Modellnytt 2022 (del 2)

Modellnytt 2022 (del 2)

Publicerad

Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

ADRIA HUSVAGN

Interiören i Sonic Supreme 700 DL.

Nya Twin Sports med pop-up-tak.

En kraftigt uppdaterad Sonic och en ny serie plåtisar med pop-up-tak som heter Twin Sports. Detta är Adrias största nyhet inom husbilssektionen.

Twin Sports finns i tre 640-tappningar: SG (dubbelsäng), SGX (taksäng bak) och SLB (singelbäddar). De två förstnämnda har Webastovärmare medan SLB har en Trumapanna. Ramkonstruktionen på pop-up-taket finns i två kulörer (vit och silver), medan själva fordonskarossen går att få i sex olika färger.

Såväl exteriört som interiört är de alla "Supreme-utrustade" samt har en elegant, röd "Ferrari-rand" på karossen/överskåpsluckorna. Sängen på taket är 200 x 120 centimeter och där finns tillgång till fyra USB-uttag och läslampor. Även utedusch finns.

När det gäller det helintegrerade flaggskeppet Sonic noterar vi en hel hop med nya detaljer: serviceluckan, bodelsdörren (inkluderat papperskorgen), garageluckan (nu med enhandsfattning), uteduschen, bakgaveln med 3D-emblem och Hella-belysning samt ett tekniskt dubbelgolv, vilket har gjort att vattentanken har flyttats fram.

Men det är inte stopp där. Ratten och en mer digital display (mer personbilsliknande) är nytt i hytten. Elektrisk vattentömning, dimbar belysning i taksängen, flyttbara spotlight/USB-uttag är också nyheter, precis som nespressobryggaren, LED-listen i köket samt att knapparna vid spisen har höjts av säkerhetsskäl.


KNAUS HUSBIL

Lilla, kompakta VAN I 550 MF... med en något udda, öppen garderobsdel vid ett av överskåpen.

Platsbesparande toalösning i Sky TI 650 MEG.

Den tyska trotjänaren som älskas av många husbilscampare bjuder på en hel del smått och gott inför stundande modellår.

Inom det helintegrerade segmentet blir L!VE I än mer exklusiv då den innovativa lösningen FoldXpand (tredimensionell bakdel med infällda bakljus) ingår i seriens koncept. Mer utrymme inne fast de yttre måtten består är i det närmaste en genial lösning. På tillvalslistan noterar vi bland annat en utomhusdusch.

Serien Sun I utökas med en fyrhjulsdriven modell (700 MEG) som är byggd på ett chassi från AL-KO samt har vattenburet värmesystem från Alde. Här finns även duschkabin med äkta glasdörrar, 32-tums smart-tv och ett stort kylskåp (177 liter). Den något mer kompakta VAN I får två nya layouter, en omarbetad interiör/exteriör design plus att vi hittar systemet FoldXpand även här.

Kikar vi på förändringarna inom de halvintegrerade serierna gäller följande: Sky TI och Sky TI Platinum Selection utrustas också med FoldXpand. Dessutom har det övre partiet på bakgaveln nu konstruerats med LFI-teknik. Samtliga kylskåp i serien har dessutom blivit nio liter rymligare. När det gäller Knaus plåtisar – se modellnytt i utgåva 9/2021.


ADRIA HUSVAGN

Gigantisk sittgrupp och en skön inramning med stora fönster i Alpina 763 UK.

Elektroniskt styrd loungefåtölj finns som tillval i Alpina 753 HK.

I fjol var det Adora som prioriterades – till 2022 är det vinteranpassade Alpina som det har lagts mest krut på. 

Man skulle mer eller mindre kunna säga att Alpina har blivit en helt ny vagn. Vindavisarna som i fjol fanns på Astella/Adora sitter nu på plats även på Alpina. Exteriört har gasolkofferten breddats och därmed förenklas i- och urlyftning. Ny är även dekalen (frostad aluminium), LED-belysningen på bakstammen, takljuset, aluminiumfälgarna, dimbar LED-list runt hela fordonet (ingår i Pluspaket) samt att frontfönstret
numera är linjerat med panoramafönstret. Det bör även nämnas att 7-serien har Knottchassi, övriga har AL-KO. 

