Allt du behöver göra inför vintervilan

Allt du behöver göra inför vintervilan

Publicerad

Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

tvätta och vaxa

Först och främst. Tvätta och vaxa fordonet före vintervilan och var ytterst noggrann. Smutsränder som får sitta länge och gro in har en tendens att vara svåra att få bort.

Ha gärna någon form av "Bug Remover" till hands för att enklast möjligt få bort tillplattade insekter på motorhuven.

Regel nummer ett när det gäller tvättning av husbilar och husvagnar är precis som tidigare: Använd inte på några som helst villkor högtryckstvätt och/eller fläckborttagningsmedel som är framtagna för personbilar, då dessa fräter på campingfordonens tätningsmassa.

Tvätta istället med borste och använd ett tvättmedel som är anpassat för campingfordon.


motorrummet

Motorrummet kräver en del underhåll och här gäller det framför allt att vara vaksam och kontrollera frostskyddet, det vill säga glykolhalten, i kylsystemet.

Om ni då och då fyller på vatten under sommartid, tänk på att det är lätt hänt att glömma bort att glykolhalten per automatik då har sjunkit inför vintervilan. Se till att ha glykol så att kylsystemet klarar av minst 25 minusgrader. En glykoltestare kostar någon hundring i välsorterade biltillbehörsbutiker och är värd vartenda öre.

Att byta motorolja, luft- och oljefilter är ett relativt billigt sätt att hålla motorn i gott trim. För gärna anteckningar (datum/mätarställning) så slipper ni vara tveksamma angående när ni bytte senast. Till sist, gör rent i motorrummet. Underhållsladda även såväl bil- som bodelsbatterierna. Moderna laddare kostar inte några stora pengar.

Starta gärna motorn någon gång under vintern, men se till att den går upp i arbetstemperatur innan ni stänger av den. Sitter batterierna lättåtkomliga mår de bäst av att få komma in i värmen.


Att glömma kvar livsmedel i kylskåpet är inte bara ofräscht och ohygienisk. Ett stängt kylskåp som inte städats ur kan på kort tid utveckla såväl svamp som mögel som inte bara leder till odör. Det kan bli svårt att över huvud taget få bort detta mögel.

Töm därför kylskåpet helt och hållet. Gör därefter rent ordentligt och torka med torr trasa. Lämna sedan kylskåpsdörren lite på glänt. Rengör även toaletten noggrant före vintervilan. Det finns antibakteriella medel för detta.


Plocka ur alla textilier (exempelvis sängkläder, sittdynor och kuddar) och förvara dessa torrt. Om ni på grund av platsbrist inte kan förvara sittdynorna på annan plats än i campingfordonet, ställ dem på högkant så att ni inte stryper luftcirkulationen. Ligger dynorna på sina ordinarie platser bildas det lätt kondens mellan tyget och träkonstruktionerna.

Öppna campingfordonets alla skåp, lådor och luckor för maximal luftgenomströmning. Håll alla ventilationshål öppna. Placera gärna ut ett par torrbollar.

När det gäller bildelen, se till att inte ha tomt med bränsle i dieseltanken, då kan det bildas kondens. Det finns bränsletillsatser som motverkar rost i bränslesystemet och minimerar risken att kondens/vatten samlas i tanken.

Har ni tillgång till starkström (230 V) rekommenderar vi att ni sätter in ett värmeelement och justerar det till en modest men tillräcklig nivå, det vill säga håller minusgraderna stången. Möss älskar stearin, så glöm för all del inte kvar några ljus. Allt vatten måste ovillkorligen tömmas
ur systemet. Varmvattenberedare, toalett-, färsk-, spill- och grå-vattentank likaså.

Öppna alla kranar, blås gärna i duschslangen för att om möjligt få ut de sista dropparna, likadant i handfat och kök. Några centiliter kvarvarande vatten i kranens huvud kan få slangar att lossna eller packningar att brista.

Det kan nämligen bli en dyr historia att slarva med vattentömningen om kranar och ledningar fryser sönder. Ställ kranarna i öppet läge. Stäng av vattenpumpen (ta ur säkringen).


Svenska vintrar är nyckfulla. Ena dagen plusgrader, nästa dag vargavinter. Detta kommer självklart att påverka låsen. Detaljer som står orörda under en längre tid har en tendens att kärva eller i värsta fall fastna.

För att undvika att fönstren blir svåröppnade, spruta med silikonspray på listerna och torka sedan varsamt med ren trasa. Använd traditionell låsspray till dörrarna.

Kedjespray, som används till exempelvis tramp- eller motorcyklar, fungerar utmärkt för att hålla stödbensskruvarna friska och krya.


Avlasta däcken då husvagnen/husbilen kan komma att stå still under många månader.

Med husvagn är det självklart enklare då det finns fyra stödben (smörj gärna dessa) till hands. Med en husbil är det lite knivigare om man inte har pallbockar.

För att inte platta till däcken bör däcktrycket ökas med cirka ett kilo per däck. Hur mycket lufttryck det ska vara står oftast på dörrkarmen eller på B-stolpen. Rengör däcken för att eliminera risken att få sprickor och ge även fälgarna en rengöringsdos så att det svarta bromsdammet avlägsnas.

Om ekipaget förvaras ute, se till att det inte står helt plant så att snö, vatten och isbildningar kan rinna av. Dra aldrig åt handbromsen då den kan frysa fast. Är det en husbil vi pratar om, lägg i en växel.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206