Dyra stenskott i framlyktor

Publicerad

Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

Kompletta framlyktor till nya personbilar har ofta prislappar på 10 000–15 000 kr/styck även till vanliga märken. Husbilar kan ha ännu dyrare strålkastare. Den långa livslängden på husbilar innebär också andra problem. Lyktor till helintegrerade fordon finns sällan i lager och leveranstiden räknas ofta i veckor eller månader. 

Många nya husbilar har avancerade strålkastare. Ofta är det helt slutna enheter med integrerade LED-lampor för hel-, halv-, parkeringsljus och blinkers. Det är sällan eller aldrig möjligt att byta bara det täckande glaset. Eftersom ytterglaset är härdat kan även ett litet stenskott få dramatiska konsekvenser.

Härdningen gör visserligen glaset upp till sex gånger starkare, men vid ett stenskott kan hela glasskivan spricka och förvandlas till det som kallas glasgranulat, massor av små glasbitar. Till skillnad från glaset i framrutan finns det ingenting som håller ihop bitarna utan de kan ramla bort och lämna lamporna utsatta för väder och vind.

När undertecknad upptäckte ett stenskott i höger framlykta på vår husbil hängde alla glasbitar fortfarande kvar. Leveranstiden på en ny strålkastare var två–tre veckor, men vi räddade situationen med en billig stenskottsfolie. Den har extremt god vidhäftning och när hela ytan var täckt kunde vi fortsätta att använda bilen tills den nya lyktan levererats.

Hittills är det mest ägare av dyra personbilar som valt att skydda utsatta delar med foliering. Genomskinlig film, i olika tjocklek, monteras då på framför allt huv, framskärmar, utvändiga backspeglar och framlyktor. Redan tidigare har bland annat bussbolagen upptäckt fördelarna med foliering. Vi har pratat med verkstadschefer som årligen beräknar vinsterna med folierade glasdetaljer till många tusenlappar.

Vi valde att utföra folieringen på IR Skylt i Falun, som har lång erfarenhet av detta, både på hela fordon och på enskilda detaljer. Det finns gott om företag som monterar skyddsfolie mot stenskott. Sök till exempel på "stenskottsfolie" på Internet. Folien till strålkastarna är extra tjock för att kraften i ett stenskott ska fördelas över större yta. Det minskar risken för att glaset spricker, men även om det skulle inträffa håller folien ihop glasbitarna och lamporna fungerar tills du kan byta strålkastaren.

Arbetet går fort, men kräver känsliga fingrar. Knivbladet ska skära igenom folien, men inte skada ytan under. Det gäller dessutom att vara väldigt noggrann så att det inte kommer in damm eller annat skräp under filmen. Då ökar risken att den släpper från glaset och skyddar sämre.

Priset beror på lyktornas storlek, men det är betydligt billigare än att byta strålkastare. Det är med andra ord värt pengarna, speciellt för de som kör året runt och är extra utsatta för vinterns och vårens ökade risk för stenskott. Du kan naturligtvis göra jobbet själv också. Det finns skyddsfilm från några hundralappar och uppåt, bland annat på Biltema.

Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring.

FAKTA

• Högsäsong för stenskott: Grus på hala vintervägar kan förvandlas till hagelsvärmar av vinterdäck. Däckens mjukare gummiblandning gör att småsten lätt fastnar och skjuts i väg från däcken när farten ökar. Det blir allt vanligare med stenskott. Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring rapporterades drygt 163 000 glasskador år 1997 – 25 år senare är det glasskador som dominerar när man jämför ersättningar via motordelen på fordonsförsäkringen. Kostnaderna har ökat från 200 till mer än 600 miljoner kronor årligen! Det finns flera orsaker, enligt Svensk Försäkring (se punkter nedan).


• Fler bilar och tätare trafik: Antalet bilar på svenska vägar har ökat med mer än 50 procent. Trafiken har blivit tätare med ökad risk för stenskott som följd.


• Mer grus och dubbfria däck: Alltmer grus och sand används vid halkbekämpning – bland annat för att fler väljer dubbfria däck. Dessa har ofta en gummiblandning som gör att grus och småsten lätt fastnar i mönstret.


• Tunnare framrutor: Dagens vindrutor är runt tio procent tunnare än de som monterades för några år sedan, vilket ökar sannolikheten för att ett stenskott ska lämna en spricka efter sig.


• Borttagna stänkskydd: Tidigare hade alla bilar stänkskydd som fångade upp mycket grus som slungades bakåt av däcken. På nya modeller är de ovanliga. Dessutom sitter bakhjulen allt längre bak på fordonet, vilket också ökar risken för stenskott.


• Ökad vägstandard: Dagens vägar har fler parallella körfält. De flesta glasskadorna uppstår vid påkörning på ny väg – exempelvis på motorvägens accelerations-fält – och vid omkörning.

 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

  Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-01-10 07:38

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-22 07:02

 • Modellnytt 2022 (del 3)

  Modellnytt 2022 (del 3)

  Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-21 07:13

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206