Interiört har ramarna runt alla takfönster gjorts rundare, vilket ger en mjukare framtoning. Fönsterbrädan har breddats och nackstöden är numera justerbara. I köket gäller aluminiumprofil med portabla förvaringsdetaljer. Soffdynorna är nu plana medan mattare yta gäller för överskåpsluckorna. Flyttbara spotlights, portabel laddbar lampa samt en breddad instegsgarderob (på utvalda modeller) är också nyheter.

Färgmässigt gäller mörkt träslag medan displayen (som är ny från och med 2022) fanns i husbilarna under det gångna året. Till sist har ledningsröret i handfatet blivit grövre samt att golvet i duschkabinerna har höjts för bättre avrinning.


DETHLEFFS HUSBIL

Ljus och modern designinredning i jubileumsserien Trend 90

Premiär för handtagslösa lastluckor/garagedörrar med push-to-open-mekanism.

Inom storsäljande Dethleffs är det deras flaggskepp Globetrotter som har fått merparten av uppgraderingarna.

Helintegrerade Globetrotter XLI har en ny exteriör design (som känns igen från formgivningen av Pulse och Esprit med stora, färggraderade dekaler) och en omarbetad bakgavel med smal bakljusramp. För första gången får denna serie handtagslösa lastluckor/garagedörrar med push-to-open-mekanism. Alla dessa låses upp via centrallås.

Även flera innovativa interiöra funktioner har tillkommit, som exempelvis långbänkens plats (mitt emot L-sittgruppen) med en multifunktionell hurts med utdragbar sittdyna. Mineralmaterial gäller som arbetsskiva i köket. Den senaste generationen av belysningssystemet (Light Moments) sträcker sig över fyra nivåer – tak, vägg, golv och funktionsnivå – och trollar fram rätt ljusstämning i bodelen och sovrummet.

För första gången utrustar Dethleffs (via Globetrotter XLI) en husbil med connectsystemet som möjliggör styrning och övervakning av kylskåp, uppvärmning och belysning via mobil-app. Basfordonet är Fiat Ducato med chassi från AL-KO. 

Deras syskonmodell i alkovtappning, XXLA, har ett nytt utseende både in- och utvändigt. Den finns med två planlösningar (en med dubbelsäng och en med singelbäddar) och byggs på chassi från Iveco Daily med 180 hästkrafter under huven.

Invändigt presenterar sig duon med en elegant och luftig design där ljust trä kombineras med vita ytor, strama grå detaljer och elegant marmor- och betongoptik. Det finns två textilklädslar att välja mellan, samt två olika klädslar i äkta läder som tillval. 

Kompakta Globebus kommer 2022 som en duo – Globebus 1 (dubbelsäng och 599 centimeters längd) och Globebus 2 (singelbäddar och en meter längre än sitt syskon). De båda går att få som hel- eller halvintegrerad.

Till det kommande modellåret får de en attraktivt formgiven inredning med en inbjudande mix av ljust trä och vita ytor, samt ett snyggt golv med modernt betongutseende. Spis och köksbänk har fått annan placering, vilket frigör mer arbetsyta. Jubileumsserien Trend 90 finns i åtta olika tappningar och de har tilldelats ett utrustningspaket som bland annat omfattar kraftfull motor (Citroën Jumper 165 hästkrafter), läderklädd multifunktionsratt och entrédörr med fönster.


ETRUSCO HUSBIL

Den nya fronten på de helintegrerade modellerna. Även designen i hygienutrymmen har fått ett uppsving.

Den italienska husbilstillverkaren har lagt krut på feelgoodkänsla, nya designfunktioner samt att de bibehåller högsta möjliga prestanda till lägsta tänkbara pris.

De helintegrerade modellerna får ett nytt "ansikte" då kärnelementet i det reviderade designkonceptet är kylargrillen. Lägg även till den runda övergången från fronten till taket samt bakpartiets nya belysning. Här är modellerna I 7400 SBC och I 7400 QBC (båda med face-to-face) nya för året.

Både de hel- och halvintegrerade husbilarna uppgraderas interiört med runda former, eleganta dörrhandtag och harmonierande kulörer. 140-literskylskåp och XL-entrédörr är numera standard.

När det gäller plåtisarna är modellerna inom segmentet "Complete Edition" utrustade med 16-tums aluminiumfälgar, markis, multimediapaket, inramade fönster samt backkamera med dubbeloptik. Dessutom går det att välja till pop-up-tak.


