Vad gäller på campingen?

ILLUSTRATION: Jürgen Asp

Vad gäller på campingen?

Publicerad

Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

Så här kan det se ut vid ankomsten till en svensk ställplats och här använder man alltså det tyska ursprungsordet.

Campingplats behöver säkert ingen förklaring men begreppet ställplats är nog fortfarande lite osäkert för många. Det är en lite "hemmagjord" översättning av det tyska ordet Stellplatz som ibland även förekommer i Sverige.

Primärt är dessa avsedda som övernattningsplats för husbilar, ungefär som en gästhamn för båtar. Med tidens gång har dock många av dem även valt att välkomna husvagnar och man kan ofta få stå där mer än en natt.

Det är viktigt att påpeka att ställplatsens regler sätts av den som driver anläggningen. Ibland kan också kommunala beslut vara gällande. Det finns ingen lag som reglerar vilken service som ska finnas, vem som är välkommen eller hur länge du får bo på platsen. Att husvagnar ofta utestängs handlar i de allra flesta fall om platsbrist.

På ställplatser blir det också mer och mer vanligt att du betalar en parkeringsavgift i en automat och får en kod på kvittot i de fall det finns en servicebyggnad att tillgå.

När det gäller campingplatser är det förstås samma sak, det finns inte några lagar för vad de ska erbjuda. Precis som när du tar in på ett hotell får du respektera det regelverk som gäller på den enskilda anläggningen.

Det finns ett antal campingplatser som tillhör branschorganisationen SCR, Sveriges camping- och stugföretagare, men medlemskapet betyder inte på något sätt att campingen skulle vara bättre eller sämre än någon anläggning som inte är med i denna organisation. Merparten av svenska campingplatser ingår emellertid inte i SCR.

Något speciellt campingkort krävs inte på någon svensk camping, men du bör kunna legitimera dig. Precis som ett hotell vill förstås campingen veta vem som bor på platsen om någon olycka inträffar.

Det finns ingen lag om avstånd mellan ekipagen på en camping men oftast bevakar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att gällande rekommendationer följs. /// FOTO: Lars-Åke Höglund

Nu har vi alltså slagit hål på myten om att det finns lagar eller myndigheter som styr hur våra campingplatser ska se ut.

En annan felaktig föreställning som ofta florerar, är att det måste vara en viss storlek på en campingtomt eller att det måste vara ett visst avstånd mellan ekipagen enligt gällande lag. Någon sådan lag finns inte, men det är viktigt att poängtera att kommunen kan besluta att ett visst avstånd mellan fordon ska förekomma på ortens campingplats.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som bevakar att regelverket följs. I Statens Räddningsverks allmänna råd för campingplatser från 2004 står det att avståndet mellan två campingenheter bör vara minst fyra meter. Också här kan krav från kommunen avvika.

Ställplatser är oftast en vanlig parkeringsyta, men ibland har man turen att erbjudas ett litet grönområde.

Det finns några oskrivna regler – som att tända grillen på opassande tider, när det blåser eller på platser som inte är ämnade för grillande.

Det är dessutom bra om en anläggning har en plan över tomtindelning, körvägar och släckutrustning. Och avståndet mellan släckutrustningar ska helst inte överstiga 50 meter. För byggnader på campingen gäller brandskyddslagen. Som gäst ska du alltså följa campingens regelverk.

Är du ovan campare ska du tänka på att ta reda på hur mycket ström du får när du sätter i kontakten, och följaktligen också veta vad olika saker i ditt fordon kräver. Oftast handlar det om 10 eller 16 ampere.

Som notoriska campare sedan 1960-talet blir vi glada varje gång vi möter en ny campare som förstått poängen med detta fria liv. Häromåret, i radioprogrammet "Efter tre", fick vi svara på frågor om vett och etikett på camping- och ställplatser.

Vintercamping är något riktigt härligt, men du ska helst inte åka på vinst och förlust utan ta reda på att det finns en skottad plats dit du kommer.

Kolla att bänken du diskar vid är avsedd för disk och slösa inte med varmvattnet.

Kanske blev våra svar vid intervjun en form av antiklimax eftersom det inte finns särskilda regler, utan mer sunt förnuft och att visa hänsyn och respekt för andra människor. Ska några enkla oskrivna regler punktas – ja då är det följande: 

• Gena inte över en bebodd campingtomt utan gå på campingens körvägar.
• Töm för allt i världen inte spillvatten eller latrin på annat ställe än anvisad plats.
• Man tvättar förstås inte kläder eller borstar tänder vid en diskplats.
• Kolla när det ska vara tyst på just den plats där du bor.
• Tänk på diskretion om någon har svårigheter att parkera eller kanske sätta upp ett förtält. 
• Det är inte alltid det passar att tända grillen, exempelvis när det blåser.
• Skölj inte disken under rinnande vatten i campingens servicehus.

Vi hoppas verkligen att alla som har valt campinglivet som en ny variant för sin semester/fritid ska kunna njuta av detta och inte minst av allt ni ser och gör under resorna mellan övernattningarna. 

Kom ihåg att precis som på hotell får du som gäst respektera reglerna på plats. Emellertid bör det poängteras att det finns massvis med svenska camping- och ställplatser som verkligen gör allt för att du som gäst ska trivas.

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206