Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

Sommaridyll 1957: en ny Volvo PV 444 och en Volvo campingvagn byggd av LIVAB i Braås. Nu kan hela familjen åka på äventyr. /// FOTO: Volvo

Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

Publicerad

Vagnen var styvt en meter hög och den låga vikten gjorde att den var godkänd att framföras i fri fart bakom en Volvo PV 444.

Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

Svenskarna höll på att bli ett campande folk på 1950-talet och vårt största bilmärke, Volvo, var inte sena att hänga på.

Redan 1955 hade man inlett ett samarbete med vagntillverkaren Lihnells Vagn Aktiebolag, LIVAB, i småländska Braås, idag heter förtaget förresten Volvo Construction Equipment AB och är världsledande inom anläggningsmaskiner. 

Inget känt exemplar finns kvar idag, men på Volvos Museum i Göteborg står en kopia byggd av entusiasten Christer Angsmann.

LIVAB fick i uppdrag att ta fram en campingvagn som skulle säljas under namnet Volvo.

Som alla fordon av denna typ var den en kompromiss och det var Volvo väl medvetna om. I sin reklam uppgav man att den trots det skulle ge hyggligt liggutrymme för fyra personer.

Utrustningen var tämligen spartansk och omfattade fyra bäddar, ventilation, öppningsbara fönster, uppfällbart bord och golvmatta. En bra sak var att det i hopfällt läge fanns plats för en smula bagage och därför behövde allt inte lastas i bilen. Möjligheter att laga mat inne i vagnen saknades emellertid.

Lagom till semestern 1957 presenterades den som "en ny form av campingvagn avpassad för svenska förhållanden".

Kika gärna på campingvagnen nästa gång du har vägarna förbi museet, och missa inte dioramat.

Till skillnad från andra tillverkares produkter, som ofta hade väggar av tältduk, hade denna väggar av oljeimpregnerat kryssfaner vilket säkert stod emot väder och vind bättre.

Modellen hade ingen kulkoppling utan använde i stället en BABY-koppling, som enkelt kan beskrivas som en liten traktorkoppling. Den uppgavs vara helt slagfri och synnerligen stark, lätt att koppla och kunde klara av körning i terräng.

Bilarna fick utrustas med särskilda fästjärn, vilka var lätta att anbringa på Volvo PV 444, som det stod i informationsbladet. Därefter var det bara att ge sig ut och "resa med eget hotell" eller "ta sommarstugan på släp".

Campingvagnen presenterades lagom till sommaren 1957. Bild från Volvos tidning Ratten nummer 3 1957.

En stor fördel var givetvis vikten, en annan att den gav bra bakåtsikt hopfälld och att det gick snabbt att fälla upp den. Ytterligare en var att karossen helt eller delvis kunde demonteras tillsammans med inredningen.

Plötsligt hade man inte ett campingfordon utan en ordentlig släpkärra. I prospektet påpekas också att husvagnen under resten av året kunde tjäna som lekstuga åt barnen.

Modellen var inte lika komfortabel som en husvagn och förhållandevis dyr för att vara en campingvagn. Intresset var svalt och efter 53 exemplar blev det tack och hej då.

Fäll upp taket, fäst bakdelen och...

… fortsätt med den främre väggen. Knäpp sedan fast sidoväggarna. Förvandlingen är "ett par minuters verk och klaras av vem som helst" enligt Volvos reklam.

De som trots allt såldes försvann snart från vägarna. Troligen fick de slita hårt som släpkärror, något som de egentligen inte var konstruerade för. 

I dag finns inga kända exemplar kvar, men entusiasten Christer Angsmann ville verkligen ha en egen.

Efter flera års efterforskningar gav han upp jakten och beslutade sig för att bygga en själv. Med hjälp av bilder, broschyrer och annat insamlat material skred han till verket och efter ett och ett halvt år var den klar, lagom till campingsäsongen 2014.

Efter att ha använt vagnen några gånger ställdes den undan och finns numera att beskåda på Volvos museum i Göteborg. Besök det gärna (aktuella öppettider finns på hemsidan: volvomuseum.com) och se den i verkligheten. Missa inte dioramat strax intill där två modeller av den visas upp.

FAKTA

Chassi & kaross: Hopfällbar träkaross, delvis aluminiumskodd, monterad på stålram 
Antal liggplatser: 4 
Bromsar: Saknas 
Axel: Stel axel
Fjädring: Saknas (eventuell fjädring regleras lämpligen med hjälp av ringtrycket) 
Längd: 225 cm (utan draganordning), 310 cm (med draganordning) 
Bredd: 180 cm 
Höjd: 180 cm (103 cm hopfälld) 
Tjänstevikt: 320 kg 
Nypris 1957: 2 700 kronor 
Produktionsår: 1957–1958 
Antal tillverkade: 53 stycken

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206