Har du rätt behörighet på körkortet?

Har du rätt behörighet på körkortet?

Publicerad

Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

Din körkortsbehörighet bestämmer vilka fordon och fordonskombinationer du får köra. Vanligast är att ha ett B-körkort. Med ett sådant får du köra personbil eller lätt lastbil, med en totalvikt på högst 3 500 kg. Du får även köra med en tillkopplad lätt släpvagn.

– Sedan finns det en regel som säger att man som innehavare av B-körkort alltid får koppla till ett lätt släp. Det innebär då att den som har B-körkort och kör en lätt lastbil som har en totalvikt av 3 500 kg, ändå får koppla till ett lätt släp med en totalvikt av 750 kg, trots att den sammanlagda totalvikten blir 4 250 kg, berättar Hans Cassepierre, utredare på väg-och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Det finns också ett annat undantag. Den som har fått sitt B-körkort utfärdat före 1 juli 1996, och aldrig har fått sitt körkort återkallat sedan dess, får köra ett fordon som är personbilsregistrerat – oavsett fordonets totalvikt.

– Det innebär alltså att man då får köra alla husbilar som är klassade som personbil. Kom dock ihåg att detta undantag inte har något med släpvagnar att göra, reglerna för släpvagn ser likadana ut för alla med B-körkort. Det missar många, säger Hans.

Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

Den som vill kunna dra en tyngre husvagn kan kika på utökad B-behörighet (B96), då bil och husvagn får ha en sammanlagd totalvikt av högst 4 250 kg. Ett annat alternativ är att skaffa BE-körkort. Då får du dra ett släp med en totalvikt av högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, kan föraren då komma upp i maximalt 7 000 kg i totalvikt (3 500 kg dragbil + 3 500 kg släpvagn).

– Det som skiljer B96 från ett BE-körkort är att den utökade B-behörigheten bara har ett enklare körprov med tillkopplad släpvagn. BE är däremot en körkortsbehörighet, vilket innebär att föraren måste göra både ett kunskapsprov och ett körprov, fortsätter Hans.

För den som vill köra tyngre husbilar kan C1-kort vara ett alternativ. Då får du köra fordon med en totalvikt av högst 7 500 kg och även koppla till en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg (under förutsättning att husbilen är utrustad med godkänd dragkroksanordning).

– Tänk dock på att husbilar som är registrerade som lastbilar eller personbil klass 2, med en totalvikt över 7 500 kg, kräver att du använder färdskrivare vid färd med fordonet, säger Hans.

När du packar ditt fritidsfordon ska du komma ihåg att det är last du stuvar in, och last ska alltid vara säkrad vid färd. En husvagn kan ha väldigt begränsad lastkapacitet, vilket innebär hög risk för överlast.

– Titta efter maxlasten i husvagnens registreringsbevis och väg ekipaget för att vara helt säker på att du kör lagligt. Packningens placering är också viktig, så att fordonet inte blir obalanserat alternativt bak- eller framtungt. Tänk dessutom på att kultrycket mot bilens drag ska ligga inom godkända gränser, avslutar Hans.


 

VIKTBEGREPP


Bilens tjänstevikt:
Avser olastad och fullutrustad bil (från fabrik), inklusive förare på 75 kg. Om föraren väger mer än så räknas överskottet som last.
Släpvagnens tjänstevikt: Avser olastad släpvagn.
Maxlast: Avser släpvagnens eller bilens maxtillåtna last.
Totalvikt: Avser tjänstevikten + maxlast.
Bruttovikt: Avser bilens eller släpvagnens verkliga vikt vid ett visst tillfälle – och kan alltså variera från en resa till en annan beroende på lasten. Därför finns inte bruttovikten med i registreringsbeviset.

Fotnot: Uppgifter om bilens och släpvagnens tjänstevikt, maxlast och totalvikt hittar du i registrerings-bevisen alternativt i appen Mina fordon. 

FORDONSTYPER


I campingbranschen är det följande fordonstyper som är relevanta att känna till:

Personbil: Delas in i klass 1 (vanliga personbilar) och klass 2 (personbilar med bostadsutrymme, dvs. husbilar).
Lastbil: En lätt respektive tung lastbil har en totalvikt på högst 3 500 kg respektive mer än 3 500 kg.
Släpvagn: Lätt släpvagn har en totalvikt på högst 750 kg. Tyngre släpvagnar än så räknas också som lätta om bilens och släpets sammanlagda totalvikt är högst 3 500 kg. Övriga släpfordon räknas som tunga.

FÅ SVAR DIREKT

I Transportstyrelsens släpvagnskalkylator kan du mycket enkelt se om du kör lagligt. OBS! Se tjänsten som ett hjälpmedel! Det är du som förare som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt.

I Transportstyrelsens släpvagnskalkylator kan du mycket enkelt se om du kör lagligt. Googla på "släpvagnskalkylator" så hittar du verktyget. OBS! Se tjänsten som ett hjälpmedel! Det är du som förare som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt.

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206