Så går det till att ta BE-körkort

Trafikläraren Björn Carlsson. /// FOTO: Niclas Sjöqvist

Så går det till att ta BE-körkort

Publicerad

Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

"Jag ska byta bil nu i vinter", sade min kompis Marcus. Hans Volvo XC60 hade gått 11 000 mil och tiden var kommen för en ny tjänstebil.

Jag hade suttit många gånger i passagerarsätet och tänkt att Volvon vore perfekt för mig. Fyrhjulsdriven och utrustad med dragkrok och stort lastutrymme. När köpchansen väl dök upp, slog jag till direkt och kände mig helnöjd.

Ända tills jag insåg att bilen var tung som ett as. Med min båttrailer på släp och mitt dåvarande B-körkort på fickan, skulle ekipaget överskrida den max tillåtna sammanlagda totalvikten för bil och släp om 3 500 kg. Med andra ord: gör om, gör rätt.

B96 ELLER BE?

Jag hade nu fem val som jag såg det. De tre första alternativen gick bort direkt då de skulle innebära att lägga kaptensmössan på hyllan alternativt byta ut bilen eller båten. De två återstående valmöjligheterna var att uppgradera mitt körkort till B96 eller BE. Det förstnämnda kallas även utökad B-behörighet och skulle via ett enklare körprov ge mig laglig rätt att framföra bil och släp med en sammanlagd totalvikt om 4 250 kg.

BE-körkort är däremot en körkortsbehörighet och skulle därmed kräva både godkänt kunskapsprov och godkänt körprov – alltså en dyrare och mer omständlig process. I gengäld skulle jag med BE-körkort ha laglig rätt att dra ett tungt släp med en totalvikt av högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, skulle jag alltså få köra bil och släp med en sammanlagd totalvikt om 7 000 kg. Med förhoppning om att bli en frisk gammal gubbe, tog jag höjd för storvulna framtidsplaner och siktade på BE.

"När du backar är det viktigt att vara förutseende, jobba med små rattrörelser, ha tålamod och hela tiden 'ha kontakt' med släpet i båda backspeglarna." Björn Carlsson ger sina bästa tips kring backning med (tungt) släp.

INSKRIVNING PÅ TRAFIKSKOLA

Jag kontaktade Axelhed Förarutveckling i Norrköping där jag köpte ett paket för BE-körkort, framtaget för den som redan har körkort behörighet B. Innehållet bestod av ett teoripaket med böcker och tillgång till digital frågebank liksom två dubbla körlektioner och lån av ekipage till körprov. Vi bokade direkt tid för kunskapsprov och körprov, eftersom väntetiden hos Trafikverket var cirka tre månader.

TILLBAKA I SKOLBÄNKEN

Teoristudierna blev en insikt om vilket ansvar man har som förare och hur mycket man egentligen måste känna till innan man tar plats bakom ratten. Särskilt utmärkande för BE och tungt släp var enligt min uppfattning vikten av att lasta – och säkra lasten – korrekt, den ökade bromssträckan, de specifika kraven på däck samt att den ökade vikten ställer ännu högre krav på god planering och ecodriving. Parallellt med studierna i böckerna gjorde jag även tester i den digitala frågebanken.

Böckerna som ingick i teoripaketet. Därtill ingick inloggning till digital frågebank där man kunde göra massor av tester.

DAGS FÖR KUNSKAPSPROV

Kunskapsprovet skulle göras hos Trafikverket och man skulle infinna sig där 30 minuter före för att fotograferas. Sedan hade man 40 minuter på sig att via en dator svara på 60 frågor – varav 55 av dessa var "skarpa". Till varje fråga fick man välja mellan fyra olika svarsalternativ, varav endast ett var rätt. För att bli godkänd behövdes 44 rätt. Enligt min uppfattning speglade mina tidigare digitala provresultat mina kunskaper väl – och jag klarade kunskapsprovet. Vilken lättnad!

IN I FÖRARSÄTET

Nu hade tiden kommit för att börja övningsköra. Min trafiklärare Björn Carlsson gav mig mycket bra tips kring både säkerhetskontroll och körning. Han betonade vikten av att förstå varför man gör nämnda kontroll och att ta det väldigt lugnt när man gör den. På så vis blev det lättare att komma ihåg vilka saker man bör kontrollera före avfärd. Gällande körningen lärde jag mig framför allt att backa enligt en mycket pålitlig modell. Nycklarna var att vara förutseende, jobba med små rattrörelser, ha tålamod och hela tiden "ha kontakt" med släpet i båda backspeglarna. Efter tre dubbellektioner, i trafik och på övningsfält, bedömde Björn att jag var redo för körprov.

UPPKÖRNING

Körprovet inleddes med att provförrättare Andrée Mineur bad mig göra en säkerhetskontroll. Efter att ha kontrollerat belysning, hjul och däck, drag, lastutrymme, last med mera ställde han några frågor om vilka lagar och regler som finns kring däck och tunga släp. Därefter väntade cirka en halvtimmes blandad körning i trafik.

Och tänka sig – jag blev godkänd!

Godkänd! Provförrättare Andrée Mineur ger Niclas tummen upp.

BE-körkort

Innebär att föraren får dra ett (tungt) släp med en totalvikt om högst 3 500 kg. I kombination med en rejäl dragbil, som klarar så hög släpvagnsvikt, kan den maximala totalvikten bli 7 000 kg (3 500 kg dragbil + 3 500 kg släpvagn).

Tänk på!

Att du först av allt behöver ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och att det kan vara långa köer till både kunskapsprov och körprov. Var därför ute i god tid!

KOSTNAD FÖR MITT BE-KÖRKORT

TEORIPAKET: två dubbla körlektioner, hyra av ekipage till körprov: 6 200 kr
EXTRA DUBBEL KÖRLEKTION: 1 990 kr
KUNSKAPSPROV: 325 kr
KÖRPROV: 1 650 kr
TILLVERKNINGSAVGIFT: nytt körkort 280 kr
TOTALT: 10 445 kr
OBS! Priserna kan variera mellan olika trafikskolor.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206