HYMER HUSBIL

CrossOver finns som synes både som halvintegrerad och plåtis.
Platsbesparande lösning på toa i Grand Canyon.

Den har bekväm utrustning, är terrängduglig och konstruerad för självförsörjning i upp till tio dagar. Välkomna att stifta bekantskap med Hymers Editon-modell ML-T 570 CrossOver.

Större och grövre däck, betydligt högre markfrigång och fyrhjulsdrift (med växelreduktion och traktionsystemet 4ETS) gör att den här husbilen även är ett äventyrsfordon utan dess like. Här finns solcellanläggning (90 watt), två litiumbatterier (135 Ah) och ett blybatteri (95 Ah) inkluderat omformare.

Fordonet värms upp via 6 kW (dieselvärmare) och på taket sitter extralampor. Singelbäddar gäller med kallskummadrasser och tallriksfjädrar. Nu är det så fiffigt att denna modell även har ett mindre syskon i plåtisen Grand Canyon S CrossOver (som har samma typ av offroadutrustning). Vilken sorts äventyrare är du?

I ML-T 570 gäller höga långbäddar.

WEINSBERG HUSBIL

Det är inte enbart inom uthyrning som alkover har börjat bli populära igen, även barnfamiljer tar dem till sina hjärtan. Här ser vi CaraHOme 650 DG...

...som är ny för året och byggd med den nya tekniken Superlight.

Instegbilar som ser ut och fungerar som mellanklassfordon. Det tycks ha varit Weinsbergs A och O under ett par år. Och bra kan som bekant bli ännu bättre.

Alkovserien CaraHome har fått en imponerande interiör samt utökat utbud av planlösningar via 650 DG (tvärställd dubbelsäng och med den nya byggtekniken Superlight) och långbäddaren 650 MEG.

Hela seriens XPS-golvkonstruktion har förbättrats från 42 till 52 millimeter och numera är gasolutrymmet konstruerat så att flaskorna står bredvid varandra (gäller de allra flesta modeller inom hela Weinsbergs husbilsflotta). Interiört finns nu handtagsfria frontpaneler med push-look-funktion och tre olika kylskåpsstorlekar (beroende på specifik modell).

Inom de halvintegrerade modellserierna CaraLoft och CaraSuite har endast några mindre justeringar skett som bland annat att takhöjden i duschkabinen har blivit bättre i CaraLoft 600 MF.

På helintegrerade CaraCore kan hyttstolarnas tyg beställas med samma överdrag som är i soffan (tillval), vilket skapar ett enhetligt utseende. Man kan även uppgradera sätena till Aguti Premium eller varför inte Aguti Exclusive som har sätesvärme, luftdämpning, vinkeljustering och tvåkammars svankstöd.


DETHLEFFS HUSVAGN

Beduin Scandinavia 550 SE med den L-formade sittgruppen fram.

Så här ser den nya bakgaveln ut på Dethleffsvagnarna.

Inför kommande modellår introducerar Dethleffs en ny familjedesign för sina husvagnsserier Camper, Nomad och Beduin Scandinavia.

Samtidigt kompletteras utbudet med fem nya, innovativa planlösningar. Inom Camper tillkommer 510 EL (stor sittgrupp fram och singelbäddar bak). 520 ELT heter den nya Nomadvagnen som har enkelsängar fram och ett vagnsbrett hygienutrymme bak.

Den tyska tillverkarens flaggskepp, Beduin Scandinavia, har tre nya modeller: 550 BET (frontkök, L-formad sittgrupp centralt, singelbäddar och vagnsbrett hygienutrymme), 550 RD (stor sittgrupp fram, dubbelsäng bak och separat duschkabin) samt 550 SE med L-formad sittgrupp fram och singelsängar bak (kan via bäddbreddning bli till en dubbelsäng).

Samtliga tre serier har utrustats med ett nydesignat bakparti där en smal, rak bakljusramp med LED-belysning gäller. Längst ned på bakgaveln finns nu även distinkta, svarta diffusers. Dessutom har strajpningen vid långsidornas främre fönster ett nytt utseende.


PILOTE HUSBIL

Lika stor sittgrupp som i vissa husvagnar. Notera taksängen ovanför.

Elegant hygienutrymme som har den något udda placeringen precis bakom hytten.

