Allt du behöver göra inför vintervilan

Allt du behöver göra inför vintervilan

Publicerad

Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

tvätta och vaxa

Först och främst. Tvätta och vaxa fordonet före vintervilan och var ytterst noggrann. Smutsränder som får sitta länge och gro in har en tendens att vara svåra att få bort.

Ha gärna någon form av "Bug Remover" till hands för att enklast möjligt få bort tillplattade insekter på motorhuven.

Regel nummer ett när det gäller tvättning av husbilar och husvagnar är precis som tidigare: Använd inte på några som helst villkor högtryckstvätt och/eller fläckborttagningsmedel som är framtagna för personbilar, då dessa fräter på campingfordonens tätningsmassa.

Tvätta istället med borste och använd ett tvättmedel som är anpassat för campingfordon.


motorrummet

Motorrummet kräver en del underhåll och här gäller det framför allt att vara vaksam och kontrollera frostskyddet, det vill säga glykolhalten, i kylsystemet.

Om ni då och då fyller på vatten under sommartid, tänk på att det är lätt hänt att glömma bort att glykolhalten per automatik då har sjunkit inför vintervilan. Se till att ha glykol så att kylsystemet klarar av minst 25 minusgrader. En glykoltestare kostar någon hundring i välsorterade biltillbehörsbutiker och är värd vartenda öre.

Att byta motorolja, luft- och oljefilter är ett relativt billigt sätt att hålla motorn i gott trim. För gärna anteckningar (datum/mätarställning) så slipper ni vara tveksamma angående när ni bytte senast. Till sist, gör rent i motorrummet. Underhållsladda även såväl bil- som bodelsbatterierna. Moderna laddare kostar inte några stora pengar.

Starta gärna motorn någon gång under vintern, men se till att den går upp i arbetstemperatur innan ni stänger av den. Sitter batterierna lättåtkomliga mår de bäst av att få komma in i värmen.


Att glömma kvar livsmedel i kylskåpet är inte bara ofräscht och ohygienisk. Ett stängt kylskåp som inte städats ur kan på kort tid utveckla såväl svamp som mögel som inte bara leder till odör. Det kan bli svårt att över huvud taget få bort detta mögel.

Töm därför kylskåpet helt och hållet. Gör därefter rent ordentligt och torka med torr trasa. Lämna sedan kylskåpsdörren lite på glänt. Rengör även toaletten noggrant före vintervilan. Det finns antibakteriella medel för detta.


Plocka ur alla textilier (exempelvis sängkläder, sittdynor och kuddar) och förvara dessa torrt. Om ni på grund av platsbrist inte kan förvara sittdynorna på annan plats än i campingfordonet, ställ dem på högkant så att ni inte stryper luftcirkulationen. Ligger dynorna på sina ordinarie platser bildas det lätt kondens mellan tyget och träkonstruktionerna.

Öppna campingfordonets alla skåp, lådor och luckor för maximal luftgenomströmning. Håll alla ventilationshål öppna. Placera gärna ut ett par torrbollar.

När det gäller bildelen, se till att inte ha tomt med bränsle i dieseltanken, då kan det bildas kondens. Det finns bränsletillsatser som motverkar rost i bränslesystemet och minimerar risken att kondens/vatten samlas i tanken.

Har ni tillgång till starkström (230 V) rekommenderar vi att ni sätter in ett värmeelement och justerar det till en modest men tillräcklig nivå, det vill säga håller minusgraderna stången. Möss älskar stearin, så glöm för all del inte kvar några ljus. Allt vatten måste ovillkorligen tömmas
ur systemet. Varmvattenberedare, toalett-, färsk-, spill- och grå-vattentank likaså.

Öppna alla kranar, blås gärna i duschslangen för att om möjligt få ut de sista dropparna, likadant i handfat och kök. Några centiliter kvarvarande vatten i kranens huvud kan få slangar att lossna eller packningar att brista.

Det kan nämligen bli en dyr historia att slarva med vattentömningen om kranar och ledningar fryser sönder. Ställ kranarna i öppet läge. Stäng av vattenpumpen (ta ur säkringen).


Svenska vintrar är nyckfulla. Ena dagen plusgrader, nästa dag vargavinter. Detta kommer självklart att påverka låsen. Detaljer som står orörda under en längre tid har en tendens att kärva eller i värsta fall fastna.

För att undvika att fönstren blir svåröppnade, spruta med silikonspray på listerna och torka sedan varsamt med ren trasa. Använd traditionell låsspray till dörrarna.

Kedjespray, som används till exempelvis tramp- eller motorcyklar, fungerar utmärkt för att hålla stödbensskruvarna friska och krya.


Avlasta däcken då husvagnen/husbilen kan komma att stå still under många månader.

Med husvagn är det självklart enklare då det finns fyra stödben (smörj gärna dessa) till hands. Med en husbil är det lite knivigare om man inte har pallbockar.

För att inte platta till däcken bör däcktrycket ökas med cirka ett kilo per däck. Hur mycket lufttryck det ska vara står oftast på dörrkarmen eller på B-stolpen. Rengör däcken för att eliminera risken att få sprickor och ge även fälgarna en rengöringsdos så att det svarta bromsdammet avlägsnas.

Om ekipaget förvaras ute, se till att det inte står helt plant så att snö, vatten och isbildningar kan rinna av. Dra aldrig åt handbromsen då den kan frysa fast. Är det en husbil vi pratar om, lägg i en växel.

 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-01-10 07:38

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Dyra stenskott i framlyktor

  Dyra stenskott i framlyktor

  Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-01-05 07:08

 • Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-22 07:02

 • Modellnytt 2022 (del 3)

  Modellnytt 2022 (del 3)

  Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-21 07:13

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206