Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

Som upplagt för sköna campingturer, en Plymouth Belvedere och en Combi-Camp 500. Bakåtsikten skyms inte och vagnen väger nästan ingenting.

Klassiker: Combi-Camp – en perfekt combi-nation

Publicerad

Ewa Fredricson Andersson följde sitt hjärta och släppte inte drömmen om campingvagnen från Danmark.

En Combi-Camp är varken ett tält eller en husvagn, snarare en kombination av båda. Ewa Fredricson Andersson följde hjärtat när hon köpte sin 72:a och den har en fördel som ingen husvagn kan skryta med.

Det går inte att ta miste på glädjen när Ewa visar upp sin Combi-Camp, en 500 från 1972. Enkel att parkera, dito att ha efter bilen och smidig om den
skulle behöva backas.

– Men det går lika lätt att haka av den från kroken och baxa den för hand, förklarar hon.

För omkring tio år sedan letade Ewa och hennes man Bosse efter en kul hobbybil och båda föll för en grön Plymouth Belvedere från 1959. Säljaren berättade att han även hade en Combi-Camp som han brukade ha efter bilen.

– Då blev jag förstås nyfiken, men han ville inte visa vagnen. Skicket var inte så bra påpekade han.

Nu är Ewa inte en person som ger sig i första taget och skulle det vara något fel kunde säkert Bosse fixa det. 

– Jag tjatade nog hål i huvudet på honom, men vi fick köpa vagnen.

Skicket var hyfsat, det vill säga användbart men inte särskilt snyggt. Tältduken var en kombination av orange och brunt, och själva tältet var varianten med tre bågar.

– En av bågarna skymde ingången vilket gjorde det krångligt att komma in i vagnen.

Det är kanske en överkomlig sak, värre var att tältduken inte var i så bra skick. Trasig på sina ställen och sliten. Gummilisterna saknades delvis och de som trots allt fanns slöt inte tätt.

– Men vi tyckte mycket om vagnen och jag är glad att jag följde hjärtat. Vi var ute ganska mycket med den under 2013. Det här var campingsemester på riktigt och fyra personer kunde sova i den, två på flakbädden och två på "bårbädden" en bit ovanför.

Boytan är endast åtta kvadratmeter men fördubblas till 16 med ett standardförtält. Det fanns även ett lyxförtält som utökade boytan till hela 20 kvadratmeter.

Det sistnämnda är i princip ett par stänger med kraftig segelduk mellan sig, inte helt olik gamla tiders bårar. I slutet av säsongen kom Ewa och Bosse över ytterligare en Combi-Camp från 1972. Den var förvånansvärt billig vilket berodde på ett nästan helt sönderrostat underrede.

– Vi köpte den i alla fall, för tältduken var bra och dessutom beige. Själva tältdelen hade för övrigt fyra bågar vilket underlättar insteget.

Fyndet fick lastas på en kärra för att kunna köras hem och Bosse använde de bästa delarna för att bygga ihop en vagn.

– Då fick vi även med ett förtält, något som vi saknade på vår första.

Uppfälld är vagnen 4,5 meter lång eller 5,25 med dragstången. Hopfälld är längden enbart 2,25 meter, eller 3 meter inklusive dragstång.

Tältet impregnerades och i samma veva fick vagnens tvåtonslackering dessutom kromade lister i samma stil som Plymouthen, vilket gör att vagnen verkligen sticker ut från mängden. Bosse drog även in ett 230-voltsuttag och bytte ut golvet innan familjen gav sig ut på nya campingäventyr.

Då var nästan alltid bilens bagageutrymme fullt – för kyl, kök och mat tar plats. Ewa tänkte att det kunde lösas genom en rejäl Amerikakoffert som kunde surras på lasträcket. De letade på loppmarknader utan att få napp och samtidigt började Bosse att greja i sin verkstad.

