FOTO: Carl Waite
Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.
Isabel Waite var i princip nyfödd när hon fick följa med på sin första campingsemester. Familjen reste då omkring med en ombyggd Peugeot-van, något de skulle fortsätta med under åren som följde.
I vuxen ålder träffade Isabel surfaren Carl, som via sitt fritidsintresse hade upptäckt tjusningen med att bo i en van. Så kom det sig att paret började semestra tillsammans i en ombyggd Mercedes Sprinter, som fick namnet Doris. Men det var något som saknades.
– Vi startade Facebookgruppen Vanlife Sverige för fem år sedan, med förhoppningen att träffa fler som delade vårt intresse. Idag är vi över 18 000 medlemmar – allt från barnfamiljer till 80-plussare. Detta forum är en enorm kunskapsbank där användarna kan dela med sig av sina erfarenheter, ställa frågor och träffa likasinnade, berättar Isabel.
Isabel och Carl driver även en hemsida och en podcast under namnet Vanlife Sverige – och har därutöver gett ut en bok på samma tema. Med andra ord: Om det är några som borde veta vad vanlife egentligen står för, är det väl makarna Waite?
– Begreppet lär ha myntats 2011, då den amerikanske fotografen Foster Huntington skulle lansera ett av sina fotoprojekt på Instagram. Han hade sagt upp sig från sitt jobb och bodde i en van och lade ut bilderna under hashtagen Van Life, som en ordlek kopplat till det redan befintliga uttrycket Thug Life, säger Isabel och fortsätter:
– Med tiden blev hashtagen allt större och samlade många användare. Idag är vanlife en livsstil och ett sätt att resa. Det finns ingen som helst konkurrens eller rivalitet mellan olika sorters fordon, eller olika sätt att färdas eller campa på. Snarare är det ett paraplybegrepp som samlar människor som gillar att resa på ett eller annat sätt, i någon form av fordon.
Begreppet har alltså växt fram som en gräsrotsrörelse och inte värkts fram på en reklambyrå eller dylikt. Ändå kanske någon tycker att det verkar överflödigt att använda en "ny" engelsk benämning för en så pass vanlig företeelse. Men faktum är att det finns många fördelar med ett samlingsnamn – inte minst ur ett digitalt perspektiv.
– Söker man på vanlife på nätet hittar man hur mycket information som helst. Och genom vårt forum Vanlife Sverige har det uppstått en fin gemenskap som spänner över generationsgränserna, säger Carl och utvecklar:
– Med vår plattform som utgångspunkt har vi och andra medlemmar kunnat arrangera flera träffar där vi framåt småtimmarna har samlats kring en öppen eld och pratat om livets stora frågor – enbart tack vare vår gemensamma hobby. På det sättet träffar man människor man kanske aldrig hade träffat annars. Dessutom bryts den ålderssegregering som är vanligt förekommande idag.
Att vanlife kan levas på helt olika sätt har blivit särskilt tydligt genom alla intressanta människor som Isabel och Carl har intervjuat i sin podd.
– Vi har exempelvis pratat med Hannes, pappa till en dotter som fick en hjärnskada vid födseln. I deras familj blir det som ett andrum att ta plåtisen ut i naturen, där dottern mår som allra bäst. Kulturarbetarna Linn och Sander berättade i sin tur om hur jobben försvann under Coronapandemin och hur flytten till en Folkabuss räddade ekonomin. Jari och Arni däremot, var trötta på att pendla och löste problemet med en husbil. Det slutade med att de sålde lägenheten och magasinerade alla möbler, berättar Carl.
Vanlife tycks alltså vara förenat med en inkluderande och hjärtlig gemenskap för alla som gillar att resa med hus på hjul. Googla gärna får du se, eller surfa in på vanlifesverige.se.
– För mig känns vanlife som en kombination av det konkreta i att bygga om en van till en mobil bostad och det mer abstrakta i form av den frihetskänsla och atmosfär som "vanlifers" söker. Den typen av gäst blir alltmer vanlig på Böda Sand och därmed också användningen av begreppet. Min uppfattning är att vanlifers värdesätter tid, flexibilitet och frihet långt över pengar – och tar livets tickande klocka på stort allvar.
– Vanlife är enligt vår uppfattning förknippat med att uppleva frihet, närhet till naturen, att leva ett enkelt liv och komma bort från vardagens krav. Våra kunder använder dock inte detta begrepp i så stor omfattning. Vi ser däremot ett generellt ökat intresse för kompakta bilar/plåtisar som är enkla att ta sig ut i naturen med och smidiga att parkera i stadsmiljö. Vanligt är också att den ska fungera som en andrabil i familjen.
– Från vårt perspektiv är detta ett förhållandevis nytt begrepp; jag och de medlemmar jag har pratat med har tidigare bara stött på det i något sammanhang. Inom vår organisation tycker vi att det mesta som gagnar det mobila boendet och det totala campinglivet är bra.
Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.
Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.
Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.
I Sverige har nästan alla husbilar och husvagnar någon typ av gasolvärme, men de senaste åren har intresset ökat för värmare som använder dieselolja som bränsle.
Olle Bergholm knegade på Cabby och närde en dröm om att starta eget. Han gjorde slag i saken 1992 – och 30 år senare är Bergholm en av branschens importjättar. Men vägen dit har sannerligen inte varit spikrak. Vi möter Lars Bergholm i en personlig intervju i samband med företagets 30-årsjubileum.
Kättingens ställplats i Orsa är ganska ny och ett skolexempel på hur en bra ställplats kan se ut.
Videokameror som monteras i bilens framruta ökar i popularitet. De kallas dashcam och är mycket praktiska i händelse av olycka eller inbrott. Vi pratar med en expert som förklarar hur de fungerar – och ger några värdefulla tips inför ett eventuellt köp.
Den skapar omedelbart ett habegär som är svårt att mota bort. Det är bara prislappen som avskräcker. Lite.
I den tredje och sista vändan av modellnytt anno 2023 har vi tagit med det allra hetaste som inte visades för allmänheten före Caravan Salon och Elmiamässan. Är det bara bottenskrapet kvar? O, nej! Här kan ni ta del av nyheterna från exempelvis storsäljare som Rapido och Pilote samt samt plåtisen Affinity. Mycket nöje!
Om du tecknar avtal om att köpa en ny husbil idag kan det dröja 18 månader innan den levereras. Läget är betydligt bättre när det gäller husvagnar. Men läs avtalet innan du handlar.
Vi har än en gång samlat ihop ett antal prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.
Saknad och efterlängtad. Stora, breda leenden och till och med en tår av glädje. Ja, det fick vi ta del av när Elmia Husvagn Husbil gjorde comeback efter två års pandemi. Okej, allt var inte som förut, men känslan över att återigen vara på plats var nästan obeskrivlig. I detta bildspel bjuder Husvagn & Camping på kul på hjul.
Din Husbil heter företaget som erbjuder övernattning för både husvagnar och husbilar centralt i Jönköping.
Düsseldorf. Mässa. Husbilar och husvagnar. Livet känns nästan som vanligt igen. När Caravan Salon öppnade portarna för den 61:a upplagan var intresset mycket stort. Husvagn & Camping har denna gång valt att bevaka världens största mässa för mobil fritid via bilder.
Story House Egmonts och Husvagn & Campings partnerskap med den digitala plattformen Hollistay ska ta den svenska campingvärlden med storm. Genom samarbetet utökar Husvagn & Camping kraftigt sina registrerade camping- och ställplatser och skapar därmed landets största campingmarknadsplats.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.