Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

Håkan Wall, Birgitta Arnell och deras västgötaspets Ebba trivs i sin Polar LB De Luxe från 1971. Kolla in den bärbara skivspelaren på bordet och vindskyddet på väggen med prylfack.

Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

Publicerad

Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

När det handlar om veteranhusvagnar finns det två kategorier, dels de udda som få hört talas om och dels de mer kända märkena som exempelvis Polar. Folk nickar igenkännande åt namnet och slår sig gärna i samspråk med ägarna Håkan och hans sambo Birgitta. De hade bara hållit på med veterancamping i några år när de kom över det svenskbyggda campingfordonet 2019.

– Vi föll för planlösningen med ett bord i varje ända. Fördelen är att en kan gå upp och äta frukost utan att behöva bädda om, om den andra vill sova lite längre.

LB betyder att bäddarna är längs vagnen.

Man anar gasolspisen under den elektriska plattan och originalets vattenbehållare rymmer hela tio liter.

– Den är helt enkelt bättre disponerad än vår tidigare husvagn. Dessutom har den en skön stil med brutet tak som ger den ett speciellt utseende, säger Håkan.

Polarvagnen var i fint skick vid inköpet men ganska snart upptäcktes en fuktskada, mest genom att handtagen på utsidan var lite flexibla. Håkan beslöt att åtgärda detta innan det gick för långt.

– Tak, väggar och golv revs inifrån och alla reglar samt innerdelar byttes ut. Den yttre plåten är spikad på reglarna med aluminiumspik och på vissa ställen såg jag bara spikrader som stack ut där reglarna hade suttit.

Håkan lyckades behålla ytterväggarna intakta och när reglarna var bytta och isoleringen och innerväggarna på plats gav sig paret även på inredningen. Klädseln till dynorna hade sett sina bästa dagar och kläddes om med bilderna i försäljningsbroschyren för 1971 års Polar som förebild.

– Samma sak med gardinerna och eftersom klädseln var brandgul började vi leta efter prylar i samma färg.

Just namnet är viktigt, den heter brandgul och inte det mer moderna påfundet orange. Punkt och slut.

– Det blev en liten egenhet och det händer att vi får små presenter i rätt kulör av andra veterancampare, säger Håkan och häller upp kaffe i de tidstypiska och – just det – brandgula kopparna.

I hyllorna står skålar, burkar, muggar och termosar. Även diskstället är i samma färg och till och med den väggfasta konservöppnaren av modellen Röda Klara har samma nyans. I garderoben finns dessutom ett fynd från nätet i form av en helt ny tredelad herrkostym med rätt färgsättning.

Broschyr för Polarvagnen 1971. "En Polar är inte bara perfekt för sommarens semester. Den lämpar sig även på jaktturer, skidutflykter och vinterferier." Diplomat var störst och dyrast 1971, LB var mellanmodellen med längsgående bäddar medan minstingen TB hade tvärställda bäddar.

Elsystemet var original men för säkerhets skull bytte Håkan ut allt samt passade på att skifta de vanliga glödlamporna mot LED-lampor så långt det var möjligt.

Värmen i gamla vagnar kan vara lite si så där, men Polar var framsynta på det området, kanske för att de byggdes i Lappland, men mer troligt för att få en klar konkurrensfördel.

– Original är ett gasoldrivet, vattenburet centralvärmesystem monterat. Kaminen sitter i boxen fram och det finns element runt om i vagnen. På just detta exemplar uppgraderades värmen av en husvagnsfirma på 1970-talet med en elpanna inne i bodelen så det går att värma antingen med gasol eller el.

Nu används gasolsystemet sällan och istället för spisen tar Håkan och Birgitta hjälp av ett tvålågigt gasolkök med lös tub, eller av en elektrisk värmeplatta. Deras veteranvagn blev klar 2021 och har använts så mycket det har gått under det gångna året, självklart även i samband med Campingveteranernas träffar och alltid med det brandgula förtältet på plats. Men är det verkligen ett originaltält?

– Ja och nej. Vi fick bara med ställningen och det använde vi som mall för att kunna sy upp tältet. Vindskyddet, det vill säga den där extra väggen som fästs på vagnen och som hindrar att det drar in från undersidan, är däremot original – med prylfack och allt.

Gasolbehållaren har plats för två flaskor och här finns också gasolbrännaren till den vattenburna
centralvärmen.

Under kommande säsong kommer emellertid ett originaltält att vara på plats. Något som ägarparet fyndade under vintern.

– Det följde med en hel husvagn på köpet. Den var tvärslut efter flera musikfestivaler men förtältet är fint och dessutom brandgult, säger Håkan glatt.

Förra året drog de husvagnen bakom sin Volvo PV 444 från 1957.

– Polarvagnen är så stabil och välbalanserad att den knappt märks. Den är inte heller särskilt tung för att vara en rymlig fyrabäddars-vagn och vi har blivit väldigt förtjusta i den, avslutar de båda i kör.


FAKTA

Modell: Polar LB De Luxe 1971
Längd: 500 cm med dragstång
Innermått: Längd 387 cm, bredd 191 cm, ståhöjd 187 cm, bostadsyta 7,5 m2 Tjänstevikt: 650 kilo 
Totalvikt: 850 kilo
Sovplatser: 4 
Värme: Termostatreglerad vattenburen centralvärme
Övrigt: Slanglösa däck 5,90 x 12”, galvaniserat chassi, elbromsar alternativt hydrauliska bromsar, stödhjul, fyra stödben, gasolhållare för två flaskor, tioliters vattenbehållare, tvålågigt gasolkök.

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206