Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

KAMA Fritid i Jönköping – började med ett handslag på en camping.

Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

Publicerad

Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

Jonas Tidqvist, vd sedan många år tillbaka för KAMA Fritid.

Det första kapitlet om KAMA Fritid skrevs redan på 1950-talet, närmare bestämt i småländska Tenhult. Där byggde Kurt Blomqvist husvagnar hemma i sitt garage och skulle så småningom grunda KABE år 1957.

I takt med att allt fler svenskar fick utökad semester under den här tiden, tilltog också det allmänna intresset för husvagnar. Kurt fick successivt mer att göra och etablerade därmed kontakt med flera leverantörer. Det innebar att han så småningom även kunde börja sälja reservdelar och tillbehör.

När Kurt och hans familj var på semester i Danmark i mitten av 1960-talet, uppstod ett möte som kom att bli en milstolpe – både för Kurt och den han skakade hand med.

KAMA Fritid samarbetar med inredningsföretaget Hestra, som skräddarsyr butiksutveckling för befintliga och kommande återförsäljare.

– Kurt träffade Søren Odgaard, alltså grundaren av tältföretaget Isabella, berättar Jonas Tidqvist, vd på KAMA Fritid.

Kurt och Søren var av samma skrot och korn, och under det spontana mötet kom de överens om att börja samarbeta. Dealen innebar att Isabellas tält skulle börja säljas tillsammans med KABE:s husvagnar. Handslaget som ägde rum på den där campingen gäller faktiskt fortfarande, än idag saknas ett formellt avtal.

Tält- och tillbehörsförsäljningen inom KABE växte för varje år. Snart såldes i princip ett Isabellatält för varje ny KABE-husvagn som fick en ny ägare. År 1984 byggde Kurt ett lager som mätte 3 000 kvadratmeter – och två år senare grundade han KAMA Fritid.

KAMA på den svartvita tiden.

– Kurt blev tidigt en välkänd återförsäljare av tillbehör, men fabrikatet KABE var inte jättestort till en början. Därför initierade han neutral försäljning under ett nytt bolag, med målsättningen att nå ut till alla leverantörer. Det var så KAMA Fritid kom till. Bokstäverna KA står för karosseri och MA för material, berättar Jonas Tidqvist.

Nästa milstolpe kom år 2000, då KAMA Fritids hemsida lanserades.

– Det var lite unikt att kunna erbjuda försäljning på nätet redan då. Vi var också först ut i branschen med "order to store", alltså att kunderna kan beställa på hemsidan och sedan hämta ut produkterna hos sin återförsäljare. Det började vi med år 2012, något år efter att den nya hemsidan kamafritid.se hade lanserats och jag hade anställts som vd, berättar Jonas Tidqvist.

Nu finns det 115 KAMA-profilerade butiker i landet.

De senaste åren är det främst två saker som sticker ut när det gäller KAMA Fritids utveckling. Det ena är den otroliga expansionen, som dels skett via de nya lokalerna i Jönköping men även i form av etableringen i Norge och Finland med dess säljkontor och lager.

– Vårt huvudkontor och centrallager finns numera i Jönköping och här förfogar vi över 13 000 kvadratmeter. Vi har ett av Nordens bästa logistiklägen med närhet till norra Europa och en strategisk placering mellan de nordiska huvudstäderna. Våra medarbetare använder iPad och trådlös streckkodsläsare och vi har tio lager-automater som var och en är tio meter hög, berättar Jonas Tidqvist.

Det andra stora utvecklingsarbetet har kretsat kring butiks-konceptet, som har utformats i samarbete med inredningsföretaget Hestra sedan 1989. Konceptet bygger på en modern och funktionell design där färgsättningen går i mörkgrått, med inslag av alm.

Än idag är det förtält som är en av de mest efterfrågade produkterna.

Royal Camping-produkterna har en egen avdelning i butikerna.

– Sedan fyra år tillbaka har vi en anställd merchandiser som arbetar heltid med butiks- och konceptutveckling. Om en återförsäljare vill öppna en tillbehörsbutik kan Hestras arkitekt skräddarsy en sådan för ytan i den aktuella lokalen. På så vis kan vi hjälpa till att sortera och exponera produkterna på ett optimalt sätt. Idag finns 115 sådana KAMA-profilerade butiker runt om i landet – och fler är på gång. 

En nutida trend är att camparna börjar värdesätta bekvämlighet i allt högre utsträckning. För att möta denna efterfrågan har KAMA Fritid tagit fram ett antal egna fabrikat. Som exempel kan nämnas WeCamp med dess möbler, tält och vindskydd samt GoCamp som fokuserar mer på teknik och cyklar. Men det kanske bästa exemplet på hur KAMA Fritid har tagit bekvämligheten till en ny nivå återfinns i det egna fabrikatet Royal Camping.

– Inom Royal Camping erbjuder vi allt från sängkläder, handdukar och plädar – till möbler, serviser och vinkylar. Produkterna ska vara lyxiga och exklusiva. Royal Camping-prylarna har en egen avdelning i konceptbutikerna. Känslan ska vara som att kliva in i en inredningsbutik, berättar Jonas Tidqvist.

Det har hänt en del även på butiksfronten. Så här kunde det se ut förr om åren. Kanske inte så snyggt och elegant på den svartvita tiden, men det var i varje fall överskådligt.

Allting började med ett samarbete med tälttillverkaren Isabella.

Hur ser han då på framtiden – och hur kommer KAMA Fritid anpassa verksamheten efter kundernas framtida behov?

– Vi tror att fricamping kommer att bli alltmer populärt, att till exempel ställa upp sitt fritidsfordon vid en strandkant eller vid en älv. Det kommer att betyda nya krav på fordonen och dess tillbehör. Vi vill därför tillhandahålla ett bra sortiment av exempelvis sol-paneler, litiumbatterier och LED-belysning, säger Jonas Tidqvist och fortsätter:

– Samtidigt kommer det mer klassiska sättet att campa också finnas kvar – och här efterfrågas i regel en annan typ av varor. Vi vill därför erbjuda ett bra utbud av lätta, tåliga och hopfällbara produkter liksom tekniska prylar som kan drivas på gasol eller på 12 volt. Ledord som ska genomsyra hela vårt sortiment är funktionalitet och bekvämlighet. Vi vill nämligen vara en komplett leverantör av konkurrenskraftiga tillbehör – nu och i framtiden.

En imponerade syn i de nya lagerlokalerna, strax söder om Jönköping. Ca 12 000 campingtillbehör samsas på lagerhyllorna.

KAMA Fritid

Grundat: 1986
Huvudkontor och centrallager: Jönköping. Lagret har plats för över 7 500 lastpallar 
Leverantörer: Cirka 50 stycken
Återförsäljare: Cirka 300 stycken fördelat på Sverige, Norge och Finland
Produkter: Totalt 12 000 tillbehörsprodukter till campinglivet fördelade på avdelningarna teknik, textil och förbrukning
Mest efterfrågade produkter: Olika typer av husgeråd samt förtält/lufttält och markiser till husvagnar och husbilar
Antal anställda: 31
Omsättning 2019: 265 miljoner kronor

Totalt finns det runt 300 återförsäljare i Norden.

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206