Dyra stenskott i framlyktor

Publicerad

Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

Kompletta framlyktor till nya personbilar har ofta prislappar på 10 000–15 000 kr/styck även till vanliga märken. Husbilar kan ha ännu dyrare strålkastare. Den långa livslängden på husbilar innebär också andra problem. Lyktor till helintegrerade fordon finns sällan i lager och leveranstiden räknas ofta i veckor eller månader. 

Många nya husbilar har avancerade strålkastare. Ofta är det helt slutna enheter med integrerade LED-lampor för hel-, halv-, parkeringsljus och blinkers. Det är sällan eller aldrig möjligt att byta bara det täckande glaset. Eftersom ytterglaset är härdat kan även ett litet stenskott få dramatiska konsekvenser.

Härdningen gör visserligen glaset upp till sex gånger starkare, men vid ett stenskott kan hela glasskivan spricka och förvandlas till det som kallas glasgranulat, massor av små glasbitar. Till skillnad från glaset i framrutan finns det ingenting som håller ihop bitarna utan de kan ramla bort och lämna lamporna utsatta för väder och vind.

När undertecknad upptäckte ett stenskott i höger framlykta på vår husbil hängde alla glasbitar fortfarande kvar. Leveranstiden på en ny strålkastare var två–tre veckor, men vi räddade situationen med en billig stenskottsfolie. Den har extremt god vidhäftning och när hela ytan var täckt kunde vi fortsätta att använda bilen tills den nya lyktan levererats.

Hittills är det mest ägare av dyra personbilar som valt att skydda utsatta delar med foliering. Genomskinlig film, i olika tjocklek, monteras då på framför allt huv, framskärmar, utvändiga backspeglar och framlyktor. Redan tidigare har bland annat bussbolagen upptäckt fördelarna med foliering. Vi har pratat med verkstadschefer som årligen beräknar vinsterna med folierade glasdetaljer till många tusenlappar.

Vi valde att utföra folieringen på IR Skylt i Falun, som har lång erfarenhet av detta, både på hela fordon och på enskilda detaljer. Det finns gott om företag som monterar skyddsfolie mot stenskott. Sök till exempel på "stenskottsfolie" på Internet. Folien till strålkastarna är extra tjock för att kraften i ett stenskott ska fördelas över större yta. Det minskar risken för att glaset spricker, men även om det skulle inträffa håller folien ihop glasbitarna och lamporna fungerar tills du kan byta strålkastaren.

Arbetet går fort, men kräver känsliga fingrar. Knivbladet ska skära igenom folien, men inte skada ytan under. Det gäller dessutom att vara väldigt noggrann så att det inte kommer in damm eller annat skräp under filmen. Då ökar risken att den släpper från glaset och skyddar sämre.

Priset beror på lyktornas storlek, men det är betydligt billigare än att byta strålkastare. Det är med andra ord värt pengarna, speciellt för de som kör året runt och är extra utsatta för vinterns och vårens ökade risk för stenskott. Du kan naturligtvis göra jobbet själv också. Det finns skyddsfilm från några hundralappar och uppåt, bland annat på Biltema.

Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring.

FAKTA

• Högsäsong för stenskott: Grus på hala vintervägar kan förvandlas till hagelsvärmar av vinterdäck. Däckens mjukare gummiblandning gör att småsten lätt fastnar och skjuts i väg från däcken när farten ökar. Det blir allt vanligare med stenskott. Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring rapporterades drygt 163 000 glasskador år 1997 – 25 år senare är det glasskador som dominerar när man jämför ersättningar via motordelen på fordonsförsäkringen. Kostnaderna har ökat från 200 till mer än 600 miljoner kronor årligen! Det finns flera orsaker, enligt Svensk Försäkring (se punkter nedan).


• Fler bilar och tätare trafik: Antalet bilar på svenska vägar har ökat med mer än 50 procent. Trafiken har blivit tätare med ökad risk för stenskott som följd.


• Mer grus och dubbfria däck: Alltmer grus och sand används vid halkbekämpning – bland annat för att fler väljer dubbfria däck. Dessa har ofta en gummiblandning som gör att grus och småsten lätt fastnar i mönstret.


• Tunnare framrutor: Dagens vindrutor är runt tio procent tunnare än de som monterades för några år sedan, vilket ökar sannolikheten för att ett stenskott ska lämna en spricka efter sig.


• Borttagna stänkskydd: Tidigare hade alla bilar stänkskydd som fångade upp mycket grus som slungades bakåt av däcken. På nya modeller är de ovanliga. Dessutom sitter bakhjulen allt längre bak på fordonet, vilket också ökar risken för stenskott.


• Ökad vägstandard: Dagens vägar har fler parallella körfält. De flesta glasskadorna uppstår vid påkörning på ny väg – exempelvis på motorvägens accelerations-fält – och vid omkörning.

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206