Ta-da! Mindre och gulligare än så här blir det inte. Knaus Schwalbennest är lagom för två personer och bjuder mer på trivsel än krusiduller. Vagnen köptes ny av samma man som ägde den dödskalleapa som blev känd som Herr Nilsson i filmerna om Pippi Långstrump. Apan på bilden är dock en annan.
Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.
De som kan tyska vet att Schwalbennest betyder svalbo och namnet är riktigt passande. Helmut Knaus startade sin husvagnsfirma i Markbreit 1960 och året därpå välkomnades hans nya skapelse Schwalbennest med öppna armar av många småbilsägare. Äntligen fanns en vagn som de kunde hänga efter sina VW, DKW eller Opel Kadett. Ett par år senare följdes succén upp av ett något större svalbo, just en sådan som Per-Erik och Ingela Henriksson i Halmstad äger.
– Vi har en Ford Anglia 1962, den klassiska snedrutan, som hobbybil och vi letade länge efter en tillräckligt lätt vagn, säger Per-Erik.
Utbudet var inte det största då de siktade på en med en vikt på runt 400–500 kg, men 2012 fick de tipset om denna vagn som stod i Vallentuna, strax norr om Stockholm. Den hade varit undanställd i en lada i flera år och första ägarna var familjen som ägde den dödskalleapa som spelade Herr Nilsson i Pippi Långstrumpfilmerna.
– Några spår efter apan har vi inte sett, men visst kan Herr Nilsson ha varit här, säger Per-Erik.
"Lämplig för bilar med lägre motorvolym än 1 200 cc", rekommenderade Knaus i sin försäljningsbroschyr 1965.
Vagnar som stått några år brukar snabbt förfalla, men inte denna. Nej, den var i mycket gott bruksskick och kunde i princip börja användas efter en städning och service.
– Det enda större vi gjorde var att byta ut dynorna mot nya och dra in el, men diskret och med dolda uttag. Tanken var och är att den ska se ut att vara helt original, säger Per-Erik.
Många dömer ut vagnen i förväg och tror att den är trång. Inget kunde vara mer fel, för känslan man får är att den är ganska rymlig och det är lätt att trivas i den. Svalboet hade en vattentank av plast på den främre väggen och den är tyvärr ofta borta eller trasig på vagnarna idag, men på denna sitter den kvar och ser ut att vara i nyskick.
Ingela visar snabbt runt och förutom kuddarna och gardinerna har hon även sytt både soltaket och vindskyddet som de har i stället för förtält.
– Svalboet gick att få med förtält, men de är svåra att få tag i. Det här fungerar lika bra, säger Ingela och häller upp nybryggt kaffe. Men inte i plastmuggar utan i riktiga koppar.
– Vi använder porslin när det är fika – kaffet smakar helt enkelt bättre då, tillägger Per-Erik.
Ford Anglian får dra 800 kg och orkar utan problem med svalboet som har en totalvikt på 550 kg. Här är ekipaget på väg till Bornholm tillsammans med några vänner från Danmark.
Kylskåp saknas men det fungerar lika bra med en kylbox, förr hade man kylklampar som byttes ut med jämna mellanrum. Fyra personer kan enkelt sitta kring bordet och är man bara två blir det nästan kungligt mycket utrymme. Likadant när vagnen bäddas, då är det gott om plats för två.
– Vi tycker den är idealisk för två personer och när man campar är man ju ändå utomhus den största delen av tiden, säger de i kör.
Att ekipaget lockar fram de allra bästa sidorna hos folk är de båda överens om, för stannar inte någon till och vill prata om svalboet, är det alltid någon som minns en Ford Anglia.
– Den som tror att de flesta människor är tråkiga och tystlåtna har inte haft en "gammelhusvagn", säger Per-Erik.
Är man bara två som ska fika är det generöst med utrymme kring fikabordet. Ingela (bilden) och Per-Erik ratar plastmuggar och kör med riktigt porslin istället.
Gammal behöver inte betyda dålig, lika lite som en liten vagn behöver betyda trång, och paret använder sitt svalbo ofta och gärna. De drar sig inte ens för spontana långturer.
