Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

Det började med 700 kvadratmeter, numera är hela tomtytan på 5 500 kvadratmeter. Infällda bilden: Grundarna, Siw och Bengt Jacobsson.

Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

Publicerad

De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

Det var under det glada 80-talet som de två trettioplussarna möttes. Siw arbetade då som reseledare i Europa medan Bengt var lärare och ekonom på en skola. Snart började paret en dröm om att driva ett projekt tillsammans, hemma i Löddeköpinge. 

– Vi började titta på potentiella marknader och fann att det inte fanns någon återförsäljare av husvagnar i Löddeköpinge. Vi vände oss då till kommunen och berättade om våra tankar – och fick väldigt bra hjälp och vägledning. Vi bestämde oss snart för att starta Lödde Husvagnar, berättar Siw.

Varken Bengt eller Siw hade någon som helst erfarenhet av camping sedan tidigare. Men deras längtan efter att driva företag och träffa kunder var större än farhågorna. En handfull Cabbyvagnar beställdes hem till den hyrda lokalen på 200 kvadratmeter – och sedan var det bara att starta försäljningen.

Medan Siw hade börjat utbilda sig till ekonom, med målet att sköta företagets redovisning, började Bengt ta emot kunderna. Hans stora intresse för bilar gjorde att han snabbt lärde sig om vagnarna.

Kul vid hjul, lagom till jul. Siw och Bengt Jacobsson med sin personalstyrka.

– På den tiden var de så enkelt utrustade, så det var inte särskilt svårt att vara säljare. Man fick läsa på en del bara. En bra källa till kunskap var faktiskt att lyssna på kunderna när de kom in och pratade, minns Bengt, som sålde sin första vagn i januari 1989, en Cabby 590 -89 till ett pris av 107 000 kr. 

Med tiden utökades sortimentet med Bürstner och Dethleffs – och efter två år byggde makarna Jacobsson egna lokaler på 700 kvadratmeter. På samma plats huserar Lödde Husvagnar än idag, även om lokalerna har byggts ut till nästan den dubbla ytan. Under årens lopp har husbilar tillkommit i sortimentet liksom en verkstad, tillbehörsbutik och uthyrningsfordon. Tomten är idag på 5 500 kvadratmeter.

– Uthyrningsverksamheten började vi med för ungefär tio år sedan och den har gett oss ett stort antal nya kunder. Många vill pröva på campinglivet först, innan de tar steget och köper ett eget fordon, berättar Bengt.

Givetvis har tillbyggnad skett – för att möta den stora efterfrågan.

Sedan begynnelsen har verksamheten expanderat rejält, så pass mycket att Lödde Husvagnar blev utsedda till Årets företag i Kävlinge kommun år 2014. Vad har då varit viktigt för att lyckas? 

– Vår gedigna kunskap i kombination med vår omtanke om kunderna. Ta bara mekanikern Lars Stenström som exempel, han anställdes i vår verkstad i början av 1990-talet och arbetade hos oss ända fram tills han nyligen blev pensionär. Han har varit en guldgruva och har delat med sig av sin kunskap till nya medarbetare, berättar Siw. Bengt tillägger:

– Vi bryr oss om våra kunder, alla ska känna sig välkomna och ihågkomna hos oss. Idag kommer barn och barnbarn till våra äldsta kunder in hit och köper fritidsfordon. Det är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi har gjort någonting rätt.

För att stärka kundkontakten har företaget satsat stort på återkommande event som tjejkvällar, julmingel och olika aktiviteter inom Lödde Campingklubb – klubben för alla som har köpt ett fritidsfordon hos Lödde Husvagnar. Det har också varit viktigt att omge sig med medarbetare som värderar kunderna lika högt som företagets grundare.

De är återförsäljare av fem varumärken: Weinsberg, Solifer, Polar, Laika och Knaus.

– Där har vi haft turen att hitta rätt personer som delar vår filosofi kring kundbemötande och företagande. Vi vill att alla medarbetare ska känna att vi gör det här tillsammans, menar Bengt.

Siw och Bengts barn är idag anställda och delägare i företaget, detta efter att tidigare ha prövat sina vingar på olika håll ute i arbetslivet. Emma arbetar som försäljningschef medan Viktor är verkstadschef. Tanken är att de ska ställa sig vid rodret inom en snar framtid.

– Bengt och jag håller väl på att dra oss tillbaka och tanken är att barnen ska ta över driften. Vi känner fullt förtroende för hela kollegiet. Tack vare alla våra fina medarbetare har vi lyckats bygga upp en solid och genuin verksamhet. Kunderna har rekommenderat oss genom åren och vi har även lyckats överleva i tuffa tider. Det är vi oerhört stolta över och tacksamma för, säger Siw.

Knaus- och Polarvagnar ingår i sortimentet.

Lödde Husvagnar

Grundat: 1988
Ort: Löddeköpinge
Antal anställda: 10
Saluför: Knaus, Weinsberg, Polar, Laika och Solifer
Antal försäljningar per år: Cirka 300 nya och begagnade fordon

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1670 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 618 fristående campingplatser och 731 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206