Topp 5 på den svenska registreringsstatistiken och älskade som aldrig förr. Nu lanserar dessutom franska Pilote en husbil som ger mersmak av livets goda – P696 U med en loungesittgrupp.

Fler och fler husbilscampare söker utrymme att vara på, samtidigt som de vill ha mindre fordon som är enklare att hantera. En svårlöst ekvation som har tvingat tillverkarna att tänka till. Efter succéerna med modellerna P696 D och P696 S kommer nu P696 U med loungeliknande sittgrupp allra längst bak. Ett stort fordonsbrett hygienutrymme är inget nytt, men det är placeringen – precis bakom hytten.

I och med att den enda fasta sovplatsen är en taksäng (200 x 160 centimeter) ovanför sittgruppen frigörs enormt med utrymme och modellen känns nästan som en husbil i linersegmentet. Andra uppdateringar till 2022-modellerna är detaljer i sovrummen, på entrémöblerna och inom teknikboxen. 

Även plåtisen V633 M debuterar på marknaden – och då pratar vi platsbesparingar via en elektriskt nedsänkbar taksäng i fordonets akterparti. När bädden är uppfälld skapas ett stort utrymme för exempelvis cyklar, en motorcykel eller andra skrymmande föremål.

Nedsänkbar taksäng även i nya plåtisen V633 M.

SUN LIVING HUSBIL

Långbäddarna är 196 x 75 centimeter men har även bäddbreddningsfunktion.

Det utdragbara femte sätet.

Made by Adria. Det är knappast någon nyhet att instegsmärket Sun Living byggs av storsäljande Adria. Däremot är den slimmade modellen C 65 SL sprillans ny.

C 65 SL bygger på samma koncept och planlösning som syskonet S 65 SL – fast här i bantad och betydligt mer slimmad form. 

Den är nämligen 20 centimeter smalare och torde därmed tilltala alla husbilscampare som anser att plåtisarna är för små och de fullvuxna husbilarna är för stora. C 65 SL är således den gyllene medelvägen. I modellen finns ett utdragbart femte säte, laddningsstation i garaget för exempelvis elcyklar, ergonomiska dynor i soffan, flyttbara spotlights och USB-laddningsuttag, Isofix, uppvärmd spillvattentank, elektrisk golvvärme, uppfällbart handfat, kompressorkyl och mycket, mycket mer.

Fordonet (i Sverige endast med Fiatchassi där alla kan beställas med automat) har en totalvikt på 3 500 kg och passar således nytillkomna husbilsresenärer som endast har B-körkortsbehörighet.


EURO MOBIL HUSBIL

Eura Mobils nya trio kompakta husbilar.

Nya planlösningar och en storsatsning på plåtisar under eget varumärke är vad som gäller för Eura Mobil 2022. 

Van 595 HB (tvärställd dubbelsäng), 635 EB (singelbäddar) och 635 HB (dubbelsäng som är nedfällbar) är trion plåtisar som presenteras till det kommande modellåret.

Det handlar om kompakta campingfordon i premiumsegmentet som är försedda med godsaker som modern ljus inredning, toalettdörr med läderbeklätt handtag, utskjutbart soffbord, skinnklädsel, svanhalsbelysning med integrerade USB-laddningsuttag, skåp med soft close, svängbar duschvägg och komfortmadrasser av så kallad tallriksmodell. 

När det gäller ny planlösning inom den fullvuxna husbilsflottan tillkommer 690 VB inom alkoverna. Den har en gigantisk loungesittgrupp och själva alkoven som enda, fasta sängplats. 660 EB (singelbäddar) är ny inom Profila T, medan 695 LF (taksäng, cykelgarage och face-to-face) är ny inom Profila RS.

De båda halvintegrerade serierna utökas också med 720 QF (queenbed och face-to-face) och 730 EF (singelbäddar med fordonsbrett hygienutrymme längst bak). Till sist noterar vi en ny duo inom helintegrerade Integra, vilka är i 760 EF (höga singelbäddar och face-to-face) samt i 760 QF (queenbed och face-to-face).


WEINSBERG HUSVAGN

CaraCito med det nya Dyonic-chassit.


Nytt chassi, större kompressorkylskåp samt ett välkomnande tillval för stora barnfamiljer bjuder Weinsberg på inom sitt husvagnssegment.

