Vilka tillbehör gäller 2022?

Med god lagerhållning och ett brett sortiment står Kama Fritid rustat inför kommande campingsäsong.

Vilka tillbehör gäller 2022?

Publicerad

Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

De campingbutiker och e-handelsbutiker vi haft kontakt med är övertygade om att 2022 blir ett starkt år för hela branschen. Därför är det flera av dem som bygger ut sina verksamheter inför sommaren, med allt från nya hemsidor för e-handeln till större och mer inbjudande butikslokaler.

Bland dem som satsar stort inför årets säsong är Campingvaruhuset i Enköping, som efter flera bra år vuxit ur sina tidigare lokaler. Under våren flyttar de in i en helt ny butik på 2 700 kvadratmeter och tar även steget över till en helt ny hemsida för sin e-handel.   

– Vi är övertygade om att trenden med ett ökat campande håller i sig de kommande åren och då ska vi givetvis vara väl förberedda. Därför gör vi nu vår största satsning någonsin för att kunna möta kundernas efterfrågan och förbättra deras köpupplevelse både före, under och efter köpet i både butiken och via e-handeln, säger Campingvaruhusets vd Gustav Henriksson.

Fristående solpaneler kan placeras mitt i solskenet. Paraboler köps ofta inför utlandsresan.

Förra säsongens problem, knutna till pandemin, med försenade leveranser av produkter till både butiks- och internetförsäljningen gör sig dock fortfarande påminda. Hos Campingvaruhuset har det dykt upp leveranser nu i vinter som skulle ha levererats under förra sommaren.

– Därför är vi ute i god tid med att bygga upp ett stort lager inför våren och sommaren. Så jag vill påstå att vi är väl rustade för att möta en ny spännande säsong efter en dramatisk  tid med pandemin, säger
Gustav Henriksson, som är helt övertygad om att försäljningen av campingtillbehör kommer att öka även 2022.

Ett år med stigande försäljningssiffror förväntar sig även Johan Paldanius, som är verksamhetschef vid den likaledes växande webbutiken Campingtillbehör4U i Sundsvall.

– Det finns många tydliga tecken som visar att vi står inför en stark säsong för hela campingbranschen och då inte minst när det gäller försäljning av camping- och fritidsprodukter. Kunderna vill göra sina husvagnar och husbilar bekvämare och det finns ett stort utbud av sådana tillbehör att välja på.

Gasolkylskåp byts allt oftare mot ett med 12-volts kompressordrift. En ny grill ger krydda åt vårkänslorna.

Via kundkontakter fick företaget redan under vintern en föraning om vad som väntas bli efterfrågat inför sommaren. Som exempel nämner Johan Paldanius att en del kunder har tänkt sig att montera in en fläkt i takluckan, byta till en skönare madrass som även håller fukten borta från en tät sängbotten, skaffa bättre och säkrare husvagnsbackspeglar, nya praktiska stols-överdrag, en ny grill och mycket annat, som ger det lilla extra till campinglivet.

– Många funderar också på en ny tv och det finns efterfrågan på en lite mindre storlek, kanske en 19-tummare, förklarar han.

Johan Paldanius märker även att intresset ökar för större och mer effektiva solpaneler, vars kostnad minskat samtidigt som de numera producerar mer el i förhållande till sin ytstorlek.

– Vi ser också att folk vill byta sitt gamla gasolkylskåp mot ett modernt och energisnålt 12-volts kompressorkylskåp, som vi därför satsar stort på i år. Men det gäller för kunden att beställa i god tid eftersom det är lång leveranstid på den typen av efterfrågade produkter, betonar han.

Cykelfantaster monterar en praktisk cykelhållare. Toapapper är ständigt efterfrågat.

Flera av campingbutikerna satsar i år även stort på uppblåsbara husbilstält, som lyfts fram som ett hett eftertraktat tillbehör denna sommar. Elcyklar och cykeltillbehör har under senare år lockat till köp och väntas bli en storsäljare även i år. 

Som i andra branscher har pandemin satt sina tydliga spår även bland grossistföretagen som levererar produkter till camping- och fritidsbutikerna. Brist på halvledare till elektronikutrustning, sjukfrånvaro, transportproblem och mycket annat som orsakats av pandemin har påverkat hela camping- och fritidssektorn.

Något som har märkts tydligt vid Kama Fritid AB i Jönköping, som är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn.

– Visst, det har medfört stora besvär med leveransförseningar för oss i likhet med för alla andra verksamheter i samhället. Men inför den kommande sommarsäsongen har vi ändå kunnat för-
bereda oss på ett betydligt bättre sätt. Vi har beställt hem produkter tidigare än normalt, om det återigen skulle uppstå förseningar på grund av följder av pandemin. Därför räknar vi med att kunna
leverera produkter i rätt tid till fritidsbutiker i hela Norden, säger företagets vice vd Daniel Lindgren.

En förväntansfull Johan Paldanius, Campingtillbehör4U, redo med produkter till kunder runt om i landet. HÖGER: Gustav Henriksson, vd för Campingvaruhuset i Enköping, satsar på ny stor butik.

Daniel Lindgren, vice vd på Kama Fritid.

Han är också övertygad om att försäljningen av fritidsprodukter kommer att öka i vår och i sommar.

– Under de sista åren har det sålts ett stort antal campingfordon, både husvagnar och husbilar. Vi tror också att många väljer att semestra hemma i Sverige även denna sommar och därmed ökar givetvis deras inköp i svenska butiker.

När det gäller vilka fritidsprodukter som kommer att efterfrågas mest i år, tror inte Daniel Lindgren att det blir några jättestora förändringar jämfört med de senaste åren.

– Folk vill som tidigare ha nya fritidsmöbler, en ny grill, ett fräscht förtält, bra markiser och mycket annat som tillhör campinglivet. Det finns också ett ständigt behov av förbrukningsartiklar, som saneringsprodukter till toaletter liksom rengöringsmedel av olika slag, säger han.

Daniel vill dock inte utesluta att det även i år kan bli förseningar av vissa produkter i spåren av Covid-19.

– Men med vårt breda utbud har vi liknande produkter från flera leverantörer, vilket i de flesta fall löser sådana problem på ett bra sätt, säger Daniel Lindgren avslutningsvis.

FAKTA

• Företag som enbart driver försäljning av campingtillbehör gör detta i allt större utsträckning via en internetbutik.
• De företag som säljer husbilar och husvagnar har ofta en fysisk butik för försäljning av tillbehör och förbrukningsartiklar.
• I Sverige sker årligen runt 13 miljoner övernattningar på campingplatser. Camping är därmed Sveriges näst vanligaste, kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter, enligt Wikipedia och Statistiska centralbyrån.
• Branschorganisationen SCR Svensk Camping beräknar att den svenska campingrelaterade turismen omsätter åtta miljarder kronor under ett normalår.
• Under 2020 omsatte Kama Fritid AB 287 miljoner kronor. Ungefär 40 miljoner mer än under åren 2017–2019, innan pandemin slog till. Företaget hade 26 anställda under 2020, enligt Alla Bolag.
• Kama Fritid AB bildades 1987 och är Nordens ledande tillbehörsgrossist inom husvagns- och husbilssektorn med huvudkontor i Jönköping. Där finns även centrallagret med drygt 12 000 kvadratmeter lageryta och mer än 11 000 olika tillbehörsartiklar. På deras hemsida redovisas försäljning till 149 återförsäljare i Sverige, 67 i Finland och 78 i Norge.

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206