Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

653 UTSTÄLLARE: Trots att det fanns 653 utställare på Caravan Salon var det praktiskt taget omöjligt att missa husbils- och husvagnstillverkaren Hobby. De hade som alltid en megastor monter bredvid huvudentrén. Populärast i år? De nya husvagnsserierna Maxia och Beachy.

Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

Publicerad

Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

En kravspecificerad mässa. Ja, i varje fall för att kunna kvittera ut en entrébiljett och få komma in.

När mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf firade 60 år trodde nog många att allt skulle vara som vanligt igen, men icke. Det var bara att rätta sig i ledet och hålla sig till rådande pandemiregler.

Utan bevis för komplett vaccination, alternativt negativt testresultat (utfört max 48 timmar innan) blev det tvärstopp vid entrén. Givetvis gällde mask på samt att hålla ett avstånd på en och en halv meter till närmaste besökare.

Dessutom hade arrangören i samråd med myndigheterna fastställt att det högst fick vara 20 000 besökare under en och samma dag. Dessa fördelades på 250 000 kvadratmeter och 13 utställningshallar.

Så trots ett ökat intresse för mobil fritid kunde arrangören inte slå något nytt besöksrekord. Det bjöds emellertid på en hel del smått och gott som vi här presenterar i bildform.

A LOT OF MONEY HONEY: Går ni i köptankar och har en hel del pengar att spendera, då kan det här vara något att kika närmare på. Husbilen Volkner går lös på 6 500 000 euro och vill man dessutom ha som på bilden, en Bugatti Chiron också, ja då får man punga ut med ytterligare
2 035 000 euro. Pst! Den franska sportbilen är försedd med 1 500 hästkrafter!

FÄRGGRANN FRÄCKIS: En nästan självlysande gulgrön kaross. Jodå, VanTourers nya modell Urban fick en och annan besökare att haja till. Bilen byggs på ett chassi från Mercedes Vito och den har som synes pop-up-tak. Interiört noterar vi bland annat skinnklädsel. Serien består av fyra olika modeller.

BLÅGULT: Nej, vi på redaktionen har inte blivit färgblinda. Det var bara intressant och kul att se två svenska husvagnsvarumärken på Caravan Salon – Kabe och Polar. Hoppas att deras kvalitetsvagnar även väcker stort intresse på den tyska marknaden.

TOUR DE FRANCE: Endast det bästa är gott nog för en vinnare. Den slovenske cyklisten Tadej "Pogi" Pogacar blev ifjol den näst yngste någonsin att vinna det klassiska cykelloppet Tour de France. När han inte använder tramppedalerna trycker han tydligen på gaspedalen i sin Carthago.

ÖKAT INTRESSE: Pandemin har verkligen inte satt stopp för den mobila fritidens utveckling, snarare tvärtom. När många tvingades ställa in charter-resan blev det istället hög tid att prova på att fjällvandra eller campa med husbil eller husvagn. Och när alla nyanlända campare kom samtidigt, ja då räckte helt enkelt inte fordonen till. Bekymmersamt? Ja! Och samtidigt ett ytterst gynnsamt problem.

HYBRIDTEKNIK: Systemet e.power finns redan inom en mängd Knaus Südwind- och Sport-modeller. Men hur långt har man kommit med kombinationen eldrift och husbil? Knaus och HWA har tagit fram en prototyp som har kombinationen eldrift och en bensindriven wankelmotor (alltså inga rörliga delar som kolvar och ventiler). Inom två år väntas modellen vara klar för försäljning.

OLD FASHION VANLIFE: I år har vi fått lära oss ett nytt ord – Vanlife. Oftast är ordet förknippat med att campa i det fria i kombination med en gnutta äventyr och helst också en sovplats på taket. Mässan hade en hel avdelning för detta i hall 3 (kallad Travel & Nature). Och som synes behöver inte fordonen vara sprillans nya för att man själv ska bli ung och äventyrlig på nytt.

POPNITAR: Hoppla! Det är inte varje dag som vi européer får stifta bekantskap med en amerikansk Airstream. Ni vet den silverglänsande husvagnen som på mils avstånd känns igen för sitt aluminiumskrov. Popnitad och samtidigt flygplansinfluerad – här har vi en livs levande, förlåt rullande ikon.

LITE FÖR UNGA: Vi pratar ofta om den unga, nya generationen som är på väg in i den mobila fritiden – men det här var kanske lite överdrivet. Sorry, grabbar men ni får vänta några år innan ni får ratta er egen husbil. Men det skadar aldrig att hänga med mamma och pappa och styra upp deras inköp.

HJUL OCH HUS: Wheel House är ett tyskt varumärke som har specialiserat sig på udda skapelser på två hjul inom segmentet offroad. Den här modellen heter Mink 2.0 och påminner en smula om en T@B som har tvättats i 90 grader och krympt. 412/182 centimeter i längd/höjd säger väl allt. Totalvikten är på beskedliga 750 kg.

ÄNNU EN 60-ÅRING: Precis som Caravan Salon firar det franska varumärket Rapido 60 år. Något som de firar med två halv-integrerade och en kvartett helintegrerade modeller med namnet 60 Edition. Hatten av för möbelsnickaren Constant Rosseau som grundade företaget.

ENKELT OCH SMIDIGT: Det visade sig att det inte bara är den nya, unga generationen husvagnscampare som är ute efter att skaffa sig en vagn som uppfyller kraven – enkel, smidig och billig. Weinsberg har en mängd CaraOne och nästan lika många eldrivna CaraCito som infriar dessa kunders önskemål.

STRANDRAGGAREN: Den kommer knappast att bli en kioskvältare, i varje fall inte inledningsvis. Vem vet, om låt oss säga tio år kanske vi säger: "Hobby Beachy var verkligen före sin tid." Ska Husvagn & Camping sätta tänderna i den inom kort? Räkna med det!

GAMMAL ÄR ÄLDST: Svårt att gissa vad som sades på bilden, men vi kan nog räkna med att det handlade om trevliga eller dråpliga minnen som etsats sig fast sedan tiden då de själva hade en liknande husvagn. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Det gör goda minnen också.

EGEN TID: Det är sällan eller aldrig man kan se fördelar med den pågående pandemin. Fast var man på rätt plats vid rätt tidpunkt (vid sitt favoritfordon) kunde man få ordentligt med egen tid för att dra i lådor och lyfta på dynor. Trängseln var i stort sett obefintlig – det här gjorde arrangörerna bra.

FÖRE SIN TID: Renaults 60-talscampingbil Estafette var helt klart före sin tid när det begav sig. Bänksätena kunde förvandlas till våningssängar och det fanns även en kokvrå med två spisplattor. Nu fick den gamla trotjänaren dela monter med Renaults stora snackis – Hippie Caviar Hotel, elminibussen som gör utflykten till en femstjärnig hotellupplevelse.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206