Vi börjar med chassibiten. Numera sitter det ett lättare och mera hållbart Dyonic-chassi (tillverkat av välkända Knott) på samtliga CaraCito och CaraOne. Väljer man en våningssäng med tre bäddar (gäller för CaraOne 550 QDK samt CaraCitos duo 470 QDK och 500 QDK) kan man lägga till ett tredje sidofönster och en uppfällbar funktion av den nedersta bädden. Detta förvandlar ytan till en barnsoffa alternativt ett stort packutrymme där persedlarna går att nå både från in- och utsidan.

Nu är detta inte det enda tillvalet av rang. Ett självförsörjande och kraftfullt litiumbatteri samt ett lock på diskbänken som också kan användas som skärbräda bör dessutom nämnas. Bland detaljförbättringarna finns ett nytt och större kompressorkylskåp för CaraCito (83 i stället för 65 liter). Till den sistnämndas elmodeller blir nu induktionshäll standard. Om flera elektriska komponenter används samtidigt i dessa husvagnar, säkerställer ett intelligent styrsystem att kraftfördelningen blir optimal.


KNAUS HUSVAGN

Interiören i modellen Südwind 460 EU.

Den nya exteriören på den ungdomliga serien Sport.

Varumärket Knaus är synonymt med innovation, hög kvalitetsstandard och toppmodern teknik. Med ePower tar man det sistnämnda till nästa nivå inom elmobilitet. 

Systemet ePower är utrustat med ett val av säkringsskydd (6A/10A/16A) som styr och prioriterar alla elektriska apparater i fordonet. Beroende på vilket säkringsskydd som finns på campingen och vilka fordonsfunktioner som används tar den smarta kontrollenheten ePower hand om detta och justerar kraftfördelningen optimalt.

En trio Südwind samt tio Sport finns tillgängliga som ePower-modeller (dessa är också 50 kg lättare än motsvarande gasolversion). Den sistnämnda serien har en ny exteriör design med silvergråa dekaler, modifierade rangeringshandtag och FoldXpand bak. Interiört har de nu ljudsystem med blåtand, USB-uttag på varje svanhalsbelysning samt tillvalet tre sidofönster (vid val av våningssäng med tre bäddar) och lyxig dusch i modellerna 500 KD och 580 QS.

ePower-serien har dessutom fått ett omfattande utbud av specialutrustning: 17-tums aluminiumfälgar, sidoväggar av slät plåt, stödhjul med viktindikator, rullbar spillvattentank (25 liter), rökdetektor, vattenfilter med mera. 

Även klassiska Südwind har fått den tredimensionella baksidan FoldXpand samt den sportiga och ungdomliga, silvergråa strajpningen. Här noterar vi också en mörk ram runt sidoväggsfönstren. Interiört gäller en subtil grafisk design med korslaminerat trä och varma, vita skåplucksfärger. Givetvis finns ett tredje fönster (vid våningssäng med en trio bäddar) på tillvalslistan, liksom en 27-tums-tv.


SUNLIGHT HUSBIL

Nya Cliff RT med pop-up-tak.

Ny front på de helintegrerade husbilarna – här i versionen Adventure Line.

Sunlight är som bekant Dethleffs instegsmärke där man får mycket fordon för pengarna. Inom deras segment Cliff-plåtisar har det skett en hel del inför kommande modellår.

Den största nyheten är Cliff RT (RT står för RoofTop) där modellerna 540, 600, 601 och 640 kan utrustas med fjolårets stora snackis inom begreppet vanlife – pop-up-tak. Precis som de "vanliga" Cliff baseras dessa fordon på chassin från Fiat Ducato. Det 206 x 143 centimeter stora taksovrummet har även utrustats med läslampor med integrerade USB-laddningsuttag, myggnät och fallskydd. Priset börjar på 564 000 kronor. Interiört har modellerna intagits av betydligt mildare och något mindre vågade kulörer (vitt, grönt och grått) i en smakfull kombination. 

Något färre korrigeringar sker i Sunlights fullvuxna husbilssortiment. Emellertid bör man notera att de helintegrerade modellerna har fått en ny front med LED-belysning och svarta strålkastarramar. Interiört har även instrumentpanelen rustats upp via fler lättillgängliga funktioner som bland annat utrymme för smartphones och kopphållare. 

De hel- och de halvintegrerade fordonen kan också beställas som Adventure Line med ett lite kaxigare utseende – svart grill och kromade lister samt läderbeklädd ratt och växelspaksknopp.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206