Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

Scandlines lämnar Rödbyhavn med destination Puttgarden i sikte. Den turen tar bara 45 minuter och innebär i stora drag inga bekymmer för vare sig kylskåp eller frys. /// FOTO: Lars Sørensen/Scandlines

Vi undersöker: Klarar kylskåpet färjan?

Publicerad

Hur klarar sig innehållet i kyl och frys på färjeturen? Det kan vara klurigt att veta när det inte finns någon elanslutning ombord och gasolkranen måste vara stängd. Vi har testat hur länge matvarorna hålls kalla i en avstängd kyl. Din yoghurt kan kanske klara sig under överfarten till Polen – men frysvarorna hinner tina redan innan du når finska Vasa.

De flesta kylskåp i husbilar och husvagnar håller kylan med hjälp av 230 V-anslutning, 12 V-batteri eller gasol. Men av säkerhetsskäl ska gasolen vara avstängd ombord på färjor, och när bilmotorn inte är igång kommer det i normala fall ingen ström från batteriet.

Nästan inga färjerederier har någon 230 V-anslutning för husbilar och husvagnar ombord. Ett undantag är Finnlines där man kan boka elanslutning för tio euro på exempelvis turen Malmö–Travemünde.

På DFDS erbjuder man resenärer att gratis lämna in kyl- och frysvaror på deras Guest Service Center ombord för att sedan hämta ut dem innan man ska gå iland. TT-Line kommer att ha elanslutning på sina nya Green Ships som man beräknar ta i trafik nästa år.

Varför fylla kyl och frys om man ska utomlands? Många menar att det är helt onödigt eftersom det ofta är billigare att handla i exempelvis Tyskland. Men allt typiskt svenskt går inte att få tag på överallt.

Några svenska par som övervintrade på en camping i Spanien berättade för oss vad de brukade ta med från Sverige: Kaviar, inlagd sill, falukorv, räkost och så julmat som skinka och sylta. Den som vill ha lokala produkter som palt, spettekaka, ostkaka, renkött och messmör lär också få ta med dem hemifrån.

Snart dags att rulla ombord och kanske det med skräckblandad förtjusning. Kommer varorna i kyl och frys att hålla?

Fyra vanliga termometrar användes i testet. Alla visade samma värden när de lades intill varandra.

Så visst kan det finnas skäl att fylla kyl och frys innan man ger sig iväg. Men hur länge klarar sig varorna när kyl och frys är avstängda under en färjetur?

På sociala medier finns olika tips, som att köpa kolsyreis eller lägga in en liter djupfryst mjölk bland övriga kylvaror.

Vi har testat den kanske enklaste metoden: Att flytta varor från kyl och frys därhemma till husbilens kylskåp, kolla temperatur i kyl och frysfack, lägga in en fryst enlitersförpackning i kylen och stänga av den. Sedan noterade vi temperaturen vid olika tidpunkter.

Det är naturligtvis ett helt ovetenskapligt test. Vår kl/frys (Dometic på 135 liter) är cirka tio år gammal och när testet gjordes i september var det ingen värme på i husbilen. Termometrarna var enkla, inga avancerade mätinstrument.

Men de visade exakt samma temperatur när de lades intill varandra innan testet. Under de tider vi redovisar i tabellen har kylskåpsdörren varit stängd – alltså inget smygtittande då och då för att kolla temperaturen. 

Står det 12 timmar i tabellen har dörren varit stängd hela tiden. För att inte förstöra livsmedel ersattes varorna i frysfacket av förpackningar med fryst vatten vid tester över 4 timmar.

Resultaten varierade tydligt med temperaturen utanför och inne i husbilen. Speciellt gällde det under längre testperioder som 10–15 timmar eftersom det kunde skilja mycket mellan dag- och nattemperaturer.

