Så blir vintercamping en njutning!

Så blir vintercamping en njutning!

Publicerad

Många ställer undan sitt campingfordon på vintern, eller kanske drar söderut till varmare breddgrader. Men varför fly den svenska vintern, när man istället kan uppleva något fint på hemmaplan och njuta av att campa i det härliga svenska vinterlandskapet. Men det finns en hel del saker att tänka på, kontrollera och fixa till innan ni ger er ut på den spännande vinterresan.

Kolla först 


I god tid innan resan är det viktigt att ni i lugn och ro tar en djup koll i instruktionsboken och även i övrigt lära känna ert fordon väl. Speciellt om det är nyinköpt.

I instruktionsboken brukar det finns flera goda råd om hur man ska sköta om campingfordonet i stort under vintertid, och då framför allt de frostkänsliga vatten- och värmesystemen. En vinterkoll gäller givetvis även för husvagnens dragbil.

 

Bodelsbatteri


Lägg på frostskydd på gummilisterna till dörrar, fönster och takluckor, så att de inte fryser fast. För elanslutning är en kabel på 3 x 2,5 mm2 ett säkerhetskrav, speciellt på vintern när det går åt mer el.

Står man fritt utan el, är bodelsbatteriernas skick hyperviktigt. Det är vid kyla som ett dåligt batteri ger sig till känna. Har ni två bodelsbatterier i fordonet, måste de vara i likvärdigt i skick för att fungera bra tillsammans.

Vattensystem 


Campingfordonen är numera oftast väl rustade för minusgrader, men det är under förutsättning att värmesystemet är i drift. Stänger man av värmen mellan vinterresorna, är det hyperviktigt att tömma vatten- och avloppssystemet. Är ni osäkra på om campingfordonet är tillräckligt vinteranpassat, kan det vara bättre att ha vattnet i en lös plastdunk istället för att riskera frostskador på vattensystemet.

 

Litet förtält


Ett vinteranpassat förtält hjälper på ett bra sätt till att behålla värmen i husvagnen när ytterdörren öppnas. Förtältet ger också plats till sådant som skidor, pulkor och annat som ni inte vill ta in i vagnen. Där kan ni även ha några solstolar och ett fikabord i beredskap inför en solig sportlovsvecka. Solkräm med hög solskyddsfaktor till ansiktet får man heller inte glömma.

 

Varma plagg 


Vinteranpassade kläder av rejäl och värmande typ är alltid viktigt att ha till hands när termometern börjar falla ner under nollan. Har ni barnen med er, behöver de minst ett par ombyten av vinterplagg så de kan busa omkring i snön så mycket de vill. En skön mysdress höjer känslan fram på kvällskröken.

På många vinteröppna campingar finns också torkrum, där det går att torka vinterdressen på ett smidigt sätt efter en härlig dag ute i snön.

 

Snöfria ventiler 


Även om det är härligt när snöflingorna faller, är det viktigt att snön inte täpper till ventilationen. Ni ska inte skotta upp snö mot fordonet, utan låta det vara fritt fram till den livsviktiga tilluften som oftast finns undertill. Några av takluckorna har ständig ventilation, också i stängt läge, och den får inte täppas till av snön. Avgasutsläppet från gasolvärmen, på taket eller väggen, måste hållas öppet.

App-styrning


Säsongscampar ni i fjällen eller vid skidbacken är det ypperligt att ha en mobiluppkoppling till värmesystemet.

Med hjälp av en app i telefonen slår ni på värmen dagen innan ni kommer dit, så att den hinner sprida sig i hela vagnen, i alla skåp och förråd där luckorna ska stå öppna. Stänger ni av värmen helt mellan besöken, är det viktigt att vattenburna värmesystem har rätt blandning med frostskydd.

 

 

Snöprylar 


En liten smidig snöskyffel, en sopkvast, en tjock dörrmatta, en rejäl isskrapa och en ficklampa är också bra att ha på vinterresan. Kanske även en värmepistol liggande i pryllådan när något fryser fast och behöver tinas upp.

Har ni plats kan det dessutom vara lämpligt med en lätt och smidig stege när snön ska sopas av yttertaket.

 

Gasolomkopplare 


Har du gasoldriven värme, räkna med att åtgången på gasol ökar rejält i takt med att kylan tilltar. Två gasoltuber försedda med omkopplingsautomatik, som slår över till den andra flaskan när gasen i den första tar slut, håller retfulla sömnavbrott borta.

På flera gasolanslutningar går det även att enkelt montera en 12-volts defroster, som motverkar nedisning och stopp i gasregulatorn.

 

Isskydd


Brädlappar under husvagnens stödben och däck hindrar dem från att fastna i isen. Många har också sagt ett och annat vackert ord när elkabeln frusit fast och lätt kan skadas när den rycks upp.

Lägg kabeln ovanpå snön eller häng upp den i träd eller buskar. Kabelskarvar måste hållas borta från vatten och fukt.

 

TIPS!

Solpaneler och ett par snökedjor är saker som kan komma väl till pass vid vintercamping.

• Rätt rustad: Det är viktigt att husbilen eller husvagnen är trafikmässigt rätt rustad inför vinterutflykten. Vinterdäck är givet och de måste ha ett rejält mönsterdjup, mer än de tre millimeter som är lagstadgade vintertid.

• Lasta rätt: På vinterturen är det många prylar som ska tas med. Det är då viktigt att lasta rätt, så att tyngden blir jämnt fördelad på alla hjulpar. För mycket baklast på husbilen liksom för tungt kultryck på husvagnen kan medföra att fordonets framhjul får svagt fäste på isiga vintervägar.

• Före start: Ta bort snö och is från fordonet och kolla belysningen.

• Solpanel: Ska du stå utan elanslutning är en rejält tilltagen solpanel en förutsättning. Med vinterns låga solstånd ger emellertid en horisontellt monterad solpanel begränsad kraft. En fristående panel, som riktas i 90 graders vinkel mot solen ger då flera gånger mer el.

• Extra värme: Även om det är soligt och skönt mitt på dagen kan småproblem bli rejält besvärliga fram på kalla natten. En värmefläkt på 230 volt kan då vara guld värd, när något krånglar med värmesystemet i fordonet. En plastdunk med dricksvatten kan också komma väl till pass om vattensystemet lägger av. 

• Snökedjor: Reser du norrut kan du mycket väl få användning för ett par snökedjor. De kan vara räddningen om husbilen eller husvagnen står lite illa till på en delvis igensnöad camping.

• Ankomst: Helst i dagsljus. Använd hjulklossar och lossa handbromsen. Tänk på att infravärmare och katalytiska ugnar förbrukar syre i luften med risk för kvävning om luftcirkulationen är igentäppt.

• Reservnyckel: Glöm inte nyckeln nästa gång ni reser till husvagnen om ni har lämnat den många mil bort. Kanske tryggast med en reservnyckel hos campingen.

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

 • HC undersöker: Fossilfria husbilar

  HC undersöker: Fossilfria husbilar

  En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-02 07:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206