Har du rätt behörighet på körkortet?

Publicerad: 2022-04-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

Din körkortsbehörighet bestämmer vilka fordon och fordonskombinationer du får köra. Vanligast är att ha ett B-körkort. Med ett sådant får du köra personbil eller lätt lastbil, med en totalvikt på högst 3 500 kg. Du får även köra med en tillkopplad lätt släpvagn.

– Sedan finns det en regel som säger att man som innehavare av B-körkort alltid får koppla till ett lätt släp. Det innebär då att den som har B-körkort och kör en lätt lastbil som har en totalvikt av 3 500 kg, ändå får koppla till ett lätt släp med en totalvikt av 750 kg, trots att den sammanlagda totalvikten blir 4 250 kg, berättar Hans Cassepierre, utredare på väg-och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Det finns också ett annat undantag. Den som har fått sitt B-körkort utfärdat före 1 juli 1996, och aldrig har fått sitt körkort återkallat sedan dess, får köra ett fordon som är personbilsregistrerat – oavsett fordonets totalvikt.

– Det innebär alltså att man då får köra alla husbilar som är klassade som personbil. Kom dock ihåg att detta undantag inte har något med släpvagnar att göra, reglerna för släpvagn ser likadana ut för alla med B-körkort. Det missar många, säger Hans.

Har du rätt behörighet på körkortet?
Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

Den som vill kunna dra en tyngre husvagn kan kika på utökad B-behörighet (B96), då bil och husvagn får ha en sammanlagd totalvikt av högst 4 250 kg. Ett annat alternativ är att skaffa BE-körkort. Då får du dra ett släp med en totalvikt av högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, kan föraren då komma upp i maximalt 7 000 kg i totalvikt (3 500 kg dragbil + 3 500 kg släpvagn).

– Det som skiljer B96 från ett BE-körkort är att den utökade B-behörigheten bara har ett enklare körprov med tillkopplad släpvagn. BE är däremot en körkortsbehörighet, vilket innebär att föraren måste göra både ett kunskapsprov och ett körprov, fortsätter Hans.

För den som vill köra tyngre husbilar kan C1-kort vara ett alternativ. Då får du köra fordon med en totalvikt av högst 7 500 kg och även koppla till en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg (under förutsättning att husbilen är utrustad med godkänd dragkroksanordning).

– Tänk dock på att husbilar som är registrerade som lastbilar eller personbil klass 2, med en totalvikt över 7 500 kg, kräver att du använder färdskrivare vid färd med fordonet, säger Hans.

När du packar ditt fritidsfordon ska du komma ihåg att det är last du stuvar in, och last ska alltid vara säkrad vid färd. En husvagn kan ha väldigt begränsad lastkapacitet, vilket innebär hög risk för överlast.

– Titta efter maxlasten i husvagnens registreringsbevis och väg ekipaget för att vara helt säker på att du kör lagligt. Packningens placering är också viktig, så att fordonet inte blir obalanserat alternativt bak- eller framtungt. Tänk dessutom på att kultrycket mot bilens drag ska ligga inom godkända gränser, avslutar Hans.


Har du rätt behörighet på körkortet?

 

VIKTBEGREPP


Bilens tjänstevikt:
Avser olastad och fullutrustad bil (från fabrik), inklusive förare på 75 kg. Om föraren väger mer än så räknas överskottet som last.
Släpvagnens tjänstevikt: Avser olastad släpvagn.
Maxlast: Avser släpvagnens eller bilens maxtillåtna last.
Totalvikt: Avser tjänstevikten + maxlast.
Bruttovikt: Avser bilens eller släpvagnens verkliga vikt vid ett visst tillfälle – och kan alltså variera från en resa till en annan beroende på lasten. Därför finns inte bruttovikten med i registreringsbeviset.

Fotnot: Uppgifter om bilens och släpvagnens tjänstevikt, maxlast och totalvikt hittar du i registrerings-bevisen alternativt i appen Mina fordon. 

Har du rätt behörighet på körkortet?

FORDONSTYPER

I campingbranschen är det följande fordonstyper som är relevanta att känna till:

Personbil: Delas in i klass 1 (vanliga personbilar) och klass 2 (personbilar med bostadsutrymme, dvs. husbilar).
Lastbil: En lätt respektive tung lastbil har en totalvikt på högst 3 500 kg respektive mer än 3 500 kg.
Släpvagn: Lätt släpvagn har en totalvikt på högst 750 kg. Tyngre släpvagnar än så räknas också som lätta om bilens och släpets sammanlagda totalvikt är högst 3 500 kg. Övriga släpfordon räknas som tunga.

FÅ SVAR DIREKT

I Transportstyrelsens släpvagnskalkylator kan du mycket enkelt se om du kör lagligt. OBS! Se tjänsten som ett hjälpmedel! Det är du som förare som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt.

I Transportstyrelsens släpvagnskalkylator kan du mycket enkelt se om du kör lagligt. Googla på ”släpvagnskalkylator” så hittar du verktyget. OBS! Se tjänsten som ett hjälpmedel! Det är du som förare som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt.

Rulla till toppen