Via Finnlines och turen Malmö-Travemünde kan man hyra elanslutning och TT-Line kommer att erbjuda samma service på sina nya Green Ships – men i övrigt är det lite si och så med tillgång till el under färjetransporter. /// FOTO: Getty Images

Förmodligen påverkas din egen kyl av när på året du åker utomlands, eftersom miljön på bildäck kan variera beroende på om det är sommarvärme eller höstkyla utanför. Visst kan man göra på annat sätt, som att förstärka kyleffekten genom att lägga in ytterligare någon förpackning med fryst vatten i kylen.

Tänk då på att det faktiskt kan bli minusgrader i kylen och att vissa livsmedel påverkas av det – vispgrädden kan bli svår att vispa om den varit fryst och ost kan bli smulig.

Vår utgångspunkt var att hålla kylen på 4 grader, det är den temperatur som Livsmedelsverket rekommenderar. Man tycker också att minus 18 grader är lagom i frysen, men så kallt kunde
vi inte få det.

Enligt våra tester höll frysen minusgrader i maximalt 4 timmar, eller den tid det motsvarar att åka färja Göteborg–Fredrikshamn eller Nynäshamn–Visby. Har man mjölk eller yoghurt i kylen ska dessa förvaras i högst 8 plusgrader. Det klarade vår kyl i 10–12 timmar. Det motsvarar överfarten Karlskrona–Gdynia eller Stockholm–Åbo.

Våra tester är naturligtvis ingen garanti för att maten faktiskt håller sig fräsch i din kyl. Bäst är att prova själv: Kolla hur lång tid din planerade överfart tar och gör ett experiment med den egna kylen. Fast testa inte med dyra och känsliga varor, det kan ju bli fel.

Och ska du ta färjan från danska Hirtshals till Island är det bättre att satsa på att köpa fisk, skaldjur, lammkött och skýr, den lokala kvargen, vid ankomsten eftersom färjeturen tar omkring tre dygn.

Frysklampen placeras bland matvarorna, dörren stängs och kylen slås av. Efter testperiodens slut läses temperaturen i kylen av detsamma gäller för frysen.

TEMPERATURTIDER
Tid Temp kyl Temp frys
0 tim 4o -13/-14o
2 tim 5-6o -5/-8o
4 tim 6o 0/-1o
6 tim 8o 2o
8 tim 8o 3-4o
10 tim 8o 3-5o
12 tim 8o 3o
15 tim 8-11o 5o
Fotnot: Testerna gjordes om flera gånger, därav variationer i resultaten.

Först hålla tungan rätt i mun när man rullar av färjan, sedan får man hålla tummarna för att mjölk, ost och smör inte har blivit fördärvade. /// FOTO: Scandlines

FÄRJELINJER
Tid överfart
Kapellskär - Mariehamn, Åland 2 tim 30 min
Västervik - Visby 2 tim 30 min
Strömstad - Sandefjord, Norge 2 tim 30 min
Halmstad - Grenå, Danmark 3 tim 15 tim-3 tim 30 min
Göteborg - Fredrikshavn, Danmark 3 tim 20 min-3 tim 40 min
Trelleborg - Sassnitz, Tyskland 4 tim
Umeå - Vasa, Finland 4 tim 30 min
Trelleborg - Rostock, Tyskland 6 tim
Ystad - Swinoujscie, Polen 6 tim 5 min - 6 tim 30 min
Nynäshamn - Ventspils, Lettland 8 tim 30 min
Malmö - Travemünde, Tyskland 9 tim
Karlskrona - Gdynia, Polen 10 tim 15 min - 10 tim 30 min
Stockholm - Åbo, Finland 10 tim 30 min
Karlshamn - Klaipeda, Litauen 14 tim
Göteborg - Kiel, Tyskland 14 tim 30 min - 15 tim 30 min
Stockholm - Tallinn, Estland 15 tim 30 min
Stockholm - Helsingfors, Finland 16-17 tim
 • Vi testar: Lim som sitter som berget

  Vi testar: Lim som sitter som berget

  Ett lim är ett lim, eller? Hur bra står sig vanligt trälim mot konkurrenterna på en någorlunda slät yta? Vi testar vilket lim som sitter som berget.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-17 08:46

 • Persköp – prisad plats vid E4:an

  Persköp – prisad plats vid E4:an

  Så tyst att du nästan hör dina andetag och ändå är vi bara några få kilometer från Sveriges puls, E4:an. Det handlar om prisbelönade Perköps ställplats – där både husvagnar och husbilar är välkomna.

