Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

FOTO: Getty Images

Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

Publicerad

Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

Åskan ställer till med stora skador i Sverige varje år.

Enbart Länsförsäkringar uppger att man under det senaste året fått in omkring 5 500 anmälningar om skador från blixtnedslag till ett värde av nästan 55 miljoner kronor. Även på Folksam får man varje år in anmälningar om flera tusen skador på grund av åska.

Blixtnedslag kan ställa till bränder och strömavbrott, men de vanligaste skadorna är på elektronik som datorer, tv-apparater, kyl och frys. Vi har fler eldrivna apparater än tidigare i våra hem och många av dem står i standby-läge med risk att skadas vid oväder.

Åska och andra extremväder kommer att bli vanligare, det slår FN:s klimatpanel IPCC fast i sin senaste rapport. De katastrofala skyfallen i västra Tyskland och värmerekorden i Medelhavsområdet är några av varningstecknen.

Så hur utsatta är vi i husbilar och husvagnar? Det beror på vilket slags fordon vi har, hur de är konstruerade och hur vi gör för att skydda oss.

Det finns i princip tre slags husbilar: "Plåtisar", inredda skåpbilar, halvintegrerade där en bodel finns monterad över och bakom originalfordonets förarhytt, och helintegrerade där förarhytten är en inbyggd del av fordonet.

Många halv- och helintegrerade har väggar där aluminiumplåt ingår. Kabes väggkonstruktion kallas iWall och har aluminiumplåt på insidan, på Hymer heter systemet med plåt i väggen PUAL 2,0, på Dethleffs kallas det Lifetime Plus och LMC har döpt sitt till LLT för att ta några exempel. Många har fått lära sig att en bil är den säkraste platsen vid ett åskväder, eftersom plåtkarossen skyddar dem som finns därinne vid ett blixtnedslag. Fenomenet kallas Faradays bur, se faktaruta längre ner.

Owe Olofsson framför husbilen som träffades av ett blixtnedslag och till slut fick bytas ut mot en ny. /// FOTO: Inger Olofsson

–Faradays bur gäller enbart karosser i metall. Är bilen i plast eller annat kompositmaterial skyddar den inte, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Ångströmslaboratoriet på Uppsala Universitet, där åska är ett huvudområde inom forskningen.

Ingrid och Owe Olofsson från Kungsbacka körde sin halvintegrerade husbil till en golftävling i Skåne för några år sedan. De parkerade på en asfaltplan och skulle cykla till golfbanan som låg en bit bort.

På morgonen började det smattra av regn på taket men ingen åska hördes. Owe var vaken och hade börjat göra frukost. Han tittade framåt i bilen och glömmer aldrig det han såg:

– Det blev som ett slags rimfrost i förarhytten. Svårt att beskriva, men det gnistrade, fladdrade och dalade ner mot golvet. Så skakade hela bilen av smällen.

Han sprang ut och mötte en granne som bodde i sin husvagn bara några meter bort. Grannen sa:

– Det är inte klokt. Jag tittade på din bil som sveptes in i ett sken. 

En kraftig ledare förbinder bodelen med underredet och ska enligt Carthago göra husbilen till en säker Faradays bur.

Mats Leijon, professor i elektricitetslära.

Som tur är blev det inga personskador. Tv:n och kylen fungerade i husbilens bodel, men all elektronik hade slagits ut i bildelen och det luktade bränt. Även elektroniken i grannens dragbil till husvagnen var helt utslagen. Owe Olofsson följde försäkringsbolagets råd att anlita en bärgare för att säkra bilen och undersöka skadorna. 

– När husbilen drogs av ställklossarna var det 7–8 cm stora hål i asfalten där hjulen stått, säger Owe.

På verkstaden reparerade man det ena felet efter det andra men det uppstod hela tiden nya. Man konstaterade att elsystemet var sönderbränt. Det blev en sommar utan husbil. Till slut fick Owe och Ingrid ett bra bud från försäkringsbolaget. Man löste ut den skadade bilen och köpte en ny.

