Verkstadsslarv – nyckeln försvann

Publicerad

Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

Att köpa en sprillans ny plåtis och bara få bilen levererad med en enda nyckel har retat gallfeber på mig ända sedan vi köpte vår plåtis 2019. Knappt ett år senare beställde vi ytterligare en nyckel via Fiat och lämnade in bilen på en auktoriserad verkstad för programmering.

Man måste nämligen nollställa alla nycklar när ytterligare en originalnyckel läggs till för att garantera att bilens samtliga funktioner behålls. Fördelen med två nycklar är att även passageraren kan öppna och stänga bilens centrallås, en funktion som säkerhetsnyckeln saknar. Priset 4 700 kronor kan förmodligen få vem som helst att tveka.

Med två nycklar till husbilen kan man göra olika saker i bilen. Barnen kan behålla en nyckel medan vi vuxna gör något annat.

Fem månader senare fick vi äntligen tillbaka alla nycklar.

Den aktuella dagen då nyckeln skulle programmeras lämnades bilen in enligt överenskommelse. Det skulle uppskattningsvis ta en timme och jag tog en promenad i naturområdet bredvid. Två timmar senare hade verkstaden fortfarande inte hört av sig och jag gick tillbaka. Till slut tog en man mod till sig.

– Vi har råkat radera dina nycklar sedan datorn tappat sitt trådlösa nätverk. Nu funkar bara säkerhetsnyckeln, men vi lyckades rädda din ena nyckel så att du åtminstone kan öppna centrallåset. 

Jag blev alldeles stum, men accepterade att fel kan begås och lämnade verkstaden med ett löfte om att nya nycklar skulle beställas och att en rejäl rabattsats var att räkna med.

Knappt en månad senare var jag tillbaka, nya nycklar programmerades och bilen lämnades tillbaka med en sammanlagd rabatt av 877 kronor plus moms. Givetvis blev jag rasande och lämnade verkstaden irriterad med mina två nya originalnycklar.

Några dagar senare upptäckte jag att jag aldrig fått tillbaka säkerhetsnyckeln, det hade jag missat i ordväxlingen kring den utlovade rabatten. Jag ringde verkstaden som lovade att leta i nyckelskåpet. Veckorna gick och inget utlovat samtal kom.

Säkerhetsnyckeln fungerar bara för att öppna förardörren och starta motorn. Vill man låsa upp centrallåset får man göra det med en knapp på instrumentpanelen.

Till slut mejlade jag platschefen, ringde förmannen, lämnade meddelande och ville prata med verkstadschefen. Flera veckor senare fick jag ett mejl från platschefen på den aktuella verkstaden:

Hej Niklas, vi har återlämnat alla mottagna nycklar, det gjordes i samband med att du hämtade din bil. Vi ser härmed ärendet som avslutat från vår sida.

Så hur gör man i en tvist som denna? Enklast är att kontakta kommunens konsumentvägledare som har erfarenhet av liknande tvister, och kan sätta dig i kontakt med rätt expertis och fungera som bollplank. Om det saknas konsumentvägledare i just din kommun kan du vända till Hallå Konsument, Konsumentverkets service för att garantera samma service i hela landet. 

I just det här fallet tog konsumentvägledaren kontakt med Konsumentverkets jurister som slog fast att det är upp till verkstaden att bevisa att de lämnat tillbaka nyckeln. Detta sedan det var bortom alla tvivel att nyckeln verkligen lämnats in då det bara var denna som fungerade för att starta husbilen.

Jag försöker på nytt, kontaktar platschefen flera gånger, men får inget svar och vänder mig istället till verkstadsbolagets centrala vd och blir uppringd någon dag senare av en mycket trevlig man som lovar att åtgärda problemet omgående.

Bara några dagar senare återkommer företaget med beskedet att vi får lämna in bilen på en annan verkstad som hjälper oss med en ny nyckel kostnadsfritt. Bilen lämnades in för nyckeldubblering den 20 maj och blev klar först fem månader senare.

Hur gör man om verkstaden vägrar?

Enklast är att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som fattar beslut i liknande tvister. Beslutet är inte bindande och verkstaden måste med andra ord inte följa beslutet även om de flesta verkstäder gör det. Annars riskerar de att hamna på svarta listan.

Sedan 2017 har antalet inkomna ärenden till ARN ökat markant och under 2019 fattade de beslut i 3 417 fall som rör motorfrågor. En ökning med drygt tio procent sedan året innan. Även den personliga fordonsförsäkringen kan gälla, i synnerhet om skadan kan tolkas som en maskinskada. Ett alternativ kan vara att kontakta verkstadens försäkringsbolag, men inte heller de är skyldiga att ersätta kunden för verkstadens slarv.

– När det gäller ekonomiska tvistefrågor är den enklaste lösningen att betala verkstadens krav, även om du tycker att kostnaden är fel och därefter göra en anmälan till ARN som gör en prövning, säger konsumentvägledaren Bosse Lång på Hallå Konsument.

Ett alternativ är förstås att vägra att betala, men då har också verkstaden rätt att behålla bilen tills full likvid erhållits. Bäst är att argumentera för sin sak och att påtala att det blivit dyrare än planerat och i sista hand betala och vända sig till ARN.

Viktigast av allt är att alltid få ett kvitto på vad det är som du har lämnat in, exempelvis båda startnycklarna och kräva en skriftlig offert på vad arbetet kommer att kosta, med tillägget att företaget måste ta kontakt om arbetet blir dyrare eller mer omfattande än beräknat.

Kontakta: Vänd dig till kommunens konsumentvägledare vid konsumentfrågor. De kan hjälpa dig med stöd och vägledning och också hjälpa dig med en ARN-anmälan.

Saknas en sådan tjänst i din kommun kan du vända dig till www.hallakonsument.se

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1666 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 625 fristående campingplatser och 731 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206