Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

653 UTSTÄLLARE: Trots att det fanns 653 utställare på Caravan Salon var det praktiskt taget omöjligt att missa husbils- och husvagnstillverkaren Hobby. De hade som alltid en megastor monter bredvid huvudentrén. Populärast i år? De nya husvagnsserierna Maxia och Beachy.

Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

Publicerad

Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

En kravspecificerad mässa. Ja, i varje fall för att kunna kvittera ut en entrébiljett och få komma in.

När mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf firade 60 år trodde nog många att allt skulle vara som vanligt igen, men icke. Det var bara att rätta sig i ledet och hålla sig till rådande pandemiregler.

Utan bevis för komplett vaccination, alternativt negativt testresultat (utfört max 48 timmar innan) blev det tvärstopp vid entrén. Givetvis gällde mask på samt att hålla ett avstånd på en och en halv meter till närmaste besökare.

Dessutom hade arrangören i samråd med myndigheterna fastställt att det högst fick vara 20 000 besökare under en och samma dag. Dessa fördelades på 250 000 kvadratmeter och 13 utställningshallar.

Så trots ett ökat intresse för mobil fritid kunde arrangören inte slå något nytt besöksrekord. Det bjöds emellertid på en hel del smått och gott som vi här presenterar i bildform.

A LOT OF MONEY HONEY: Går ni i köptankar och har en hel del pengar att spendera, då kan det här vara något att kika närmare på. Husbilen Volkner går lös på 6 500 000 euro och vill man dessutom ha som på bilden, en Bugatti Chiron också, ja då får man punga ut med ytterligare
2 035 000 euro. Pst! Den franska sportbilen är försedd med 1 500 hästkrafter!

FÄRGGRANN FRÄCKIS: En nästan självlysande gulgrön kaross. Jodå, VanTourers nya modell Urban fick en och annan besökare att haja till. Bilen byggs på ett chassi från Mercedes Vito och den har som synes pop-up-tak. Interiört noterar vi bland annat skinnklädsel. Serien består av fyra olika modeller.

BLÅGULT: Nej, vi på redaktionen har inte blivit färgblinda. Det var bara intressant och kul att se två svenska husvagnsvarumärken på Caravan Salon – Kabe och Polar. Hoppas att deras kvalitetsvagnar även väcker stort intresse på den tyska marknaden.

TOUR DE FRANCE: Endast det bästa är gott nog för en vinnare. Den slovenske cyklisten Tadej "Pogi" Pogacar blev ifjol den näst yngste någonsin att vinna det klassiska cykelloppet Tour de France. När han inte använder tramppedalerna trycker han tydligen på gaspedalen i sin Carthago.

ÖKAT INTRESSE: Pandemin har verkligen inte satt stopp för den mobila fritidens utveckling, snarare tvärtom. När många tvingades ställa in charter-resan blev det istället hög tid att prova på att fjällvandra eller campa med husbil eller husvagn. Och när alla nyanlända campare kom samtidigt, ja då räckte helt enkelt inte fordonen till. Bekymmersamt? Ja! Och samtidigt ett ytterst gynnsamt problem.

HYBRIDTEKNIK: Systemet e.power finns redan inom en mängd Knaus Südwind- och Sport-modeller. Men hur långt har man kommit med kombinationen eldrift och husbil? Knaus och HWA har tagit fram en prototyp som har kombinationen eldrift och en bensindriven wankelmotor (alltså inga rörliga delar som kolvar och ventiler). Inom två år väntas modellen vara klar för försäljning.

OLD FASHION VANLIFE: I år har vi fått lära oss ett nytt ord – Vanlife. Oftast är ordet förknippat med att campa i det fria i kombination med en gnutta äventyr och helst också en sovplats på taket. Mässan hade en hel avdelning för detta i hall 3 (kallad Travel & Nature). Och som synes behöver inte fordonen vara sprillans nya för att man själv ska bli ung och äventyrlig på nytt.

POPNITAR: Hoppla! Det är inte varje dag som vi européer får stifta bekantskap med en amerikansk Airstream. Ni vet den silverglänsande husvagnen som på mils avstånd känns igen för sitt aluminiumskrov. Popnitad och samtidigt flygplansinfluerad – här har vi en livs levande, förlåt rullande ikon.