– Innan pandemin stötte vi på ett danskt par som också körde Anglia med "gammelvagn". Det var i Falkenberg och det slutade med att vi slog följe med dem till Bornholm.
De som drar äldre husvagnar brukar i allmänhet ha mängder av nostalgiprylar, så även i denna.
– Många av sakerna har vi använt själva en gång i tiden och vimplarna på väggarna är från resor med tidigare vagnar. Det är lätt att samla på sig för mycket men vi försöker ta det med måtta. Nu är det egentligen bara en sak vi saknar – en tygapa som minne av Herr Nilsson.
Längd: 260 cm (350 cm med dragstång).
Bredd: 188 cm.
Höjd: 228 cm.
Ståhöjd inne: 186 cm.
Vikt: 320 kg plus 22 kg för hydrauliskt bromssystem. Totalvikt: 550 kg.
Övrigt: Slanglösa däck 5,20 x 12 tum.
Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.
På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?
Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.
Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.
Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.
Precis som de senaste åren fortsätter Adria att vara det bäst säljande varumärket på den svenska husvagnsmarknaden. Även Hobby och Kabe nådde pallen i år igen men till skillnad från 2020 var det nu de tyskbyggda vagnarna som tog hand om silvermedaljen. Vi märker också en trend i att små husvagnar tycks sälja bättre än på många, många år. Här presenterar Husvagn & Camping topp 10 för 2021 plus att vi även kikar på vilka specifika modeller som sålde allra bäst.
Våren 1964 började den kringflackande vägteknikern Håkan Wallin och smidesarbetaren Bertil Holmqvist med verksamhet runt knuten, bedriva hemlighetsmakeri i en lada i Junsele. Några anade till slut vad som pågick. Bakom laduportarna växte nämligen en husvagn fram. Och ja, resten är historia. Det här är berättelsen om Polarvagnen.
Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Såväl reportrar som säljare inom husvagns- och husbilsindustrin använder allt oftare ordet FoldXpand. Men vad är det egentligen? Jo, den nya och nästan släta bakväggen på Knaus husbilar som medför att fordonet blir rymligare invändigt, utan att växa på längden utvändigt.
På slätten mellan Laholm och Båstad finns en ställplats som inte bara erbjuder en utmärkt service utan också njutning för både kropp och själ. Och du är välkommen vare sig du har det minsta tältet eller den största husbilen.
I en nära framtid kommer vi att köra elbil, om man får tro tillverkarna. Men bara ett fåtal av dagens elbilar klarar av att dra husvagnar. Och med de nuvarande reglerna måste många svenskar utbilda sig för att få åka på campingsemester med den nya fossilfria bilen. Vi visar vad du får köra med ett vanligt körkort idag, vad du behöver göra för att få högre behörighet och vad som är tillåtet då.
La dolce vita – det ljuva livet, förknippas ofta med den italienska husbilstillverkaren Laika. Ända sedan företagets första spadtag 1964 har de legat i framkant gällande modern design och innovativa lösningar. Att varumärket fick detta namn beror på att grundaren, Giovanbattista Moscardini, var en stor rymdentusiast. Som bekant var rymdkapplöpningen mellan forna Sovjet och USA i full gång under 1960-talet. Därför döpte han företaget till Laika, efter hunden med samma namn som var den första levande varelsen i rymden, och som även finns avbildad som företagets logotyp.
En eldriven husbil som egentligen var avsedd för stadstrafik kördes till Europas nordligaste punkt. En annan till den sydligaste utan att behöva besöka en enda laddstolpe. Framtidens husbilar bortom bensin och diesel? Vi tittar i kristallkulan och listar var utvecklingen står just nu för fordonen som går på alternativa bränslen.
Den hade inte mycket gemensamt med dagens husbilar: Ingen kyl, ingen dusch, en vattentank på 20 liter och 54 hästar under huven. Men så var den gjord för ett helt annat Europa före euron, internet, GPS, mobiltelefoner och plastkort. Följ med på en nostalgitripp i en hemmabyggd camper för 40 år sedan, långt innan husbilsvågen.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.