Historik: Laika – det ljuva livet

Laika 500: En rymdfarkost? Nej, så här såg den första husvagnsmodellen från Laika ut (1964). Att den fick namnet 500 har sin förklaring i att grundaren Giovanbattista Moscardini själv hade en Fiat 500 som dragbil. Karossen var av lättviktsmaterialet glasfiber och var konstruerad som två lådor där den övre kunde sänkas ned i den undre med hjälp av en vev.

Historik: Laika – det ljuva livet

Publicerad

Grundaren, tillika möbelsnickaren och entreprenören Giovanbattista Moscardini i egen hög person. Allt började med att han hyrde en liten gård i området Chanti och gav sin idé om att tillverka husvagnar en chans.

La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

LAIKA 500 EPOCA: Trots att Laika 500 var den första modellen var den redan före sin tid. I nedfällt läge blev husvagnen som synes knappt högre än dragbilen, i detta fall en Fiat 500 som grundaren själv hade.

PRESENTATION: Stor uppståndelse när Laika introducerade sin Laika 500 på mässan i Firenze 1964 (Firenze är det italienska namnet för Florens, huvudstad i Toscanaregionen).

NEWSPAPER: Så här marknadsfördes bland annat Laika 500 på 60-talet. Visst är det "gulligt" när den minimala konstellationen Fiat 500 och Laika 500 bildar ett team. Men håll med om att en Jaguar E-type som dragbil slår det mesta.

LAIKA 1000: Att grundaren var fascinerad av rymden avspeglas tydligt i modellen Laika 1000 som skulle ses som futuristisk till och med i modern tid. Dragbilen är för övrigt en på den tiden sportig Alfa Romeo Giulietta Sprint.

LAIKA 600: Uppföljaren Laika 600 hade växt till sig jämfört med premiärmodellen och var mer "husvagnslik". Modellen hade stor taklucka, gasolkoffert och som synes även två fönster framtill.

LAIKA 1100: Hoppsan, snacka om att vara före sin tid! Laika levererade även delar av sin fordonsflotta till den italienska räddningskåren. Ungefär som vi har "vaccinationshusbilar" i Sverige idag. Husvagnen på bilden är en Laika 1100 och dragbilen givetvis en Fiat.

LAIKA YO-YO: Varför göra som alla andra? Ingen kan komma och säga annat än att ingenjörerna hos Laika hade minst sagt innovativa lösningar på det mesta. Här husvagnsmodellen Yo-Yo i slutet av 1970-talet.

LAIKA MOTORPOLO: 1977 lanserade Laika sin första husbil som fick namnet Motorpolo. Samtidigt blev det italienska varumärket även synonymt med hög kvalitet inom såväl design som byggnationsteknik.

POLO PROJEKT: Papper, penna och linjaler. Idag känns det gammalmodigt och förlegat, men så såg det ut kring ritbordet när husvagnen Polo växte fram på 1970-talet.

MOTORPOLO: Vi behöver kanske inte säga mer än att det var elegans utöver det vanliga – även på den tiden!

LAIKA POLO: Visst drog man nytta av varandra. Om man kikar på husbilen Motorpolo ser man många likheter med karossdesignen på deras husvagnsmodell. Husvagnsserien hette emellertid bara Polo, och bilden är från 1978/79.

POLO INTERIÖR: Interiören i Polo liknade ingenting annat på husvagnsmarknaden, och då ska man också ha i åtanke att vi pratar om planlösning/design för 40 år sedan.

LAIKA LASERCAR: På 1980-talet påbörjade Laika sin exportverksamhet. Under detta decenniums inledning kom de ut med serierna Laserhome (helintegrerade), Lasercar (alkover) och Laser (husvagn).

LASERHOME 61: Närbild på Laserhome 61 under 1980-talets glada dagar.

LASERHOME: Stort intresse för nya Laserhome i början av 1980-talet. Även denna plats är klassisk då husbilen är parkerad vid medeltidsbron Ponte Vecchio (Europas äldsta segmentvalvbro) som går över floden Arno i Florens.

FILM & MOTORSPORT: Den amerikanska motorstjärnan Eddie Cheevers (vid en Laika såklart) i samband med inspelningen av tv-serien Formula 1. Han debuterade i F1-cirkusen 1978, körde totalt 143 lopp och hamnade på pallen vid nio tillfällen.

ECOVIP: 1991 producerade Laika stora, mäktiga helintegrerade husbilar under benämningen Mito. Året efter kom serien Ecovip (bilden) som hänger med än idag.

KOSMO: Så här ser en modern Laika ut. Serien Kosmo (bilden) kom 2018 och är varumärkets så kallade instegsserie.

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206