HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

Norrvikens camping utanför Båstad är en av 33 campingplatser som drivs av Caravan Club. /// FOTO: Anders Winlöf

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

Publicerad

Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

Som vi tidigare har berättat skrevs det första kapitlet om Caravan Club påsken 1957, då det uppstod en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen. Föreningen bildades på samma plats ett år senare – och har sedan dess vuxit så det knakar. 

Idag består Caravan Club av 31 000 medlemsfamiljer och föreningen driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten. Det var nog det ingen som hade kunnat ana i början, menar Lasse Lindström, som är medlem sedan mitten av 1980-talet och vice ordförande sedan många år tillbaka.

– Syftet från början var att skapa en gemenskap bland de som semestrade med husvagn. Just gemenskapen är fortfarande huvudskälet till att föreningen finns till och det är därför väldigt viktigt att vi fortsätter att arrangera medlemsträffar av olika slag. Det är främst genom dessa vi skapar sammanhållningen inom organisationen, förklarar Lasse, och tillägger att husbilar är lika vanligt förekommande som husvagnar bland dagens medlemmar.

Ordning och reda är A och O hos Caravan Club. Här ses campingen i Hökensås. /// FOTO: Anders Winlöf

Signifikativt för Caravan Clubs campingar är att de drivs av medlemmarna själva. Det borgar bland annat för att det råder ordning och reda på anläggningarna, menar Lasse.

– Många tycker det är toppen att kunna hjälpa till med att exempelvis stå i receptionen, klippa gräs eller reparera saker. Dessutom känner de flesta att "det här är vår camping och den ska vi vara rädda om". Därför hjälps man åt och plockar upp skräp och så där. De flesta drar sig nog för att skita ner på en plats där grannen skurar golvet, säger Lasse. 

Men det som är en styrka på ett plan kan samtidigt vara den svaga länken på ett annat. Ideella krafter blir enligt Lasses uppfattning alltmer av en bristvara, något som sannolikt kommer innebära en utmaning i framtiden.

– Det är inte helt lätt att få tag i folk som kan tänka sig att jobba utan att få något i ersättning. Och om det bara är några få som driver runt verksamheten blir arbetsbelastningen hög för dessa personer. Ju fler familjer som ställer upp och jobbar, desto bättre blir det, förklarar Lasse.

Vem vet, kanske en trio som driver en camping om några år? /// FOTO: Anders Winlöf.

Caravan Club ser det inte som ett självändamål att expandera genom att driva fler campingplatser, utan det är fortsatt gemenskapen som är viktigast och utgör grunden för hela verksamheten. Däremot finns det ett ständigt intresse för att etablera sig på strategiskt viktiga platser för att öka föreningens geografiska utbredning.

– Svårigheten är att det numera är förenat med mycket stora kostnader att starta en camping. 

Det var länge sedan det gick till så att en markägare kunde tillhandahålla en yta som vi kunde starta en camping på. Idag ligger priserna på en sådan nivå att det är svårt för en ideell förening att bygga upp något nytt, menar Lasse.

För att fortsatt vara en förening med god sammanhållning bland medlemmarna är det viktigt att hålla fast vid den så kallade Caravanandan.

Maskotarna Snäckan och Skalis är med och dansar vid en tillställning. /// FOTO: Angela Schandersson

– Det innebär att vi hjälper varandra, umgås regelbundet och arrangerar olika aktiviteter. Agendan för de sistnämnda innefattar ofta visningar av lokala attraktioner, men ger alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser. Den som besöker någon av våra campingar märker också att vi exempelvis har gemensamma grillkvällar, firar högtider tillsammans och arrangerar olika jippon som kräftskivor.

Med tanke på hur stort Caravan Club har blivit hittills, då gemenskap har fått staka ut kompassriktningen, finns det goda skäl att tro på en fortsatt ljus framtid för denna gul-röda 64-åring.

Låt oss hålla tummarna för att både gamla och nytillkomna medlemmar håller fast vid den lyckosamma Caravanandan.


 

Lasse Lindström, vice ordförande i Caravan Club. /// FOTO: Anders Winlöf

Caravan Club Sweden


• Driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten.
• Vissa anläggningar ägs av föreningen medan andra arrenderas.
• 10–15 procent av medlemmarna är säsongscampare.
• Största campingen är Caravan Club Tandådalen som för övrigt är Sveriges största vintercamping med cirka 770 tomter.
• Maskotarna Snäckan & Skalis introducerades för några år sedan i syfte att locka fler barnfamiljer till Caravan Club.
• Föreningen är indelad i 18 sektioner, spridda över hela landet. Inom varje sektion finns en styrelse och olika kommittéer som ansvarar för verksamheten.
• Arbetet baseras huvudsakligen på medlemmarnas ideella insatser och det finns cirka 800 förtroendevalda inom föreningen.

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

 • Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Ställplats Kosta Lodge: Populärt i glasriket

  Glasmetropolen Kosta har även blivit en turistmetropol. Kosta Lodge Hotels satsning på en ställplats är en av anledningarna. Nu händer det ständigt nya saker i området.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-17 07:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206