Modellnytt 2022 (del 3)

Modellnytt 2022 (del 3)

Publicerad

Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

CONCORDE HUSBIL

Concorde – bättre än hemma?

Überlyxiga Concorde firar 40 år.

Superlyxiga Concorde utökar sortimentet samtidigt som Credo, Carver och Charisma även får sina utseenden uppdaterade.  

När det gäller Carver heter den nya trion 720 L, 920 G och 850 L som är en jubileumsmodell då Concorde fyller 40 år. Den först- och sistnämnda har höga långbäddar medan 920 G är försedd med queenbed.

På kontinenten är det tydligen Charisma som säljer allra bäst. Inom den familjen är 860 LI, 910 LI och 910 MI nya. Den sistnämnda är utrustad med en dubbelsäng medan LI-modellerna har singelbäddar. Både Carver och Charisma byggs på chassi från Iveco Daily. Carver har dessutom fått ett nytt interiört träslag som heter ebano silver, vilket även gäller för Credo.

Till sist presenteras det även tre nykomlingar i serien Liner (som byggs på Mercedes Atego) och det är 940 LSI, 940 MI och 1040 GIO. Som vanligt har Concordes fordonsflotta i stort sett all lyx man kan tänka sig och det finns heller ingen hejd på vilken extravagans som finns på tillvalslistan: tvätt- och diskmaskin är två exempel.

 

Lättviktaren C-compactline 143 LE.

CARTHAGO HUSBIL


En ny generation av chic c-line, uppgradering för c-tourer och c-compactline samt ytterligare förfining av e-line, s-plus och liner-for-two gäller för Carthagos husbilsflotta.

Den eleganta c-line New Generation är mer attraktiv än någonsin efter att ha genomgått en omfattande vidareutveckling, både på in- (många elfenbensdetaljer) och utsidan. Bland annat finns en ny böjd köksbänk och ett diskret designbarskåp.

Precis som på Malibu (instegsmärket som tillverkas av Carthago) har man lyckats sänka vikten med 20 kg och det gäller 3 500-tonsserien c-compactline samt c-tourer. Och utrustar man dem med aluminiumfälgar (tillval) sparar man ytterligare vikt.

Via tillvalslistan går det även att byta ut det ordinarie blybatteriet mot ett litiumjon-batteri. Bredare entrédörr (63 cm), kapselkaffebryggare och ny mediaanläggning är andra nyheter för den serien.

 

Snyggt och elegant. Tabbert är lite av en Mercedes på den mellaneuropeiska marknaden.

TABBERT HUSVAGN


Moderna, sportiga och innovativa – tre ledord som i mångt och mycket står för Tabberts serie Da Vinci. En
serie som nu utökas med fullbreddsvagnen 550 DM 2.5.

Planlösningen är en klassiker med fransk säng och toalett som granne. Dinetten sväljer sex personer enligt tillverkaren.

Väljer man istället barnkammarmodellen 500 KD finns där lyxig dusch som tillval samt att våningssängen kan utökas till en trippelbädd (något som även gäller syskonmodellen KD 700). Om man beställer en av dessa barn-familjevagnar finns även "garagedörr" på tillvalslistan.

Hela Da Vinci-serien har nu Dometics kylskåp (10-serien), ett nytt kraftfullt litiumbatteri samt logotype i silver. 

POLAR HUSVAGN

 

620 BQD finns nu även som Edition till reducerat pris.

POLAR-LEXIKON

A = Angle kitchen
B = Bathroom
C = Children beds
D = Doorside
F = French bed
Q = Queenbed
S = Single beds
W = Windowside
X = Xtra sofa

I utgåva 9/2021 kunde vi ta del av Polars nya exteriöra utseende med bland annat det premiumhusbilslikande bakpartiet. Men den svenska husvagnstillverkaren har fler uppdateringar än så.

Två nya planlösningar finner man i 620 BWFA (fransk säng, vinkelkök och fordonsbrett hygienutrymme) och 730 BFDC (fordonsbrett hygienutrymme, fransk säng samt våningssäng).

620 BQD (tvärställd dubbelsäng och fordonsbrett hygienutrymme) finns sedan tidigare men den ingår nu i serien Edition, det vill säga i de redan färdigpaketerade modellerna.

Noterar ni även annorlunda bokstavskombinationer än tidigare? Till detta behövs en parlör (se separat faktaruta). Till sist plockas 830-serien bort ur sortimentet, vilket innebär att 730 nu är Polars största vagn.

CHAUSSON HUSBIL

 

Lilla charmiga X550 – en halvintegrerad modell i plåtisformat.

660 Exclusive Line har två entrédörrar och som synes ett modernt designspråk.

När den innovativa fransosen presenterar nya modeller gör de det med besked. I deras fall handlar det om nytänkande i sittgrupperna som de är tämligen ensamma om.

I denna utgåva har vi satt tänderna i X550 (läs separat artikel här) så den lämnar vi utanför Modellnytt. I stället tar vi några rader om 660 Exclusive Line som inte bara har en entrédörr, utan två!

Vidare har modellen en L-soffa som kan bli till en U-soffa och längst bak finns en kombinerad garage/walk-in-closet som man når från husbilens insida. Modellen har bara en fast säng, och det är en nedfällbar takbädd (190 x 160 centimeter).

