Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

Stranden? Nej, Nostalgifestivalen i Vårgårda 2018. Långresan samma år gick till tyska Echternacherbrück i Tyskland.

Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

Publicerad

Maria Löfberg och Jörgen Ivarsson köpte husvagnen för 15 år sedan.

Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

Det var aldrig tal om något speciellt märke när Jörgen Ivarsson och Maria Löfberg från Tjörn började leta efter en egen husvagn 2007. 

– Nej, vi hade en simpel kravlista. Först och främst skulle vagnen vara stor nog för oss och våra två tvillingsöner. Sedan fick den gärna vara lite äldre, förklarar Jörgen.

Några exemplar ratades men när det dök upp en Fleetwood slog paret till. Den hade gott om utrymme och några år på nacken, men var inte urgammal.

– Vi gillade designen, speciellt utformningen av taket. Den passar så bra ihop med Pontiacen.

Förtältet är ett nyare Isabellatält, men det gröna sidostycket monterat på vagnen är original. Retrodesign på småprylar känns helt rätt.

En längsgående takås är ganska ovanligt på husvagnar men fanns exempelvis på äldre engelska märken som ACE och på vissa svenska SMW. Det ger inte bara en annorlunda design utan gör också att ståhöjden inne känns riktigt generös. En positiv bieffekt är mindre vindkänslighet och den blir därmed mer lättdragen efter bilen.

Skicket var tillräckligt bra och familjen kunde därmed åka ut på campingäventyr direkt utan att göra någon renovering. Redan då var inredningen delvis utbytt, bland annat med skåp från en nyare vagn.

Just inredningen har med tiden fått en egen stil och det började med att Maria fick tag i ett tyg med ansikten av 1950-talsprofiler. Av det sydde hon gardiner.

– Som av en händelse hittade vi en lampskärm med samma tyg när vi var på Gekås i Ullared. Vi köpte den förstås och hängde upp den.

Camping blir mer praktiskt med cyklar – tidstypiska minicyklar används för utflykter och småärenden. Under transport hänger de på ett eget ställ på draget.

Sedan har fler detaljer tillkommit och tillsammans ger det en skönt avslappnad rockabillystil utan att det har gått till överdrift. Originalets förtält var inte så bra och det har numera ersatts av ett Isabellatält som från början var avsett för en Polar.

– Det passade nästan perfekt utan några modifieringar.

Vagnen är ganska stor, totallängden 620 cm och bredden 210 gör förstås att den väger en hel del eller? Inte alls, tjänstevikten är humana 890 kg och totalvikten enbart 1 150 kg.

Jämför man med exempelvis en Hobby Prestige 560, som är ungefär lika stor, är motsvarande siffror 1 470 respektive 1 600 kg.

Jörgen och Maria har lyckats med konststycket att få en smakfull rockabillystil på inredningen utan att överdriva. Inredningen är delvis från en nyare vagn.

Låg vikt och minimalt vindfång gör att det knappt märks att husvagnen är kopplad bakom bilen. Väghållningen förbättras också av de hyfsat breda däcken – dimensionen är hela 6,70 x 13.

Men tro nu inte att den används sparsamt bara för att den är gammal. Nej, till och med under pandemin blev det tio–femton övernattningar, vilket ändå är betydligt färre än vanligt. Allra mest campade familjen 2014 då det blev hela 41 övernattningar i Fleetwooden.

Och de har inte dragit sig för långresor. Flera stycken har gått till tyska Rügen och den allra längsta enkelresan gjordes 2018, till den internationella veterancampingträffen i Echternacherbrück också det i Tyskland, på gränsen till Luxemburg.

– Drömmen är att åka på en veterancampingträff i England. Det skulle ha blivit en i år, men den flyttades istället till danska Skagen, så det blir dit vi far i sommar.

Brittisk husvagnsindustri var lika invecklad som örikets bilindustri. Annonsen från 1970 räknar upp Globe Caravans sex olika märken, där Fleetwood kom att bli det ledande.

FLEETWOOD – TRASSLIG INTERNATIONELL MÄRKESHISTORIK

  Den engelska bilindustrin var riktigt rörig under slutet av 1960-talet. Märken slogs samman, bytte skepnad eller försvann, och inom husvagnsindustrin var det minst lika förvirrande.
  Globe Caravans var en koncern som bildades av märkena Colchester, Elddis, Embassy, Fleetwood, Swift och Silverline. Under tidigt 1970-tal blev Fleetwood det dominerande fabrikatet inom de egna leden medan Colchester degraderades till enbart ett modellnamn.
  Fleetwood hade redan från början siktat in sig på de lite större och lyxigare vagnarna när företaget startades i Chadwell Heath öster om London, 1966. Grundaren ägde då en svart Cadillac Fleetwood som han lär ha köpt av skådespelaren Peter Sellers och han tyckte att namnet Fleetwood var passande på en husvagn med klass.
  Tillverkningen flyttade snart till Colchester i Essex, och senare till Long Melford i Suffolk. Under 1970-talet minskade exporten och marknaden på hemmaplan var begränsad. Det löstes tillfälligt genom att Fleetwood byggde modellen 420 på uppdrag av finska Solifer.
  Företaget rekonstruerades 1982 och blev senare en del av Kabe som bland annat lät göra sin Crystal i Long Melford. Under tidigt 2000-tal tog Adria över viss tillverkning, bland annat av Fleetwood Sonata. 2009 gick Fleetwood i konkurs.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206