Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Ingenting är omöjligt när Hugos bygger specialkonstruktioner – bara olika svårt. /// FOTO: Hugos Husbilar

Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

Publicerad

"Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

Ingenting är omöjligt. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta Hugo Husbilars devis, efter drygt 30 år i branschen. Vill man få en mer utförlig beskrivning, kan man släppa fram företagets vd Torbjörn Hugosson.

– Vi skräddarsyr fordon efter kundens behov, oavsett om vi konstruerar en bodel från grunden eller modifierar en befintlig konstruktion. Med eget snickeri har vi möjlighet att tillverka all inredning själva och vi kan även limma sandwichväggar i vår egen limpress, säger han.

Så här såg det ut när de byggde en husbil för 20 år sedan.

Den erfarna personalstyrkan hos Hugos i Vetlanda.

Bland företagets levererade specialbyggen finns husbilar som har anpassats för ett kringresande liv som motocrossförare, vans som har utrustats med såväl elverk som kompressorer och hyllor samt diverse fordon som har modifierats på ett sådant vis att rullstolsburna personer kan leva och bo i dem. På senare tid har Hugos Husbilar även börjat skapa så kallade mobila förskolor åt olika kommuner. 

– Vi utgår då från en passagerarbuss som vi river ut inredningen ur. Vi drar sedan nytt el- och värmesystem och skapar anpassade sittplatser för barnen samt bygger wc, kök och förvaringsutrymmen, säger Torbjörn och fortsätter:

– Förskolebussarna har vanligtvis plats för 24 barn och kommunerna kan använda dem på de orter där det för tillfället är hårdast tryck på förskoleplatser. Bussarna gör det möjligt att förlägga förskoleverksamheten där det passar för dagen, exempelvis till idrottsanläggningar, fina naturområden eller en lantgård.

De har egen snickeriavdelning och har alltså …

… möjlighet att tillverka allting på plats.

Framöver kommer Torbjörn och hans medarbetare även leverera en bokbuss åt Örnsköldsviks kommun. Med så stora uppdragsgivare och välutrustade lokaler, växer nyfikenheten kring hur allt började en gång i tiden. Torbjörn berättar:

– Vi får gå tillbaka till 70-talet då min pappa Åke började bygga husvagnar hemma i garaget. Med tiden hyrde vi in oss i en liten industrilokal där pappa fortsatte med husvagnar och jag mekade med bilar. Det var väldigt spartanskt och det fanns varken vatten eller wc. Vi fick nyttja dessa faciliteter i en intilliggande lokal. År 1989 startade pappa, min lillebror Peter och jag Hugos bil- och husvagnsservice.

Verksamheten utgjordes inledningsvis av att serva, reparera och bygga om husvagnar och andra fordon. Med tiden omfattade hantverket även vans och husbilar. Det ledde fram till att man så småningom började bygga egna husbilar; man gjöt glasfiberkarosser i Göteborg och inredde bodelen från grunden på hemmaplan.

På 1990-talet uppmärksammades verksamheten av Kabe – och ett samarbete mellan de två aktörerna inleddes. I samma veva flyttades verksamheten till dubbelt så stora lokaler där det även fanns plats för ett litet kontor och en tillbehörsbutik.

Service- och företagsfordon kirras det också …

– Eftersom vi hade utarbetat ett färdigt glasfiberkoncept gjorde vi ett antal karosser till Kabe – som de inredde. Med tiden tog de över produktionen av karosserna, säger Torbjörn.

– Verksamheten växte hela tiden och i slutet av 1990-talet gick det mer åt att vi skapade husbilar från grunden. Vi hade då tre egna gjutformar i olika bredder och byggde både halv- och helintegrerade husbilar. För åtta år sedan flyttade vi till dagens lokaler. Här förfogar vi över 1 500 m2 med taktraverser och sex meter i takhöjd. Vi kan lyfta fordon som väger upp till 26 ton.

I skrivande stund pågår ett riktigt spännande specialbygge. Hugos Husbilar bygger en nio meter lång och 7,5 ton tung husbil. I den ska det gå att köra in en gokart och hela husbilen ska vara anpassad för ett liv på och runt tävlingsbanorna.

– Ett mycket inspirerande projekt där vi gör allt från grunden. Från att mestadels ha levererat förskolebussar under den senaste tiden, bygger vi även husbilar igen. Det känns kul, säger Torbjörn. 

Vill du se mer av Hugo Husbilars specialfordon? Besök då hugoshusbilar.se/byggnationer. Där finns en hel uppsjö av skräddarsydda fordon som stärker insikten om att ingenting är omöjligt!

… liksom gigantiska byggen på lastbilschassin.

Fakta: HUGOS HUSBILAR

Grundat: 1989
Ort: Vetlanda
Antal anställda: 10
Erbjuder: Ombyggnationer, reparationer och service av husbilar och andra fordon.
Antal ombyggnationer per år: Det varierar med fordonen och kundernas önskemål. Vissa fordon byggs om på 25 timmar medan exempelvis förskolebussar tar cirka 700 timmar i anspråk.

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1670 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 618 fristående campingplatser och 731 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206