HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

Publicerad: 2022-08-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

Som vi tidigare har berättat skrevs det första kapitlet om Caravan Club påsken 1957, då det uppstod en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen. Föreningen bildades på samma plats ett år senare – och har sedan dess vuxit så det knakar. 

Idag består Caravan Club av 31 000 medlemsfamiljer och föreningen driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten. Det var nog det ingen som hade kunnat ana i början, menar Lasse Lindström, som är medlem sedan mitten av 1980-talet och vice ordförande sedan många år tillbaka.

– Syftet från början var att skapa en gemenskap bland de som semestrade med husvagn. Just gemenskapen är fortfarande huvudskälet till att föreningen finns till och det är därför väldigt viktigt att vi fortsätter att arrangera medlemsträffar av olika slag. Det är främst genom dessa vi skapar sammanhållningen inom organisationen, förklarar Lasse, och tillägger att husbilar är lika vanligt förekommande som husvagnar bland dagens medlemmar.

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club
Ordning och reda är A och O hos Caravan Club. Här ses campingen i Hökensås. /// FOTO: Anders Winlöf

Signifikativt för Caravan Clubs campingar är att de drivs av medlemmarna själva. Det borgar bland annat för att det råder ordning och reda på anläggningarna, menar Lasse.

– Många tycker det är toppen att kunna hjälpa till med att exempelvis stå i receptionen, klippa gräs eller reparera saker. Dessutom känner de flesta att ”det här är vår camping och den ska vi vara rädda om”. Därför hjälps man åt och plockar upp skräp och så där. De flesta drar sig nog för att skita ner på en plats där grannen skurar golvet, säger Lasse. 

Men det som är en styrka på ett plan kan samtidigt vara den svaga länken på ett annat. Ideella krafter blir enligt Lasses uppfattning alltmer av en bristvara, något som sannolikt kommer innebära en utmaning i framtiden.

– Det är inte helt lätt att få tag i folk som kan tänka sig att jobba utan att få något i ersättning. Och om det bara är några få som driver runt verksamheten blir arbetsbelastningen hög för dessa personer. Ju fler familjer som ställer upp och jobbar, desto bättre blir det, förklarar Lasse.

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club
Vem vet, kanske en trio som driver en camping om några år? /// FOTO: Anders Winlöf.

Caravan Club ser det inte som ett självändamål att expandera genom att driva fler campingplatser, utan det är fortsatt gemenskapen som är viktigast och utgör grunden för hela verksamheten. Däremot finns det ett ständigt intresse för att etablera sig på strategiskt viktiga platser för att öka föreningens geografiska utbredning.

– Svårigheten är att det numera är förenat med mycket stora kostnader att starta en camping. 

Det var länge sedan det gick till så att en markägare kunde tillhandahålla en yta som vi kunde starta en camping på. Idag ligger priserna på en sådan nivå att det är svårt för en ideell förening att bygga upp något nytt, menar Lasse.

För att fortsatt vara en förening med god sammanhållning bland medlemmarna är det viktigt att hålla fast vid den så kallade Caravanandan.

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club
Maskotarna Snäckan och Skalis är med och dansar vid en tillställning. /// FOTO: Angela Schandersson

– Det innebär att vi hjälper varandra, umgås regelbundet och arrangerar olika aktiviteter. Agendan för de sistnämnda innefattar ofta visningar av lokala attraktioner, men ger alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser. Den som besöker någon av våra campingar märker också att vi exempelvis har gemensamma grillkvällar, firar högtider tillsammans och arrangerar olika jippon som kräftskivor.

Med tanke på hur stort Caravan Club har blivit hittills, då gemenskap har fått staka ut kompassriktningen, finns det goda skäl att tro på en fortsatt ljus framtid för denna gul-röda 64-åring.

Låt oss hålla tummarna för att både gamla och nytillkomna medlemmar håller fast vid den lyckosamma Caravanandan.


 

HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club
Lasse Lindström, vice ordförande i Caravan Club. /// FOTO: Anders Winlöf

Caravan Club Sweden

• Driver 33 campingplatser från Skåne till Norrbotten.
• Vissa anläggningar ägs av föreningen medan andra arrenderas.
• 10–15 procent av medlemmarna är säsongscampare.
• Största campingen är Caravan Club Tandådalen som för övrigt är Sveriges största vintercamping med cirka 770 tomter.
• Maskotarna Snäckan & Skalis introducerades för några år sedan i syfte att locka fler barnfamiljer till Caravan Club.
• Föreningen är indelad i 18 sektioner, spridda över hela landet. Inom varje sektion finns en styrelse och olika kommittéer som ansvarar för verksamheten.
• Arbetet baseras huvudsakligen på medlemmarnas ideella insatser och det finns cirka 800 förtroendevalda inom föreningen.

Rulla till toppen