Verkstadsslarv – nyckeln försvann

Publicerad

Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

Att köpa en sprillans ny plåtis och bara få bilen levererad med en enda nyckel har retat gallfeber på mig ända sedan vi köpte vår plåtis 2019. Knappt ett år senare beställde vi ytterligare en nyckel via Fiat och lämnade in bilen på en auktoriserad verkstad för programmering.

Man måste nämligen nollställa alla nycklar när ytterligare en originalnyckel läggs till för att garantera att bilens samtliga funktioner behålls. Fördelen med två nycklar är att även passageraren kan öppna och stänga bilens centrallås, en funktion som säkerhetsnyckeln saknar. Priset 4 700 kronor kan förmodligen få vem som helst att tveka.

Med två nycklar till husbilen kan man göra olika saker i bilen. Barnen kan behålla en nyckel medan vi vuxna gör något annat.

Fem månader senare fick vi äntligen tillbaka alla nycklar.

Den aktuella dagen då nyckeln skulle programmeras lämnades bilen in enligt överenskommelse. Det skulle uppskattningsvis ta en timme och jag tog en promenad i naturområdet bredvid. Två timmar senare hade verkstaden fortfarande inte hört av sig och jag gick tillbaka. Till slut tog en man mod till sig.

– Vi har råkat radera dina nycklar sedan datorn tappat sitt trådlösa nätverk. Nu funkar bara säkerhetsnyckeln, men vi lyckades rädda din ena nyckel så att du åtminstone kan öppna centrallåset. 

Jag blev alldeles stum, men accepterade att fel kan begås och lämnade verkstaden med ett löfte om att nya nycklar skulle beställas och att en rejäl rabattsats var att räkna med.

Knappt en månad senare var jag tillbaka, nya nycklar programmerades och bilen lämnades tillbaka med en sammanlagd rabatt av 877 kronor plus moms. Givetvis blev jag rasande och lämnade verkstaden irriterad med mina två nya originalnycklar.

Några dagar senare upptäckte jag att jag aldrig fått tillbaka säkerhetsnyckeln, det hade jag missat i ordväxlingen kring den utlovade rabatten. Jag ringde verkstaden som lovade att leta i nyckelskåpet. Veckorna gick och inget utlovat samtal kom.

Säkerhetsnyckeln fungerar bara för att öppna förardörren och starta motorn. Vill man låsa upp centrallåset får man göra det med en knapp på instrumentpanelen.

Till slut mejlade jag platschefen, ringde förmannen, lämnade meddelande och ville prata med verkstadschefen. Flera veckor senare fick jag ett mejl från platschefen på den aktuella verkstaden:

Hej Niklas, vi har återlämnat alla mottagna nycklar, det gjordes i samband med att du hämtade din bil. Vi ser härmed ärendet som avslutat från vår sida.

Så hur gör man i en tvist som denna? Enklast är att kontakta kommunens konsumentvägledare som har erfarenhet av liknande tvister, och kan sätta dig i kontakt med rätt expertis och fungera som bollplank. Om det saknas konsumentvägledare i just din kommun kan du vända till Hallå Konsument, Konsumentverkets service för att garantera samma service i hela landet. 

I just det här fallet tog konsumentvägledaren kontakt med Konsumentverkets jurister som slog fast att det är upp till verkstaden att bevisa att de lämnat tillbaka nyckeln. Detta sedan det var bortom alla tvivel att nyckeln verkligen lämnats in då det bara var denna som fungerade för att starta husbilen.

Jag försöker på nytt, kontaktar platschefen flera gånger, men får inget svar och vänder mig istället till verkstadsbolagets centrala vd och blir uppringd någon dag senare av en mycket trevlig man som lovar att åtgärda problemet omgående.

Bara några dagar senare återkommer företaget med beskedet att vi får lämna in bilen på en annan verkstad som hjälper oss med en ny nyckel kostnadsfritt. Bilen lämnades in för nyckeldubblering den 20 maj och blev klar först fem månader senare.

Hur gör man om verkstaden vägrar?

Enklast är att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som fattar beslut i liknande tvister. Beslutet är inte bindande och verkstaden måste med andra ord inte följa beslutet även om de flesta verkstäder gör det. Annars riskerar de att hamna på svarta listan.

Sedan 2017 har antalet inkomna ärenden till ARN ökat markant och under 2019 fattade de beslut i 3 417 fall som rör motorfrågor. En ökning med drygt tio procent sedan året innan. Även den personliga fordonsförsäkringen kan gälla, i synnerhet om skadan kan tolkas som en maskinskada. Ett alternativ kan vara att kontakta verkstadens försäkringsbolag, men inte heller de är skyldiga att ersätta kunden för verkstadens slarv.

– När det gäller ekonomiska tvistefrågor är den enklaste lösningen att betala verkstadens krav, även om du tycker att kostnaden är fel och därefter göra en anmälan till ARN som gör en prövning, säger konsumentvägledaren Bosse Lång på Hallå Konsument.

Ett alternativ är förstås att vägra att betala, men då har också verkstaden rätt att behålla bilen tills full likvid erhållits. Bäst är att argumentera för sin sak och att påtala att det blivit dyrare än planerat och i sista hand betala och vända sig till ARN.

Viktigast av allt är att alltid få ett kvitto på vad det är som du har lämnat in, exempelvis båda startnycklarna och kräva en skriftlig offert på vad arbetet kommer att kosta, med tillägget att företaget måste ta kontakt om arbetet blir dyrare eller mer omfattande än beräknat.

Kontakta: Vänd dig till kommunens konsumentvägledare vid konsumentfrågor. De kan hjälpa dig med stöd och vägledning och också hjälpa dig med en ARN-anmälan.

Saknas en sådan tjänst i din kommun kan du vända dig till www.hallakonsument.se

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

 • HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  HC undersöker: AdBlue-fel stoppade drömresan

  Resan till östra Finland skulle bli sommarens höjdpunkt för Heitti och Caisa Teder. "Men istället fick vi tillbringa dagar på en verkstad som förgäves försökte laga AdBlue-systemet i vår nya husbil", berättar Heitti. "Vi tog oss hem till Kristianstad med ett nödrop. Där lade bilen av definitivt!" Först nio veckor senare var den körbar igen, men då var sommarsäsongen slut sedan länge.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-08-16 07:28

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206