindström är idag vice vd på Lindströms Husbilar & Husvagnar. Hon är utbildad idrottslärare i grunden, men när John och hon fick ett barn med Downs syndrom ville Cecilia kunna styra sina arbetstider. Hon lockades även av att göra något tillsammans med John. År 2006 började hon arbeta på företaget, och några år senare köpte John och Cecilia det av Gun och Göran.

– Det första vi gjorde var att investera i ett nytt kassasystem, det var en traditionell kassaapparat som gällde dessförinnan. Vi började också snegla på andra välmående företag i branschen och försökte hitta gemensamma nämnare mellan dem, berättar Cecilia.

En viktig faktor som tycktes förena många framgångsrika företag, var en strategisk geografisk placering. Detta ledde fram till att John och Cecilia köpte en tomt utmed E18 i Enköping år 2011.

– Vi letade initialt efter en tomt där vi skulle kunna erbjuda uppställningsplatser för våra kunder. Efter en tid bestämde vi oss för att satsa mer på husbilsförsäljningen och samtidigt bygga ut, säger Cecilia och fortsätter:

En stor tillbehörsbutik i två våningar finns i Enköping.

– Idag har vi en stor visningshall, tillbehörsbutik samt 140 inhägnade uppställningsplatser. Kunderna har egen "nyckel" till det inhägnade området och tillgång till sina fordon "24–7". Uppställningsplatserna är fulla och därför förbereder vi just nu marken på en nyinköpt större tomt, så att vi kan erbjuda fler uppställningsplatser och samtidigt bygga en större verkstad.

I den före detta visningshallen i Bålsta finns fortfarande en tillbehörsbutik och en fullserviceverkstad. När John och Cecilia summerar sina tio första år som ägarduo, är det ett talesätt som snabbt kommer på tal.

– "Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått", brukar vi säga, berättar Cecilia och utvecklar: 

– Vi har därför gjort kontinuerliga analyser för att försöka förstå vart marknaden är på väg – och vågat gå ditåt.

Säljarna Stefan Ohlsson och Andreas Sjöborg är två av 20 anställda.

Genom Gun och Görans sunda tänk kring ekonomi har vi också insett värdet i att investera förnuftigt och låta saker få ta sin tid.

En viktig del i att analysera marknaden är att försöka förstå vad kunderna efterfrågar – och möta dem där de är. Husbilsklubben är ett initiativ som går i linje med det tänket.

– Alla som äger en husbil som är köpt hos oss är välkomna att vara med i vår klubb. Medlemskapet ger extra rabatt i verkstaden och våra butiker samt inbjudningar till olika aktiviteter och resor. Vi vill på så vis också försöka ge något tillbaka till våra kunder i den utsträckning det är möjligt, berättar Cecilia. 

I pandemins spår har många som tidigare tagit flyget utomlands istället upptäckt tjusningen med fritidsfordon.

– Många av dessa kunder upplever att de faktiskt semestrar mer med husbilen. Den kan ju stå färdigpackad och det är bara att dra iväg när lusten faller på, säger Cecilia.

Lindströms Husbilar & Husvagnar


Grundat: 1984 (som Cabbyhuset)

Orter: Bålsta och Enköping

Antal anställda: 20

Saluför: Husbilar av fabrikaten Rapido, Rimor, Carthago, Knaus och Etrusco samt husvagnar av fabrikatet LMC

Antal försäljningar per år: Cirka 400 nya och begagnade fordon

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Michael Åhman, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1663 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 734 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206