– Snart hade han byggt en prototyp till en egen Amerikakoffert med inbyggt kombinerat kök och diskho. Jag var helt lyrisk och några veckor senare var den klar.

Cirka 15 sekunder skulle det ta att fälla upp enligt Combi-Camp själva, och då behövde man inte ens vara speciellt flink i fingrarna.

Den hade två fungerande gasolplattor, vattenbehållare med batteridriven pump, LED-belysning, diskho och lite stuvutrymme, snyggt förpackat i kofferten. Sedan dess har den hängt med på campingturerna och nästan varje gång de campar är det någon som vill köpa en likadan av Bosse.

– Han kunde ha sålt dussinvis av dem, men det finns bara en, säger Ewa stolt.

Vad är då det bästa med en Combi-Camp? Är det bakåtsikten kanske? Eller är det att den är så lätt och smidig att den knappast märks bakom en bil, i alla fall inte bakom en jänkare? Tydligen ingenting av detta, utan svaret från Ewa blir helt enkelt:

– Den har fin färg och den är mysig att bo i. Dessutom vinterförvarar vi den i garaget. Bosse byggde en hållare och vi välter upp den på högkant. Då vi får plats med bilen också. Försök göra det med en husvagn.

I första version gick den i en salig röra av gult/brunt/orange/rutigt. Bårsängen har plats för två och tältbågen är olämpligt placerad precis mitt i insteget.

FAKTA

Märke: Combi-Camp
Modell: 500
Tillverkningsår: 1972
Tillverkningsland: Danmark
Totalvikt med påskjutsbroms: 400 kg
Vikt på vagnen: 230 kg
Maxlast: 170 kg
Mått i uppfällt läge (L/B/H): 450/170/245 cm
Mått i nedfällt läge (L/B/H): 225/170/100 cm
Ram: Galvaniserat stål
Kåpor: Glasfiberförstärkt plast
Tidsåtgång för uppfällning: 15 sekunder (fabriksuppgift)


Antal tillverkade Combi-Camp 1963–1972: 15 637


1963: 20
1964: 100
1965: 180
1966: 325
1967: 650
1968: 1 423
1969: 2 168
1970: 3 013
1971: 3 463
1972: 4 295

Produktionskapacitet 1972: 25 vagnar per arbetsdag

 • Mera prylar för fritiden

  Mera prylar för fritiden

  Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

  Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

 • Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Kan du vara folkbokförd i ditt fritidsfordon?

  Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-13 07:07

 • Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Knaus historia: Från svalbo till nutid

  Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2023-01-11 06:35

 • Enklare långresa med dieselvärme

  Enklare långresa med dieselvärme

  I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.

  Artikel Håkan Johansson, 2023-01-10 07:12

 • Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Företagshistoria: Bergholm – drömmen som blev verklighet

  Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-09 07:08

 • Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats: Med bad och bär

  Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.

  Artikel Catharina Höglund, 2023-01-03 07:27

 • Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Bilkameror – ökad trygghet med dash cam

  Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-01-02 07:17

 • Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Klassikern: VW Typ 2 – drömkåken på hjul

  Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.

  Artikel Anders Tengner, 2022-12-29 07:58

 • Modellnytt 2022, del 3

  Modellnytt 2022, del 3

  I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-19 10:07

 • Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Garantins villkor: Kunden har inte alltid rätt

  Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-12-16 07:57

 • Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Prylar: Liten kamera med stor kapacitet

  Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-15 06:57

 • Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Elmia Husvagn Husbil: Återkomsten!

  Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-12 07:59

 • Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Ställplats Din Husbil: Bra läge för citycamping

  Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-12-10 07:06

 • Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Bildspecial: Caravan Salon i Düsseldorf

  Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-12-08 07:07

 • Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmont skapar Sveriges största marknadsplats inom camping tillsammans med Hollistay

  Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.

  Artikel Redaktionen, 2022-12-07 13:00

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206