HC tipsar: Elementärt om el

HC tipsar: Elementärt om el

Publicerad

Tomas Åberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket, betonar vikten av säker el på campingplatser.

På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

För att reda ut ett och annat frågetecken kontaktar Husvagn & Camping Tomas Åberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket, som pekar på att elektricitet numera är en av våra livsnödvändigheter, men att den kan vara lömsk.

– Den varken hörs, syns eller luktar. Den bara finns där i vår omedelbara närhet och kan när som helst orsaka allvarliga skador eller död om man behandlar elektriciteten felaktigt och utan respekt. Är du det minsta osäker på hur man gör ska du låta erfarna yrkespersoner göra jobbet, betonar Tomas Åberg.

Här ger han oss svar på några av de viktigaste frågorna.

Den vänstra svarta Schuko-kopplingen byts alltmer mot säkrare blå uttag av typ CEE.


1. Hur fungerar det med el på en campingplats?

– Eluttag 230 volt för husvagnar och husbilar finns normalt i låsbara så kallade campingcentraler på campingen eller ställplatsen, i direkt anslutning till uppställningsytan. Uttagen i campingscentraler av nyare årgång är av CEE-typ, blå till färgen och säkrade upp till 16 ampere, uttagen skyddas av jordfelsbrytare. På äldre campingar kan och får uttag av typ Schuko förekomma, samma som vägguttagen hemma. De är normalt säkrade med 10 ampere, jordfelsbrytare kan också saknas i dessa lägen. Genom att ansluta sitt fordon till dessa uttag med en godkänd anslutningskabel kan eluttagen inne i fordonet användas på samma sätt som hemma.

2. Uttaget i campingcentralen är sprucket eller ser bränt ut, ska jag ansluta ändå?

– Nej, att "uttagsbrunnen" är skadad eller bränd är tecken på att det är glapp i kontakten mellan stickpropp och uttagets kontaktdon, vilket har utvecklat värme över tid och blir värre för varje gång man ansluter något dit. 

Sprickor i uttagsbrunnen ökar dessutom risken för beröring av spänningsförande delar. Detta bör omgående påtalas för campinginnehavaren. 

Fullvärdigt uttag med CEE-koppling, säkring och jordfelsbrytare. HÖGER: Luckan på eluttagen ska alltid vara låst.

 3. Hur ser man att anslutningskabeln och uttagen är godkända? Och vad innebär "låsbar"?

– Uttagsdelen där anslutningsstiften sitter är blå till färgen. Kabeln är märkt HO7RN-F 3G2,5 mm² med tre ledare på vardera 2,5 mm². Uttag i campingcentraler ska vara försedda med låsbar lucka, som ska vara låst även då stickproppen sitter i. Viktigt att campinginnehavaren tillhandahåller nycklar.

4. Kan man använda en vanlig kabelvinda med en adapterkabel i båda ändar?

– Nej, kabelvindan med vanliga stickproppar/sladduttag av typ Schuko har inte godkända blå CEE-kontakter och klassas därmed inte som en godkänd förlängning av CEE-kablar.

5. Om anläggningen har ett äldre jordat uttag i stolpen, kan man då använda en vanlig jordad sladd?

– Det rekommenderas inte. I dessa fall används en max två meter lång övergångskabel med stickpropp Schuko i ena änden och blå CEE-hona i andra änden. Därefter en fullvärdig CEE-kabel på max 25 meter. Tänk även på risken för överhettning om kabeln är ihoprullad, "sprid" den istället. 

CEE-kabel med beteckningen HO7RN-F 3G2,5 mm².

6. Får man ha ett kylskåp i förtältet?

– Ja, men det ska vara märkt med en droppe på typskylten. Det betyder att kylskåpet är godkänt för att användas i fuktig miljö vilket förtält klassas som.

7. Räcker det med att ha en jordfelsbrytare för att känna sig säker?

– Den höjer säkerheten väsentligt, men ska ändå inte överskattas. Jordfelsbrytare skyddar den el-utrustning som är ansluten efter densamma, om exempelvis en stickpropp skadas så att en uppskalad ledare sticker ut ur kabelinföringen är chansen stor att jordfelsbrytaren löser ut om någon tar tag i stickproppen. På äldre campingar kan jordfelsbrytare saknas. 

En egen portabel jordfelsbrytare vid campingcentralens uttag kan då vara en lösning. Det är viktigt att jordfelsbrytaren kontrolleras regelbundet.

8. Vem är ansvarig om en elrelaterad olycka inträffar?

– Du som äger fordonet och kablarna från uttaget till husvagnen/husbilen är ansvarig för el-utrustningen, att den har godkänd uppbyggnad och att den hanteras korrekt.

Många eluttag saknar låsbar lucka.

9. Får man komplettera starkströmsanläggningen i fordonet och installera nya uttag?

 – Husvagnar och husbilar är fordon och inte fasta byggnader, därmed räknas inte heller elsystemet som fast installation som kräver auktorisation. Rent lagligt får du själv utföra underhåll och ändring av elinstallationer i ett sådant fordon, men du måste givetvis ha tillräckliga kunskaper. 

Om annat vänd dig till ett auktoriserat elinstallationsföretag. En felaktig elinstallation äventyrar inte bara säkerheten, det kan även vara svårt att få ersättning för skador från försäkringsbolagen.

10. Hur behöver man tänka så att säkringarna håller?

– Se över vilken utrustning och vilka tillbehör som är kopplade till fordonets elsystem. Deras sammanlagda förbrukning får inte överstiga gruppsäkringens amperestyrka, varken i fordonets elsystem eller i campingcentralen där du kopplar in din elkabel. 

En 16-amperesäkring i campingcentralen klarar att försörja cirka 3 700 watt, en 10-amperesäkring klarar 2 300 watt.

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

 • Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Husvagnarnas tio-i-topp 2021: Adria toppar!

  Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-04-08 07:13

 • Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Historik: Polar – idén som blev en fullträff

  Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.

  Artikel Johan Persson, 2022-04-06 07:21

 • Prylar, prylar och mera prylar

  Prylar, prylar och mera prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-03-17 07:11

 • hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  hc undersöker: Vad är FoldXpand?

  Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-03-16 07:01

 • Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  Lögnäs gård – ställplats för livsnjutare

  På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-03-10 06:21

 • Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  Elbil som dragbil – följ med strömmen och byta körkort?

  I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-08 07:57

 • Historik: Laika – det ljuva livet

  Historik: Laika – det ljuva livet

  La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-03-07 06:41

 • HC undersöker: Fossilfria husbilar

  HC undersöker: Fossilfria husbilar

  En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-03-02 07:33

 • Husbil för 40 år sedan: Inte bättre förr – bara annorlunda

  Husbil för 40 år sedan: Inte bättre förr – bara annorlunda

  Den hade inte mycket gemensamt med dagens husbilar: Ingen kyl, ingen dusch, en vattentank på 20 liter och 54 hästar under huven. Men så var den gjord för ett helt annat Europa före euron, internet, GPS, mobiltelefoner och plastkort. Följ med på en nostalgitripp i en hemmabyggd camper för 40 år sedan, långt innan husbilsvågen.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-02-25 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1701 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206