LITE FÖR UNGA: Vi pratar ofta om den unga, nya generationen som är på väg in i den mobila fritiden – men det här var kanske lite överdrivet. Sorry, grabbar men ni får vänta några år innan ni får ratta er egen husbil. Men det skadar aldrig att hänga med mamma och pappa och styra upp deras inköp.

HJUL OCH HUS: Wheel House är ett tyskt varumärke som har specialiserat sig på udda skapelser på två hjul inom segmentet offroad. Den här modellen heter Mink 2.0 och påminner en smula om en T@B som har tvättats i 90 grader och krympt. 412/182 centimeter i längd/höjd säger väl allt. Totalvikten är på beskedliga 750 kg.

ÄNNU EN 60-ÅRING: Precis som Caravan Salon firar det franska varumärket Rapido 60 år. Något som de firar med två halv-integrerade och en kvartett helintegrerade modeller med namnet 60 Edition. Hatten av för möbelsnickaren Constant Rosseau som grundade företaget.

ENKELT OCH SMIDIGT: Det visade sig att det inte bara är den nya, unga generationen husvagnscampare som är ute efter att skaffa sig en vagn som uppfyller kraven – enkel, smidig och billig. Weinsberg har en mängd CaraOne och nästan lika många eldrivna CaraCito som infriar dessa kunders önskemål.

STRANDRAGGAREN: Den kommer knappast att bli en kioskvältare, i varje fall inte inledningsvis. Vem vet, om låt oss säga tio år kanske vi säger: "Hobby Beachy var verkligen före sin tid." Ska Husvagn & Camping sätta tänderna i den inom kort? Räkna med det!

GAMMAL ÄR ÄLDST: Svårt att gissa vad som sades på bilden, men vi kan nog räkna med att det handlade om trevliga eller dråpliga minnen som etsats sig fast sedan tiden då de själva hade en liknande husvagn. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Det gör goda minnen också.

EGEN TID: Det är sällan eller aldrig man kan se fördelar med den pågående pandemin. Fast var man på rätt plats vid rätt tidpunkt (vid sitt favoritfordon) kunde man få ordentligt med egen tid för att dra i lådor och lyfta på dynor. Trängseln var i stort sett obefintlig – det här gjorde arrangörerna bra.

FÖRE SIN TID: Renaults 60-talscampingbil Estafette var helt klart före sin tid när det begav sig. Bänksätena kunde förvandlas till våningssängar och det fanns även en kokvrå med två spisplattor. Nu fick den gamla trotjänaren dela monter med Renaults stora snackis – Hippie Caviar Hotel, elminibussen som gör utflykten till en femstjärnig hotellupplevelse.

 • Så blev 2021 – enligt Husvagn & Camping

  Redaktionen och våra frilansare har högst varierande minnen från året vi nu lämnar bakom oss. Vad sägs om renrakade kantarellställen, åtta utflykter med husvagnen, att sova bland vargar, den spektakulära trandansen, norrsken i Blekinge, nya svordomskombinationer samt toner av "Non, je ne regrette rien". Här summeras våra minnen från 2021.

  Artikel Redaktionen, 2022-01-20 07:33

 • Så blir vintercamping en njutning!

  Så blir vintercamping en njutning!

  Många ställer undan sitt campingfordon på vintern, eller kanske drar söderut till varmare breddgrader. Men varför fly den svenska vintern, när man istället kan uppleva något fint på hemmaplan och njuta av att campa i det härliga svenska vinterlandskapet. Men det finns en hel del saker att tänka på, kontrollera och fixa till innan ni ger er ut på den spännande vinterresan.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-01-19 07:02

 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-01-10 07:38

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Dyra stenskott i framlyktor

  Dyra stenskott i framlyktor

  Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-01-05 07:08

 • Modellnytt 2022 (del 3)

  Modellnytt 2022 (del 3)

  Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-21 07:13

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1685 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 639 fristående campingplatser och 745 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 301 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206