Historik: Laika – det ljuva livet

Laika 500: En rymdfarkost? Nej, så här såg den första husvagnsmodellen från Laika ut (1964). Att den fick namnet 500 har sin förklaring i att grundaren Giovanbattista Moscardini själv hade en Fiat 500 som dragbil. Karossen var av lättviktsmaterialet glasfiber och var konstruerad som två lådor där den övre kunde sänkas ned i den undre med hjälp av en vev.

Historik: Laika – det ljuva livet

Publicerad

Grundaren, tillika möbelsnickaren och entreprenören Giovanbattista Moscardini i egen hög person. Allt började med att han hyrde en liten gård i området Chanti och gav sin idé om att tillverka husvagnar en chans.

La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

LAIKA 500 EPOCA: Trots att Laika 500 var den första modellen var den redan före sin tid. I nedfällt läge blev husvagnen som synes knappt högre än dragbilen, i detta fall en Fiat 500 som grundaren själv hade.

PRESENTATION: Stor uppståndelse när Laika introducerade sin Laika 500 på mässan i Firenze 1964 (Firenze är det italienska namnet för Florens, huvudstad i Toscanaregionen).

NEWSPAPER: Så här marknadsfördes bland annat Laika 500 på 60-talet. Visst är det "gulligt" när den minimala konstellationen Fiat 500 och Laika 500 bildar ett team. Men håll med om att en Jaguar E-type som dragbil slår det mesta.

LAIKA 1000: Att grundaren var fascinerad av rymden avspeglas tydligt i modellen Laika 1000 som skulle ses som futuristisk till och med i modern tid. Dragbilen är för övrigt en på den tiden sportig Alfa Romeo Giulietta Sprint.

LAIKA 600: Uppföljaren Laika 600 hade växt till sig jämfört med premiärmodellen och var mer "husvagnslik". Modellen hade stor taklucka, gasolkoffert och som synes även två fönster framtill.

LAIKA 1100: Hoppsan, snacka om att vara före sin tid! Laika levererade även delar av sin fordonsflotta till den italienska räddningskåren. Ungefär som vi har "vaccinationshusbilar" i Sverige idag. Husvagnen på bilden är en Laika 1100 och dragbilen givetvis en Fiat.

LAIKA YO-YO: Varför göra som alla andra? Ingen kan komma och säga annat än att ingenjörerna hos Laika hade minst sagt innovativa lösningar på det mesta. Här husvagnsmodellen Yo-Yo i slutet av 1970-talet.

LAIKA MOTORPOLO: 1977 lanserade Laika sin första husbil som fick namnet Motorpolo. Samtidigt blev det italienska varumärket även synonymt med hög kvalitet inom såväl design som byggnationsteknik.

POLO PROJEKT: Papper, penna och linjaler. Idag känns det gammalmodigt och förlegat, men så såg det ut kring ritbordet när husvagnen Polo växte fram på 1970-talet.

MOTORPOLO: Vi behöver kanske inte säga mer än att det var elegans utöver det vanliga – även på den tiden!

LAIKA POLO: Visst drog man nytta av varandra. Om man kikar på husbilen Motorpolo ser man många likheter med karossdesignen på deras husvagnsmodell. Husvagnsserien hette emellertid bara Polo, och bilden är från 1978/79.

POLO INTERIÖR: Interiören i Polo liknade ingenting annat på husvagnsmarknaden, och då ska man också ha i åtanke att vi pratar om planlösning/design för 40 år sedan.

LAIKA LASERCAR: På 1980-talet påbörjade Laika sin exportverksamhet. Under detta decenniums inledning kom de ut med serierna Laserhome (helintegrerade), Lasercar (alkover) och Laser (husvagn).

LASERHOME 61: Närbild på Laserhome 61 under 1980-talets glada dagar.

LASERHOME: Stort intresse för nya Laserhome i början av 1980-talet. Även denna plats är klassisk då husbilen är parkerad vid medeltidsbron Ponte Vecchio (Europas äldsta segmentvalvbro) som går över floden Arno i Florens.

FILM & MOTORSPORT: Den amerikanska motorstjärnan Eddie Cheevers (vid en Laika såklart) i samband med inspelningen av tv-serien Formula 1. Han debuterade i F1-cirkusen 1978, körde totalt 143 lopp och hamnade på pallen vid nio tillfällen.

ECOVIP: 1991 producerade Laika stora, mäktiga helintegrerade husbilar under benämningen Mito. Året efter kom serien Ecovip (bilden) som hänger med än idag.

KOSMO: Så här ser en modern Laika ut. Serien Kosmo (bilden) kom 2018 och är varumärkets så kallade instegsserie.

 • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

  Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

  Artikel Michael Åhman, 2023-02-06 07:26

 • Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ställplatskollen: Kramforsviken

  Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

 • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

  Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

  Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206