Allemansrätten – vad får vi göra?

Allemansrätten – vad får vi göra?

Publicerad

Vad är det egentligen som gäller när någon vill övernatta i det fria med hus-bil/husvagn, eller kanske slå upp ett tält? Här är några av de regler och rekommendationer som Naturvårdsverket lyfter fram för de som vill fricampa.

Det råder en hel del oklarheter kring allemansrätten. Vissa tycks tro att det är fritt fram att göra i princip vad som helst, var som helst. Med hjälp av en sakkunnig person på Naturvårdsverket har Husvagn & Camping därför rätat ut ett och annat frågetecken.

Önskar du övernatta på en rastplats med din husvagn eller husbil kan du i regel stanna i högst 24 timmar. Under lördagar, söndagar och helgdagar får man bli kvar till nästa vardag. 

Men så har vi det där med att parkera husbilen/husvagnen långt in i skogen alldeles intill den lilla, ljuvliga sjön. När vi kontaktade Naturvårdsverket visade det sig klart och tydligt att det är inte tillåtet att framföra sitt campingfordon i terräng och med det menas praktiskt taget all möjlig naturmark som vid sidan av skog och mark även inkluderar stränder, hagar, parkmark och gräsmattor.

FOTO: Getty Images

Nils Hallberg, miljöjurist på Naturvårdsverket, vill betona att allemansrätten är "icke motoriserad", och att den inte gäller för färd med motordrivna fordon:

–Husvagnar med dragbil och husbilar räknas som motordrivna fordon. Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra på barmark i terrängen med dem, i hela landet. Därmed får husvagnar och husbilar endast ställas upp där parkering med motordrivna fordon i övrigt är tillåten. Man får alltså inte lämna vägen för att ställa upp sitt campingfordon fritt i naturen, om så enbart för ett enstaka dygn, förklarar Nils Hallberg.

Nu gäller det inte enbart var vi får, och var vi inte får ställa våra kära campingfordon. Allemansrätten inkluderar en mängd regler vi ska ta hänsyn till. Memorera dessa så blir du, alla medmänniskor samt djur och natur nöjda och belåtna.

ALLEMANSRÄTTEN

Inget slitage

Du får inte tälta i större grupper utan lov, orsaka stort slitage på växtlighet, bryta kvistar eller uträtta toalettbestyr var som helst.

Lilla vovven

Hunden får följa med ut i naturen, men du måste ha koll på den, annars ska den hållas i koppel – speciellt under våren och sommaren. I vissa nationalparker är husdjur helt förbjudna. I områden med renskötsel ska hunden hållas kopplad.

Inget fiske

Fiske ingår inte i allemansrätten, bortsett från fiske med handredskap i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt utmed kusterna. Vid fiskande i andra sjöar krävs antingen fiskekort eller annan typ av tillstånd.

Nödd och tvungen

Blir du nödig får du uträtta dina behov i naturen om dass saknas i närheten, men på en plats där ingen brukar gå. Ta gärna med en spade och gräv en liten grop först och täck sedan över. Eller ta med det hem i en påse.

Plocka bär

Allemansrätten ger dig lov att plocka bär och svamp och från marken även plocka upp frön, nötter och kottar. Bara de inte är fridlysta eller finns i en odling, naturreservat eller nationalpark.

Fritt paddlande

Det är fritt att paddla i sjöar, vattendrag, längs kusterna och till havs, bortsett från i fågel- och sälskyddsområden och i vissa naturreservat och nationalparker.

Hemfridszon

Att röra sig fritt i skog och mark är tillåtet. Detsamma gäller på eller utanför vägar. Andras bostadshus ska emellertid passeras på behörigt avstånd (hemfridszonen). Undvik att gå på en nysådd åker och lämna inte kreatursgrindar öppna.

Värmande brasa

Med stöd av allemansrätten får du tända en brasa om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada djur, växter och känsliga underlag som klippor och stenhällar. Eldningsförbud kan tidvis gälla på vissa platser.

Okej med bad

Har du en liten båt med dig, får du tillfälligt lägga till vid en brygga och även bada vid en strand om platsen inte tillhör någons hemfridszon.

Stör ej fåglar

Klättra på berg och stora stenblock får man göra, men enligt jaktlagen får du inte störa häckande fåglar som pilgrimsfalk, tornfalk, berguv eller korp.

Ved till brasa

Man får plocka upp torra kvistar till en brasa, men inte bryta levande kvistar eller plocka näver och bark från växande eller döda träd.

FAKTA

• Uttrycket allemansrätt etablerades på 1940-talet.
• Allemansrätt liknande Sveriges finns även i Norge, Finland och Island. I Danmark saknas motsvarighet till den svenska allemansrätten.
• Begränsningar i naturskyddade områden finns även i dessa länder.

 • Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

  En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-04 07:21

 • Modeller: Småskalig kärlek

  Modeller: Småskalig kärlek

  Leksaksbilar är populära bland både samlare av gamla leksaker och som rena modeller. Men hur ser utbudet ut när det kommer till husvagnar?

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-03 07:26

 • Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Ställplats Tiraholm: Plats på en udde

  Älskar du att tillaga fisk eller att besöka en genuin fiskrestaurang, lägg då Tiraholm på minnet. Där övernattar du vid sjön Bolmens strand och har både fiskbutik och fiskrestaurang på platsen.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-01 07:23

 • Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Ställplats Nabbelund: Vid vägs ände

  Orörd natur och ett oändligt hav möter besökarna vid Nabbelunds Ställplats. Här kan du koppla av totalt befriad från allt som kostar pengar förutom ställplatsavgiften.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-26 07:06

 • Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  Prylar: Flytande Dumle och handduk med husvagnar

  En ny samling med fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-07-12 08:46

 • Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Forsviks sluss: En idyll vid kanalen

  Få ställplatser är så populära som de längs Göta kanal. Den här gången har vi kollat Forsviks sluss. En historisk plats mellan sjöarna Viken och Vättern.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-07-05 06:36

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206