Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

Ta-da! Mindre och gulligare än så här blir det inte. Knaus Schwalbennest är lagom för två personer och bjuder mer på trivsel än krusiduller. Vagnen köptes ny av samma man som ägde den dödskalleapa som blev känd som Herr Nilsson i filmerna om Pippi Långstrump. Apan på bilden är dock en annan.

Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

Publicerad

Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

De som kan tyska vet att Schwalbennest betyder svalbo och namnet är riktigt passande. Helmut Knaus startade sin husvagnsfirma i Markbreit 1960 och året därpå välkomnades hans nya skapelse Schwalbennest med öppna armar av många småbilsägare. Äntligen fanns en vagn som de kunde hänga efter sina VW, DKW eller Opel Kadett. Ett par år senare följdes succén upp av ett något större svalbo, just en sådan som Per-Erik och Ingela Henriksson i Halmstad äger.

– Vi har en Ford Anglia 1962, den klassiska snedrutan, som hobbybil och vi letade länge efter en tillräckligt lätt vagn, säger Per-Erik.

Utbudet var inte det största då de siktade på en med en vikt på runt 400–500 kg, men 2012 fick de tipset om denna vagn som stod i Vallentuna, strax norr om Stockholm. Den hade varit undanställd i en lada i flera år och första ägarna var familjen som ägde den dödskalleapa som spelade Herr Nilsson i Pippi Långstrumpfilmerna.

– Några spår efter apan har vi inte sett, men visst kan Herr Nilsson ha varit här, säger Per-Erik.

"Lämplig för bilar med lägre motorvolym än 1 200 cc", rekommenderade Knaus i sin försäljningsbroschyr 1965.

Vagnar som stått några år brukar snabbt förfalla, men inte denna. Nej, den var i mycket gott bruksskick och kunde i princip börja användas efter en städning och service.

– Det enda större vi gjorde var att byta ut dynorna mot nya och dra in el, men diskret och med dolda uttag. Tanken var och är att den ska se ut att vara helt original, säger Per-Erik.

Många dömer ut vagnen i förväg och tror att den är trång. Inget kunde vara mer fel, för känslan man får är att den är ganska rymlig och det är lätt att trivas i den. Svalboet hade en vattentank av plast på den främre väggen och den är tyvärr ofta borta eller trasig på vagnarna idag, men på denna sitter den kvar och ser ut att vara i nyskick.

Ingela visar snabbt runt och förutom kuddarna och gardinerna har hon även sytt både soltaket och vindskyddet som de har i stället för förtält.

– Svalboet gick att få med förtält, men de är svåra att få tag i. Det här fungerar lika bra, säger Ingela och häller upp nybryggt kaffe. Men inte i plastmuggar utan i riktiga koppar.

– Vi använder porslin när det är fika – kaffet smakar helt enkelt bättre då, tillägger Per-Erik.

Ford Anglian får dra 800 kg och orkar utan problem med svalboet som har en totalvikt på 550 kg. Här är ekipaget på väg till Bornholm tillsammans med några vänner från Danmark.

Kylskåp saknas men det fungerar lika bra med en kylbox, förr hade man kylklampar som byttes ut med jämna mellanrum. Fyra personer kan enkelt sitta kring bordet och är man bara två blir det nästan kungligt mycket utrymme. Likadant när vagnen bäddas, då är det gott om plats för två.

– Vi tycker den är idealisk för två personer och när man campar är man ju ändå utomhus den största delen av tiden, säger de i kör.

Att ekipaget lockar fram de allra bästa sidorna hos folk är de båda överens om, för stannar inte någon till och vill prata om svalboet, är det alltid någon som minns en Ford Anglia.

– Den som tror att de flesta människor är tråkiga och tystlåtna har inte haft en "gammelhusvagn", säger Per-Erik.

Är man bara två som ska fika är det generöst med utrymme kring fikabordet. Ingela (bilden) och Per-Erik ratar plastmuggar och kör med riktigt porslin istället.

Gammal behöver inte betyda dålig, lika lite som en liten vagn behöver betyda trång, och paret använder sitt svalbo ofta och gärna. De drar sig inte ens för spontana långturer. 

– Innan pandemin stötte vi på ett danskt par som också körde Anglia med "gammelvagn". Det var i Falkenberg och det slutade med att vi slog följe med dem till Bornholm.

De som drar äldre husvagnar brukar i allmänhet ha mängder av nostalgiprylar, så även i denna.

– Många av sakerna har vi använt själva en gång i tiden och vimplarna på väggarna är från resor med tidigare vagnar. Det är lätt att samla på sig för mycket men vi försöker ta det med måtta. Nu är det egentligen bara en sak vi saknar – en tygapa som minne av Herr Nilsson.

Kanus Schwalbennest 1965


Längd
: 260 cm (350 cm med dragstång).
Bredd: 188 cm.
Höjd: 228 cm.
Ståhöjd inne: 186 cm.
Vikt: 320 kg plus 22 kg för hydrauliskt bromssystem. Totalvikt: 550 kg.
Övrigt: Slanglösa däck 5,20 x 12 tum.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206