Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

KAMA Fritid i Jönköping – började med ett handslag på en camping.

Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

Publicerad

Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

Jonas Tidqvist, vd sedan många år tillbaka för KAMA Fritid.

Det första kapitlet om KAMA Fritid skrevs redan på 1950-talet, närmare bestämt i småländska Tenhult. Där byggde Kurt Blomqvist husvagnar hemma i sitt garage och skulle så småningom grunda KABE år 1957.

I takt med att allt fler svenskar fick utökad semester under den här tiden, tilltog också det allmänna intresset för husvagnar. Kurt fick successivt mer att göra och etablerade därmed kontakt med flera leverantörer. Det innebar att han så småningom även kunde börja sälja reservdelar och tillbehör.

När Kurt och hans familj var på semester i Danmark i mitten av 1960-talet, uppstod ett möte som kom att bli en milstolpe – både för Kurt och den han skakade hand med.

KAMA Fritid samarbetar med inredningsföretaget Hestra, som skräddarsyr butiksutveckling för befintliga och kommande återförsäljare.

– Kurt träffade Søren Odgaard, alltså grundaren av tältföretaget Isabella, berättar Jonas Tidqvist, vd på KAMA Fritid.

Kurt och Søren var av samma skrot och korn, och under det spontana mötet kom de överens om att börja samarbeta. Dealen innebar att Isabellas tält skulle börja säljas tillsammans med KABE:s husvagnar. Handslaget som ägde rum på den där campingen gäller faktiskt fortfarande, än idag saknas ett formellt avtal.

Tält- och tillbehörsförsäljningen inom KABE växte för varje år. Snart såldes i princip ett Isabellatält för varje ny KABE-husvagn som fick en ny ägare. År 1984 byggde Kurt ett lager som mätte 3 000 kvadratmeter – och två år senare grundade han KAMA Fritid.

KAMA på den svartvita tiden.

– Kurt blev tidigt en välkänd återförsäljare av tillbehör, men fabrikatet KABE var inte jättestort till en början. Därför initierade han neutral försäljning under ett nytt bolag, med målsättningen att nå ut till alla leverantörer. Det var så KAMA Fritid kom till. Bokstäverna KA står för karosseri och MA för material, berättar Jonas Tidqvist.

Nästa milstolpe kom år 2000, då KAMA Fritids hemsida lanserades.

– Det var lite unikt att kunna erbjuda försäljning på nätet redan då. Vi var också först ut i branschen med "order to store", alltså att kunderna kan beställa på hemsidan och sedan hämta ut produkterna hos sin återförsäljare. Det började vi med år 2012, något år efter att den nya hemsidan kamafritid.se hade lanserats och jag hade anställts som vd, berättar Jonas Tidqvist.

Nu finns det 115 KAMA-profilerade butiker i landet.

De senaste åren är det främst två saker som sticker ut när det gäller KAMA Fritids utveckling. Det ena är den otroliga expansionen, som dels skett via de nya lokalerna i Jönköping men även i form av etableringen i Norge och Finland med dess säljkontor och lager.

– Vårt huvudkontor och centrallager finns numera i Jönköping och här förfogar vi över 13 000 kvadratmeter. Vi har ett av Nordens bästa logistiklägen med närhet till norra Europa och en strategisk placering mellan de nordiska huvudstäderna. Våra medarbetare använder iPad och trådlös streckkodsläsare och vi har tio lager-automater som var och en är tio meter hög, berättar Jonas Tidqvist.

Det andra stora utvecklingsarbetet har kretsat kring butiks-konceptet, som har utformats i samarbete med inredningsföretaget Hestra sedan 1989. Konceptet bygger på en modern och funktionell design där färgsättningen går i mörkgrått, med inslag av alm.

Än idag är det förtält som är en av de mest efterfrågade produkterna.

Royal Camping-produkterna har en egen avdelning i butikerna.

– Sedan fyra år tillbaka har vi en anställd merchandiser som arbetar heltid med butiks- och konceptutveckling. Om en återförsäljare vill öppna en tillbehörsbutik kan Hestras arkitekt skräddarsy en sådan för ytan i den aktuella lokalen. På så vis kan vi hjälpa till att sortera och exponera produkterna på ett optimalt sätt. Idag finns 115 sådana KAMA-profilerade butiker runt om i landet – och fler är på gång. 

En nutida trend är att camparna börjar värdesätta bekvämlighet i allt högre utsträckning. För att möta denna efterfrågan har KAMA Fritid tagit fram ett antal egna fabrikat. Som exempel kan nämnas WeCamp med dess möbler, tält och vindskydd samt GoCamp som fokuserar mer på teknik och cyklar. Men det kanske bästa exemplet på hur KAMA Fritid har tagit bekvämligheten till en ny nivå återfinns i det egna fabrikatet Royal Camping.

– Inom Royal Camping erbjuder vi allt från sängkläder, handdukar och plädar – till möbler, serviser och vinkylar. Produkterna ska vara lyxiga och exklusiva. Royal Camping-prylarna har en egen avdelning i konceptbutikerna. Känslan ska vara som att kliva in i en inredningsbutik, berättar Jonas Tidqvist.

Det har hänt en del även på butiksfronten. Så här kunde det se ut förr om åren. Kanske inte så snyggt och elegant på den svartvita tiden, men det var i varje fall överskådligt.

Allting började med ett samarbete med tälttillverkaren Isabella.

Hur ser han då på framtiden – och hur kommer KAMA Fritid anpassa verksamheten efter kundernas framtida behov?

– Vi tror att fricamping kommer att bli alltmer populärt, att till exempel ställa upp sitt fritidsfordon vid en strandkant eller vid en älv. Det kommer att betyda nya krav på fordonen och dess tillbehör. Vi vill därför tillhandahålla ett bra sortiment av exempelvis sol-paneler, litiumbatterier och LED-belysning, säger Jonas Tidqvist och fortsätter:

– Samtidigt kommer det mer klassiska sättet att campa också finnas kvar – och här efterfrågas i regel en annan typ av varor. Vi vill därför erbjuda ett bra utbud av lätta, tåliga och hopfällbara produkter liksom tekniska prylar som kan drivas på gasol eller på 12 volt. Ledord som ska genomsyra hela vårt sortiment är funktionalitet och bekvämlighet. Vi vill nämligen vara en komplett leverantör av konkurrenskraftiga tillbehör – nu och i framtiden.

En imponerade syn i de nya lagerlokalerna, strax söder om Jönköping. Ca 12 000 campingtillbehör samsas på lagerhyllorna.

KAMA Fritid

Grundat: 1986
Huvudkontor och centrallager: Jönköping. Lagret har plats för över 7 500 lastpallar 
Leverantörer: Cirka 50 stycken
Återförsäljare: Cirka 300 stycken fördelat på Sverige, Norge och Finland
Produkter: Totalt 12 000 tillbehörsprodukter till campinglivet fördelade på avdelningarna teknik, textil och förbrukning
Mest efterfrågade produkter: Olika typer av husgeråd samt förtält/lufttält och markiser till husvagnar och husbilar
Antal anställda: 31
Omsättning 2019: 265 miljoner kronor

Totalt finns det runt 300 återförsäljare i Norden.

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206