Även helintegrerade 7020 är spännande. Också här noterar vi en förvandlingsbar sittgrupp (antingen face-to-face eller tre bältade säten – två riktade i färdriktning och en emot). Alla har Isofix-fästen. Denna modell har såväl nedfällbar taksäng som våningsbäddar. 

 

NIESMANN HUSBIL

 

Både Arto och Flair kan nu beställas med lackeringen Eifelgrå.

Den breda dubbelsängen i nya iSmove 7,3 F.

Endast tio månader har förflutit sedan Niesmann+Bischoff presenterade sin nya modellserie i 3,5-tonsklassen – iSmove – som nu får ett storasyskon.

Efter den framgångsrika introduktionen med modellen 6.9 E lanseras nu en 30 centimeter längre iSmove 7.3F som är försedd med en två meter bred queenbed.

Den nya husbilen erbjuder gott om förvaringsutrymmen, bland annat fyra stora utdragbara och central-låsförsedda lådor under sängen, en garderob med indirekt belysning på den ena sidan av sängen och ett stort sideboard på motsatta sidan. Dolt i varje fotsteg intill sängen finns dessutom ytterligare förvaringsmöjligheter för skor och diverse accessoarer.

Till och med en fempersonersfamilj kan resa i iSmove 7.3 F, tack vare tillvalet – hopfällbart och bältesförsett passagerarsäte. Isofix-fäste för bilbarnstol är standard från och med modellår 2022, precis som i Arto-modellerna.

Modellserierna Arto och Flair har inte genomgått några revolutionerande förändringar, förutom komplettering av den attraktiva lackeringen Eifelgrå. Färgen har blivit en succé bland iSmove-köparna, och kan därför nu erbjudas även på Arto och Flair.

Nytt är också Fiats körkomfortpaket som består av en digital cockpit, ratt och växelspaksknopp med skinnklädsel, trådlös laddning av smartphone samt en batterifrånskiljare för startbatteriet.

ERIBA HUSVAGN

 

Barnavdelningen i nya Nova 565.

Eriba för en tämligen blygsam tillvaro i Sverige. Men alla som har eller har haft en av deras husvagnar vet att det handlar om kvalitet.

Vill man inte gå loss på den handbyggda Touring 820 (läs separat artikel här) kan man glädjas åt den nya barnkammarvagnen Nova 565. En modell som kännetecknas av dess innovativa karossdesign och goda isoleringsegenskaper.

Layouten består av en stor tvärställd dubbelsäng, ett rymligt hygienutrymme med separat dusch, våningssängar med upp till tre bäddar, en mysig U-formad sittgrupp samt en stor uppfällbar garageport vid våningssängen som gör husvagnen lämplig för stora barnfamiljer.

HYMER HUSBIL

 

Nya planlösningen S 585 i serien Tramp.

Hymer Backrack+ finns i olika skepnader.

Hymerkoncernen fortsätter att driva utvecklingen framåt gällande digitalisering.

Till 2022 kommer Hymer Connect som standard även på Hymer B-klass (serien Modern Comfort). Med hjälp av Connect-appen kan alla smarta funktioner skötas på ett enkelt sätt.

I Tramp-klassen lanserar Hymer även en ny planlösning som heter S 585. Modellen har en extra bred soffa, höga singelbäddar och taksäng, garderob från golv till tak, stort garage med surrningsskenor, många förarhjälpmedel, multimediasystem och ett smart hygienutrymme med en vridbar duschvägg. Bilen är endast 709 centimeter lång.

Vidare utökas Hymers produktsortiment med Backrack+. Ett innovativt modulsystem för Hymerhusbilar som är byggda på Fiat Ducato.

Med Backrack+ kan man skapa ytterligare lagringsutrymme (kan gälla cyklar, lådor, reservhjul med mera) på fordonets bak-gavel.

FRANKIA HUSBIL

 

Öppen planlösning med face-to-face i Titan Next.

Thetfords avloppssystem iNDUS blir standard i nya Titan Next.

Premiumvarumärket Frankias största nyhet till kommande 2022 är att en ny modell, Titan Next, tillkommer i sortimentet.

Titan Next, som tillverkaren marknadsför som en pionjär för nästa generation lyxiga husbilar, är bland annat utrustad med iNDUS toalettsystem. Alltså Thetfords innovativa avloppsteknik där gråvattnet används till toalettspolning.

Husbilen byggs på Fiat med 160 hästkrafter och har en totalvikt på 5 500 kg. Vidare har den även en loungeliknande sittgrupp, 203 cm ståhöjd, Aldes vattenburna värmesystem (även i golvet) samt solceller och dubbla 110 Ah litiumjonbatterier för att inte vara beroendet av externa system.

Dessutom blir Frankias fordonsflotta försedd med ett nytt träslag som heter Visby White. Tre olika inredningsteman har designavdelningen arbetat fram: Neapel, Venedig och Milano.

Två pluspaket från den svenska importören Forsbergs finns också att tillgå om man önskar mer lyx samtidigt som man sparar lite drygt 55 000 kronor per paket. I dessa ingår bland annat solcell, navigatorsystem, värmeväxlare, takfläkt (Omnivent), elektrisk markis, backkamera med dubbellins och en hel del annat.

 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-01-10 07:38

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Dyra stenskott i framlyktor

  Dyra stenskott i framlyktor

  Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-01-05 07:08

 • Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-22 07:02

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206