På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?
För att reda ut ett och annat frågetecken kontaktar Husvagn & Camping Tomas Åberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket, som pekar på att elektricitet numera är en av våra livsnödvändigheter, men att den kan vara lömsk.
– Den varken hörs, syns eller luktar. Den bara finns där i vår omedelbara närhet och kan när som helst orsaka allvarliga skador eller död om man behandlar elektriciteten felaktigt och utan respekt. Är du det minsta osäker på hur man gör ska du låta erfarna yrkespersoner göra jobbet, betonar Tomas Åberg.
1. Hur fungerar det med el på en campingplats?
– Eluttag 230 volt för husvagnar och husbilar finns normalt i låsbara så kallade campingcentraler på campingen eller ställplatsen, i direkt anslutning till uppställningsytan. Uttagen i campingscentraler av nyare årgång är av CEE-typ, blå till färgen och säkrade upp till 16 ampere, uttagen skyddas av jordfelsbrytare. På äldre campingar kan och får uttag av typ Schuko förekomma, samma som vägguttagen hemma. De är normalt säkrade med 10 ampere, jordfelsbrytare kan också saknas i dessa lägen. Genom att ansluta sitt fordon till dessa uttag med en godkänd anslutningskabel kan eluttagen inne i fordonet användas på samma sätt som hemma.
2. Uttaget i campingcentralen är sprucket eller ser bränt ut, ska jag ansluta ändå?
– Nej, att "uttagsbrunnen" är skadad eller bränd är tecken på att det är glapp i kontakten mellan stickpropp och uttagets kontaktdon, vilket har utvecklat värme över tid och blir värre för varje gång man ansluter något dit.
Sprickor i uttagsbrunnen ökar dessutom risken för beröring av spänningsförande delar. Detta bör omgående påtalas för campinginnehavaren.
Fullvärdigt uttag med CEE-koppling, säkring och jordfelsbrytare. HÖGER: Luckan på eluttagen ska alltid vara låst.
3. Hur ser man att anslutningskabeln och uttagen är godkända? Och vad innebär "låsbar"?
– Uttagsdelen där anslutningsstiften sitter är blå till färgen. Kabeln är märkt HO7RN-F 3G2,5 mm² med tre ledare på vardera 2,5 mm². Uttag i campingcentraler ska vara försedda med låsbar lucka, som ska vara låst även då stickproppen sitter i. Viktigt att campinginnehavaren tillhandahåller nycklar.
4. Kan man använda en vanlig kabelvinda med en adapterkabel i båda ändar?
– Nej, kabelvindan med vanliga stickproppar/sladduttag av typ Schuko har inte godkända blå CEE-kontakter och klassas därmed inte som en godkänd förlängning av CEE-kablar.
5. Om anläggningen har ett äldre jordat uttag i stolpen, kan man då använda en vanlig jordad sladd?
– Det rekommenderas inte. I dessa fall används en max två meter lång övergångskabel med stickpropp Schuko i ena änden och blå CEE-hona i andra änden. Därefter en fullvärdig CEE-kabel på max 25 meter. Tänk även på risken för överhettning om kabeln är ihoprullad, "sprid" den istället.
6. Får man ha ett kylskåp i förtältet?
– Ja, men det ska vara märkt med en droppe på typskylten. Det betyder att kylskåpet är godkänt för att användas i fuktig miljö vilket förtält klassas som.
7. Räcker det med att ha en jordfelsbrytare för att känna sig säker?
– Den höjer säkerheten väsentligt, men ska ändå inte överskattas. Jordfelsbrytare skyddar den el-utrustning som är ansluten efter densamma, om exempelvis en stickpropp skadas så att en uppskalad ledare sticker ut ur kabelinföringen är chansen stor att jordfelsbrytaren löser ut om någon tar tag i stickproppen. På äldre campingar kan jordfelsbrytare saknas.
En egen portabel jordfelsbrytare vid campingcentralens uttag kan då vara en lösning. Det är viktigt att jordfelsbrytaren kontrolleras regelbundet.
8. Vem är ansvarig om en elrelaterad olycka inträffar?
– Du som äger fordonet och kablarna från uttaget till husvagnen/husbilen är ansvarig för el-utrustningen, att den har godkänd uppbyggnad och att den hanteras korrekt.
9. Får man komplettera starkströmsanläggningen i fordonet och installera nya uttag?
– Husvagnar och husbilar är fordon och inte fasta byggnader, därmed räknas inte heller elsystemet som fast installation som kräver auktorisation. Rent lagligt får du själv utföra underhåll och ändring av elinstallationer i ett sådant fordon, men du måste givetvis ha tillräckliga kunskaper.
Om annat vänd dig till ett auktoriserat elinstallationsföretag. En felaktig elinstallation äventyrar inte bara säkerheten, det kan även vara svårt att få ersättning för skador från försäkringsbolagen.
10. Hur behöver man tänka så att säkringarna håller?
– Se över vilken utrustning och vilka tillbehör som är kopplade till fordonets elsystem. Deras sammanlagda förbrukning får inte överstiga gruppsäkringens amperestyrka, varken i fordonets elsystem eller i campingcentralen där du kopplar in din elkabel.
En 16-amperesäkring i campingcentralen klarar att försörja cirka 3 700 watt, en 10-amperesäkring klarar 2 300 watt.
En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.
Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?
Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.
Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.
Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.
En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.
Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.
Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.
Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.
Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.
Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.
Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?
Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.
I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.