Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

Håkan Wall, Birgitta Arnell och deras västgötaspets Ebba trivs i sin Polar LB De Luxe från 1971. Kolla in den bärbara skivspelaren på bordet och vindskyddet på väggen med prylfack.

Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

Publicerad

Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

När det handlar om veteranhusvagnar finns det två kategorier, dels de udda som få hört talas om och dels de mer kända märkena som exempelvis Polar. Folk nickar igenkännande åt namnet och slår sig gärna i samspråk med ägarna Håkan och hans sambo Birgitta. De hade bara hållit på med veterancamping i några år när de kom över det svenskbyggda campingfordonet 2019.

– Vi föll för planlösningen med ett bord i varje ända. Fördelen är att en kan gå upp och äta frukost utan att behöva bädda om, om den andra vill sova lite längre.

LB betyder att bäddarna är längs vagnen.

Man anar gasolspisen under den elektriska plattan och originalets vattenbehållare rymmer hela tio liter.

– Den är helt enkelt bättre disponerad än vår tidigare husvagn. Dessutom har den en skön stil med brutet tak som ger den ett speciellt utseende, säger Håkan.

Polarvagnen var i fint skick vid inköpet men ganska snart upptäcktes en fuktskada, mest genom att handtagen på utsidan var lite flexibla. Håkan beslöt att åtgärda detta innan det gick för långt.

– Tak, väggar och golv revs inifrån och alla reglar samt innerdelar byttes ut. Den yttre plåten är spikad på reglarna med aluminiumspik och på vissa ställen såg jag bara spikrader som stack ut där reglarna hade suttit.

Håkan lyckades behålla ytterväggarna intakta och när reglarna var bytta och isoleringen och innerväggarna på plats gav sig paret även på inredningen. Klädseln till dynorna hade sett sina bästa dagar och kläddes om med bilderna i försäljningsbroschyren för 1971 års Polar som förebild.

– Samma sak med gardinerna och eftersom klädseln var brandgul började vi leta efter prylar i samma färg.

Just namnet är viktigt, den heter brandgul och inte det mer moderna påfundet orange. Punkt och slut.

– Det blev en liten egenhet och det händer att vi får små presenter i rätt kulör av andra veterancampare, säger Håkan och häller upp kaffe i de tidstypiska och – just det – brandgula kopparna.

I hyllorna står skålar, burkar, muggar och termosar. Även diskstället är i samma färg och till och med den väggfasta konservöppnaren av modellen Röda Klara har samma nyans. I garderoben finns dessutom ett fynd från nätet i form av en helt ny tredelad herrkostym med rätt färgsättning.

Broschyr för Polarvagnen 1971. "En Polar är inte bara perfekt för sommarens semester. Den lämpar sig även på jaktturer, skidutflykter och vinterferier." Diplomat var störst och dyrast 1971, LB var mellanmodellen med längsgående bäddar medan minstingen TB hade tvärställda bäddar.

Elsystemet var original men för säkerhets skull bytte Håkan ut allt samt passade på att skifta de vanliga glödlamporna mot LED-lampor så långt det var möjligt.

Värmen i gamla vagnar kan vara lite si så där, men Polar var framsynta på det området, kanske för att de byggdes i Lappland, men mer troligt för att få en klar konkurrensfördel.

– Original är ett gasoldrivet, vattenburet centralvärmesystem monterat. Kaminen sitter i boxen fram och det finns element runt om i vagnen. På just detta exemplar uppgraderades värmen av en husvagnsfirma på 1970-talet med en elpanna inne i bodelen så det går att värma antingen med gasol eller el.

Nu används gasolsystemet sällan och istället för spisen tar Håkan och Birgitta hjälp av ett tvålågigt gasolkök med lös tub, eller av en elektrisk värmeplatta. Deras veteranvagn blev klar 2021 och har använts så mycket det har gått under det gångna året, självklart även i samband med Campingveteranernas träffar och alltid med det brandgula förtältet på plats. Men är det verkligen ett originaltält?

– Ja och nej. Vi fick bara med ställningen och det använde vi som mall för att kunna sy upp tältet. Vindskyddet, det vill säga den där extra väggen som fästs på vagnen och som hindrar att det drar in från undersidan, är däremot original – med prylfack och allt.

Gasolbehållaren har plats för två flaskor och här finns också gasolbrännaren till den vattenburna
centralvärmen.

Under kommande säsong kommer emellertid ett originaltält att vara på plats. Något som ägarparet fyndade under vintern.

– Det följde med en hel husvagn på köpet. Den var tvärslut efter flera musikfestivaler men förtältet är fint och dessutom brandgult, säger Håkan glatt.

Förra året drog de husvagnen bakom sin Volvo PV 444 från 1957.

– Polarvagnen är så stabil och välbalanserad att den knappt märks. Den är inte heller särskilt tung för att vara en rymlig fyrabäddars-vagn och vi har blivit väldigt förtjusta i den, avslutar de båda i kör.


FAKTA

Modell: Polar LB De Luxe 1971
Längd: 500 cm med dragstång
Innermått: Längd 387 cm, bredd 191 cm, ståhöjd 187 cm, bostadsyta 7,5 m2 Tjänstevikt: 650 kilo 
Totalvikt: 850 kilo
Sovplatser: 4 
Värme: Termostatreglerad vattenburen centralvärme
Övrigt: Slanglösa däck 5,90 x 12”, galvaniserat chassi, elbromsar alternativt hydrauliska bromsar, stödhjul, fyra stödben, gasolhållare för två flaskor, tioliters vattenbehållare, tvålågigt gasolkök.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Allemansrätten – vad får vi göra?

  Allemansrätten – vad får vi göra?

  Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-07-29 07:47

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206