Modellnytt 2022 (del 3)

Modellnytt 2022 (del 3)

Publicerad

Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

CONCORDE HUSBIL

Concorde – bättre än hemma?

Überlyxiga Concorde firar 40 år.

Superlyxiga Concorde utökar sortimentet samtidigt som Credo, Carver och Charisma även får sina utseenden uppdaterade.  

När det gäller Carver heter den nya trion 720 L, 920 G och 850 L som är en jubileumsmodell då Concorde fyller 40 år. Den först- och sistnämnda har höga långbäddar medan 920 G är försedd med queenbed.

På kontinenten är det tydligen Charisma som säljer allra bäst. Inom den familjen är 860 LI, 910 LI och 910 MI nya. Den sistnämnda är utrustad med en dubbelsäng medan LI-modellerna har singelbäddar. Både Carver och Charisma byggs på chassi från Iveco Daily. Carver har dessutom fått ett nytt interiört träslag som heter ebano silver, vilket även gäller för Credo.

Till sist presenteras det även tre nykomlingar i serien Liner (som byggs på Mercedes Atego) och det är 940 LSI, 940 MI och 1040 GIO. Som vanligt har Concordes fordonsflotta i stort sett all lyx man kan tänka sig och det finns heller ingen hejd på vilken extravagans som finns på tillvalslistan: tvätt- och diskmaskin är två exempel.

 

Lättviktaren C-compactline 143 LE.

CARTHAGO HUSBIL


En ny generation av chic c-line, uppgradering för c-tourer och c-compactline samt ytterligare förfining av e-line, s-plus och liner-for-two gäller för Carthagos husbilsflotta.

Den eleganta c-line New Generation är mer attraktiv än någonsin efter att ha genomgått en omfattande vidareutveckling, både på in- (många elfenbensdetaljer) och utsidan. Bland annat finns en ny böjd köksbänk och ett diskret designbarskåp.

Precis som på Malibu (instegsmärket som tillverkas av Carthago) har man lyckats sänka vikten med 20 kg och det gäller 3 500-tonsserien c-compactline samt c-tourer. Och utrustar man dem med aluminiumfälgar (tillval) sparar man ytterligare vikt.

Via tillvalslistan går det även att byta ut det ordinarie blybatteriet mot ett litiumjon-batteri. Bredare entrédörr (63 cm), kapselkaffebryggare och ny mediaanläggning är andra nyheter för den serien.

 

Snyggt och elegant. Tabbert är lite av en Mercedes på den mellaneuropeiska marknaden.

TABBERT HUSVAGN


Moderna, sportiga och innovativa – tre ledord som i mångt och mycket står för Tabberts serie Da Vinci. En
serie som nu utökas med fullbreddsvagnen 550 DM 2.5.

Planlösningen är en klassiker med fransk säng och toalett som granne. Dinetten sväljer sex personer enligt tillverkaren.

Väljer man istället barnkammarmodellen 500 KD finns där lyxig dusch som tillval samt att våningssängen kan utökas till en trippelbädd (något som även gäller syskonmodellen KD 700). Om man beställer en av dessa barn-familjevagnar finns även "garagedörr" på tillvalslistan.

Hela Da Vinci-serien har nu Dometics kylskåp (10-serien), ett nytt kraftfullt litiumbatteri samt logotype i silver. 

POLAR HUSVAGN

 

620 BQD finns nu även som Edition till reducerat pris.

POLAR-LEXIKON

A = Angle kitchen
B = Bathroom
C = Children beds
D = Doorside
F = French bed
Q = Queenbed
S = Single beds
W = Windowside
X = Xtra sofa

I utgåva 9/2021 kunde vi ta del av Polars nya exteriöra utseende med bland annat det premiumhusbilslikande bakpartiet. Men den svenska husvagnstillverkaren har fler uppdateringar än så.

Två nya planlösningar finner man i 620 BWFA (fransk säng, vinkelkök och fordonsbrett hygienutrymme) och 730 BFDC (fordonsbrett hygienutrymme, fransk säng samt våningssäng).

620 BQD (tvärställd dubbelsäng och fordonsbrett hygienutrymme) finns sedan tidigare men den ingår nu i serien Edition, det vill säga i de redan färdigpaketerade modellerna.

Noterar ni även annorlunda bokstavskombinationer än tidigare? Till detta behövs en parlör (se separat faktaruta). Till sist plockas 830-serien bort ur sortimentet, vilket innebär att 730 nu är Polars största vagn.

CHAUSSON HUSBIL

 

Lilla charmiga X550 – en halvintegrerad modell i plåtisformat.

660 Exclusive Line har två entrédörrar och som synes ett modernt designspråk.

När den innovativa fransosen presenterar nya modeller gör de det med besked. I deras fall handlar det om nytänkande i sittgrupperna som de är tämligen ensamma om.

I denna utgåva har vi satt tänderna i X550 (läs separat artikel här) så den lämnar vi utanför Modellnytt. I stället tar vi några rader om 660 Exclusive Line som inte bara har en entrédörr, utan två!

Vidare har modellen en L-soffa som kan bli till en U-soffa och längst bak finns en kombinerad garage/walk-in-closet som man når från husbilens insida. Modellen har bara en fast säng, och det är en nedfällbar takbädd (190 x 160 centimeter).