  Artikel Michael Åhman, 2022-01-13 07:00

 • I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  I spåkulan: Framtidens fritidsfordon

  Utvecklingen av husvagnar och husbilar går stadigt framåt – och nästan varje år kommer nya innovationer. Går det att föregå utvecklingen och förutspå hur framtidens fritidsfordon kan se ut? Vi kikar i spåkulan tillsammans med några av branschens giganter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-01-12 07:36

 • Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Klassiker: VW-buss typ 2 – fränaste folkabussen

  Borde inte en VW buss från 1967 vara mogen för ett lugnt pensionärsliv på ett museum? Inte alls, tycker Elisabeth och Per Holmqvist som gärna använder sin läckra camper. Paret köpte den i England, men den såldes ny i Schweiz. /// FOTO: Robert Gustavsson

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-01-06 07:21

 • Dyra stenskott i framlyktor

  Dyra stenskott i framlyktor

  Det är tur att fordonsförsäkringen även gäller stenskott i strålkastare. Allt fler husbilar har avancerade framlyktor som skyddas av härdat glas. Snyggt, och lätt att hålla rent. Men ett stenskott kan bli väldigt dyrt. Var beredd på 15 000–20 000 kr per lykta, för när glaset krackelerar måste hela paketet bytas ut.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-01-05 07:08

 • Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mässbesök: Häng med på Caravan Salon som fyllde 60 år!

  Mäktiga Caravan Salon i Düsseldorf fyllde 60 år. Och även om pandemin satte sin prägel på jubileet så fanns det en hel del smått och gott att titta på. Häng med i vår rundvandring bland 653 utställare!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-22 07:02

 • Modellnytt 2022 (del 3)

  Modellnytt 2022 (del 3)

  Vi vänder åter blicken mot svenskbyggda Polar. Innovativa fransosen Chausson lanserar en husbil med två entrédörrar medan Niesmanns iSmove har fått ett storasyskon. Karmann har i sin tur lagt mycket möda på att göra sina plåtisar ännu mera attraktiva. Här presenterar Husvagn & Camping den tredje och sista delen av modellnytt anno 2022.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-12-21 07:13

 • Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  Ställplats Kvarkenfisk: Drömplats för fiskälskare

  I en liten fiskehamn i skärgården utanför Umeå har företaget Kvarkenfisk anlagt en ställplats som låter tala om sig och det med all rätt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-12-16 09:10

 • Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag?

  Åskvädren i sommar har fått många husbilsägare att bli oroliga. Hur säker är bilen vid ett blixtnedslag? Olyckor är sällsynta, men de förekommer. Vi har talat med några som fått sina bilar delvis förstörda av åskan. "En oerhört skrämmande upplevelse", säger Owe Olofsson, en av de drabbade.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-12-14 07:07

 • Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Klassiker: Saabo – en Saab kan man bo i

  Lätt nog för att en Saab ska orka dra den, men stor nog för fyra personer. För att uppfylla de kraven fick Saab bygga en egen husvagn. Karl-Inge och Birgit Persson köpte sin Saabo 1994 och de kör fortfarande med den.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-12-10 07:24

 • Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt du behöver göra inför vintervilan

  Allt fler använder sina campingfordon året om, men de allra flesta väljer att ställa undan sin husvagn eller husbil innan det värsta höstrusket kommer. Det är emellertid inte bara att parkera fordonet på tomten eller i en inhyrd lada. Det finns en mängd punkter att bocka av så att husvagnen/husbilen är välmående den dagen det är dags för premiärturen framåt vårkanten. Inför vintervilan har Husvagn & Camping gjort en checklista på vad som kan vara bra att känna till. Nyckelorden är rent, torrt, ventilerat och tömt på vatten.

  Artikel Redaktionen, 2021-11-29 07:41

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206