Vad är vanlife?

FOTO: Carl Waite

Vad är vanlife?

Publicerad

Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

Isabel Waite var i princip nyfödd när hon fick följa med på sin första campingsemester. Familjen reste då omkring med en ombyggd Peugeot-van, något de skulle fortsätta med under åren som följde.

I vuxen ålder träffade Isabel surfaren Carl, som via sitt fritidsintresse hade upptäckt tjusningen med att bo i en van. Så kom det sig att paret började semestra tillsammans i en ombyggd Mercedes Sprinter, som fick namnet Doris. Men det var något som saknades.

FOTO: Carl Waite

– Vi startade Facebookgruppen Vanlife Sverige för fem år sedan, med förhoppningen att träffa fler som delade vårt intresse. Idag är vi över 18 000 medlemmar – allt från barnfamiljer till 80-plussare. Detta forum är en enorm kunskapsbank där användarna kan dela med sig av sina erfarenheter, ställa frågor och träffa likasinnade, berättar Isabel.

Isabel och Carl driver även en hemsida och en podcast under namnet Vanlife Sverige – och har därutöver gett ut en bok på samma tema. Med andra ord: Om det är några som borde veta vad vanlife egentligen står för, är det väl makarna Waite?

FOTO: Vanlife Sverige

FOTO: Vanlife Sverige

– Begreppet lär ha myntats 2011, då den amerikanske fotografen Foster Huntington skulle lansera ett av sina fotoprojekt på Instagram. Han hade sagt upp sig från sitt jobb och bodde i en van och lade ut bilderna under hashtagen Van Life, som en ordlek kopplat till det redan befintliga uttrycket Thug Life, säger Isabel och fortsätter:

– Med tiden blev hashtagen allt större och samlade många användare. Idag är vanlife en livsstil och ett sätt att resa. Det finns ingen som helst konkurrens eller rivalitet mellan olika sorters fordon, eller olika sätt att färdas eller campa på. Snarare är det ett paraplybegrepp som samlar människor som gillar att resa på ett eller annat sätt, i någon form av fordon.

FOTO: Vanlife Sverige

Begreppet har alltså växt fram som en gräsrotsrörelse och inte värkts fram på en reklambyrå eller dylikt. Ändå kanske någon tycker att det verkar överflödigt att använda en "ny" engelsk benämning för en så pass vanlig företeelse. Men faktum är att det finns många fördelar med ett samlingsnamn – inte minst ur ett digitalt perspektiv. 

– Söker man på vanlife på nätet hittar man hur mycket information som helst. Och genom vårt forum Vanlife Sverige har det uppstått en fin gemenskap som spänner över generationsgränserna, säger Carl och utvecklar:

FOTO: Matilda Söderström

– Med vår plattform som utgångspunkt har vi och andra medlemmar kunnat arrangera flera träffar där vi framåt småtimmarna har samlats kring en öppen eld och pratat om livets stora frågor – enbart tack vare vår gemensamma hobby. På det sättet träffar man människor man kanske aldrig hade träffat annars. Dessutom bryts den ålderssegregering som är vanligt förekommande idag. 

Att vanlife kan levas på helt olika sätt har blivit särskilt tydligt genom alla intressanta människor som Isabel och Carl har intervjuat i sin podd.

FOTO: Isabel Waite

– Vi har exempelvis pratat med Hannes, pappa till en dotter som fick en hjärnskada vid födseln. I deras familj blir det som ett andrum att ta plåtisen ut i naturen, där dottern mår som allra bäst. Kulturarbetarna Linn och Sander berättade i sin tur om hur jobben försvann under Coronapandemin och hur flytten till en Folkabuss räddade ekonomin. Jari och Arni däremot, var trötta på att pendla och löste problemet med en husbil. Det slutade med att de sålde lägenheten och magasinerade alla möbler, berättar Carl.

Vanlife tycks alltså vara förenat med en inkluderande och hjärtlig gemenskap för alla som gillar att resa med hus på hjul. Googla gärna får du se, eller surfa in på vanlifesverige.se.

Tre röster om vanlife


VIKTOR JERNER, BÖDA SAND BEACH RESORT


– För mig känns vanlife som en kombination av det konkreta i att bygga om en van till en mobil bostad och det mer abstrakta i form av den frihetskänsla och atmosfär som "vanlifers" söker. Den typen av gäst blir alltmer vanlig på Böda Sand och därmed också användningen av begreppet. Min uppfattning är att vanlifers värdesätter tid, flexibilitet och frihet långt över pengar – och tar livets tickande klocka på stort allvar.

 
ANN LANDEGREN, INKÖPSCHEF PÅ FORSBERGS FRITIDSCENTER


– Vanlife är enligt vår uppfattning förknippat med att uppleva frihet, närhet till naturen, att leva ett enkelt liv och komma bort från vardagens krav. Våra kunder använder dock inte detta begrepp i så stor omfattning. Vi ser däremot ett generellt ökat intresse för kompakta bilar/plåtisar som är enkla att ta sig ut i naturen med och smidiga att parkera i stadsmiljö. Vanligt är också att den ska fungera som en andrabil i familjen.

 
PETER JANSSON, TF VD SCR SVENSK CAMPING


– Från vårt perspektiv är detta ett förhållandevis nytt begrepp; jag och de medlemmar jag har pratat med har tidigare bara stött på det i något sammanhang. Inom vår organisation tycker vi att det mesta som gagnar det mobila boendet och det totala campinglivet är bra.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206