– Olyckor med dödsfall vid direktträffar av blixtnedslag är mycket ovanliga. Oftast uppstår skador som en sekundäreffekt av ett nedslag som skett alldeles i närheten, säger Mats Leijon.

– De flesta olyckor sker via en induktion där blixten transformeras till olika ställen. Det uppstår starka magnetfält som i sin tur ger upphov till andra strömmar och kan skada elektronisk utrustning på flera hundra meters avstånd. En blixt kan plöja upp långa och djupa fåror i marken, men vid de flesta nedslag blir det inga direkta synliga skador efteråt. De gropar som fanns under framhjulen på Olofssons husbil tyder på att det kan ha varit en direktträff och att bilen fungerat som en Faradays bur, förklarar Mats och tillägger:

–En direktträff utomhus överlever man inte. Den genomsnittliga blixten i Sverige har en strömstyrka på 20 000 ampere – att jämföra med ett normalt hus som är säkrat med 16 eller 25 ampere. 

Carthago har kopplat samman tak och väggar av aluminium med bilens chassi och har testat konstruktionen i ett åsklaboratorium.

Gerd och Urban Bäckström i Hudiksvall fick också sin husbil skadad av åskan. De hamnade i ett våldsamt regnväder och svängde in på en ställplats utanför Ljusdal där det stod ett tiotal andra husbilar. När de hörde åskan drog de ur kablarna till tv-apparaten. Blixtnedslaget kom alldeles intill.

–Det mullrade och smällde något hemskt. Hela bilen skakade, säger Urban.

Innan blixtnedslaget hade bodelsbatteriet varit fulladdat, nu var det helt dött. Och det hördes ett knastrande ljud i bilen, bland annat från displayen till backkameran. Bilen gick att starta, men inga instrument fungerade och varningslamporna lyste.

Urban är besviken på den husbilsverkstad han anlitade för att laga felen i bodelen. Bilen stod på verkstad av och till i två somrar, men man klarade inte av jobbet. Till sist var det en elektriker på en motorklubb som kunde laga felen.

Bodelens konstruktion är alltså en viktig faktor för hur skyddade vi är vid ett blixtnedslag. En tillverkare som Carthago, som har aluminiumplåt i tak och väggar, uppger att man förstärkt Faradays bur-effekten genom en åskledare som skapar direktkontakt mellan metallväggarna och bilens stålchassi.

Konstruktionen gav företaget utmärkelsen European Innovation Award 2016. På Uppsala Universitets webbplats finns en skiss över hur man själv kan förstärka åskskyddet för husvagnar.

Känner man sig inte helt säker där man är när åskan går bör man uppsöka en tryggare plats. Det gäller alltså att inte ta risker. Men det kan också vara en tröst att veta att personskador är extremt sällsynta, i genomsnitt sker det ett dödsfall per år vid blixtnedslag i Sverige.

Det är faktiskt betydligt mer sannolikt att vinna högsta vinsten på Lotto än att bli träffad av blixten.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT ÅSKA

Om åskvädret är farligt nära (om det går mindre än tio sekunder mellan blixt och åskknall) ska du undvika att vara ute på öppna fält. Sök skydd på en plats som inte har utsatt läge.

Koppla bort elektriska anslutningar och antennsladdar. Använd inte dator med strömsladden inkopplad. Låt kontakter ligga minst 50 cm från uttagen för att hindra överslag. Stäng av gasolen för minska brandrisken.

Mer råd om åskskydd finns på Uppsala Universitets webbplats: 

http://www.hvi.uu.se/Lightning/blixtskydd/rad_nar_askan_gar.html eller sök på "Uppsala Universitet" och "Råd när åskan går"

Faradays bur

Fenomenet, som uppkallats efter den brittiske vetenskapsmannen Michael Faraday, innebär att ett utrymme skyddas från elektriska fält om det omges av ett hölje som leder ström, exempelvis ett skal eller en bur av metall. I en bil av plåt leds alltså ström, som från den enorma kraften av en blixt, på utsidan av karossen men påverkar inte det som finns inuti.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206