Även helintegrerade 7020 är spännande. Också här noterar vi en förvandlingsbar sittgrupp (antingen face-to-face eller tre bältade säten – två riktade i färdriktning och en emot). Alla har Isofix-fästen. Denna modell har såväl nedfällbar taksäng som våningsbäddar. 

 

NIESMANN HUSBIL

 

Både Arto och Flair kan nu beställas med lackeringen Eifelgrå.

Den breda dubbelsängen i nya iSmove 7,3 F.

Endast tio månader har förflutit sedan Niesmann+Bischoff presenterade sin nya modellserie i 3,5-tonsklassen – iSmove – som nu får ett storasyskon.

Efter den framgångsrika introduktionen med modellen 6.9 E lanseras nu en 30 centimeter längre iSmove 7.3F som är försedd med en två meter bred queenbed.

Den nya husbilen erbjuder gott om förvaringsutrymmen, bland annat fyra stora utdragbara och central-låsförsedda lådor under sängen, en garderob med indirekt belysning på den ena sidan av sängen och ett stort sideboard på motsatta sidan. Dolt i varje fotsteg intill sängen finns dessutom ytterligare förvaringsmöjligheter för skor och diverse accessoarer.

Till och med en fempersonersfamilj kan resa i iSmove 7.3 F, tack vare tillvalet – hopfällbart och bältesförsett passagerarsäte. Isofix-fäste för bilbarnstol är standard från och med modellår 2022, precis som i Arto-modellerna.

Modellserierna Arto och Flair har inte genomgått några revolutionerande förändringar, förutom komplettering av den attraktiva lackeringen Eifelgrå. Färgen har blivit en succé bland iSmove-köparna, och kan därför nu erbjudas även på Arto och Flair.

Nytt är också Fiats körkomfortpaket som består av en digital cockpit, ratt och växelspaksknopp med skinnklädsel, trådlös laddning av smartphone samt en batterifrånskiljare för startbatteriet.

ERIBA HUSVAGN

 

Barnavdelningen i nya Nova 565.

Eriba för en tämligen blygsam tillvaro i Sverige. Men alla som har eller har haft en av deras husvagnar vet att det handlar om kvalitet.

Vill man inte gå loss på den handbyggda Touring 820 (läs separat artikel här) kan man glädjas åt den nya barnkammarvagnen Nova 565. En modell som kännetecknas av dess innovativa karossdesign och goda isoleringsegenskaper.

Layouten består av en stor tvärställd dubbelsäng, ett rymligt hygienutrymme med separat dusch, våningssängar med upp till tre bäddar, en mysig U-formad sittgrupp samt en stor uppfällbar garageport vid våningssängen som gör husvagnen lämplig för stora barnfamiljer.

HYMER HUSBIL

 

Nya planlösningen S 585 i serien Tramp.

Hymer Backrack+ finns i olika skepnader.

Hymerkoncernen fortsätter att driva utvecklingen framåt gällande digitalisering.

Till 2022 kommer Hymer Connect som standard även på Hymer B-klass (serien Modern Comfort). Med hjälp av Connect-appen kan alla smarta funktioner skötas på ett enkelt sätt.

I Tramp-klassen lanserar Hymer även en ny planlösning som heter S 585. Modellen har en extra bred soffa, höga singelbäddar och taksäng, garderob från golv till tak, stort garage med surrningsskenor, många förarhjälpmedel, multimediasystem och ett smart hygienutrymme med en vridbar duschvägg. Bilen är endast 709 centimeter lång.

Vidare utökas Hymers produktsortiment med Backrack+. Ett innovativt modulsystem för Hymerhusbilar som är byggda på Fiat Ducato.

Med Backrack+ kan man skapa ytterligare lagringsutrymme (kan gälla cyklar, lådor, reservhjul med mera) på fordonets bak-gavel.

FRANKIA HUSBIL

 

Öppen planlösning med face-to-face i Titan Next.

Thetfords avloppssystem iNDUS blir standard i nya Titan Next.

Premiumvarumärket Frankias största nyhet till kommande 2022 är att en ny modell, Titan Next, tillkommer i sortimentet.

Titan Next, som tillverkaren marknadsför som en pionjär för nästa generation lyxiga husbilar, är bland annat utrustad med iNDUS toalettsystem. Alltså Thetfords innovativa avloppsteknik där gråvattnet används till toalettspolning.

Husbilen byggs på Fiat med 160 hästkrafter och har en totalvikt på 5 500 kg. Vidare har den även en loungeliknande sittgrupp, 203 cm ståhöjd, Aldes vattenburna värmesystem (även i golvet) samt solceller och dubbla 110 Ah litiumjonbatterier för att inte vara beroendet av externa system.

Dessutom blir Frankias fordonsflotta försedd med ett nytt träslag som heter Visby White. Tre olika inredningsteman har designavdelningen arbetat fram: Neapel, Venedig och Milano.

Två pluspaket från den svenska importören Forsbergs finns också att tillgå om man önskar mer lyx samtidigt som man sparar lite drygt 55 000 kronor per paket. I dessa ingår bland annat solcell, navigatorsystem, värmeväxlare, takfläkt (Omnivent), elektrisk markis, backkamera med dubbellins och en hel del annat.

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206