HC tipsar: God mat längs E4:an!

Hitta rätt ställe att äta längs de 1 590 kilometer som E4 ringlar genom Sverige. /// FOTO: Getty Images

HC tipsar: God mat längs E4:an!

Publicerad

E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

Gin

Norrköpings bästa gourmetmat, värd en resa i sig men inte mitt i sommaren då Gin tar semesterpaus. Andra tider vankas fyrarätters-menyer för 595 kronor och sexrätters för 795. Vinpaket för en hundring mindre. Rätterna heter saker som lamm/sparris/jordärtskocka, men trots småkryptiska namn är allt gott här.

Adress: Hospitalgatan 8, Norrköping Tel: 011-10 10 02
Info: https://gin.restaurant

Gotthards krog

Umeås stolthet Gotthards krog är snarast tre olika ställen. Året runt håller man igång på Storgatan där gästerna kan välja att äta på det avslappnade inomhustorget eller i den exklusivare matsalen, och sommartid öppnar man nere vid Umeälven. Maten är lika delikat överallt, men solnedgångarna vid älven tillför något extra. På torget äter man lunch från 130 kronor eller surdegspizza för någon tia till.

Adress: Storgatan 46, Umeå Tel: 090-690 33 00
Infowww.gotthardskrog.se

 

Gästgivaregården Ljungby

Idag hämtar svensk husmanskost influenser från våra resor och invandrarnas mat. En provkarta på detta väntar på Gästgivare-gården, ett charmigt trähus med stor uteservering. Piccata milanese och provencalebakad fläskfilé är två typiska lunchrätter för strax över 100 kronor.

Adress: Gamla torg, Ljungby Tel: 0372-127 50
Infogastgivaregarden.org

Hulkoffgården

Här långt i norr är några mils extra bilåkning inget man bekymrar sig för. Så i Haparanda bör man fortsätta på 99:an tre mil norrut för vällagad mat på Hulkoffgården, där man kombinerar bondgård med boende, mat och exklusivt mode. 

Adress: Korpikylä 197, Karungi, Haparanda Tel: 070-574 69 96
Infowww.hulkoff.se

Kaffestugan Grännaberget

Ät eller fika med fin utsikt över Vättern och Visingsö. Kaffestugans generösa räkmacka à 125 kr är bara den värd ett stopp men det blir gärna också en kaka, bulle eller bakelse efteråt.

Adress: Stadsberget 1, Gränna Tel: 0390-101 09
Infogrannaberget.se

 

Jord

Enbart råvaror i säsong och en stark koppling till det vilda – både från djur- och växtriket – gör Jord till en ny smakupplevelse. Menyn ändras varje kväll: tänk ceviche på gös, pasta med västkustbläckfisk och skogens vilt som dovhjort eller vildsvin.

Adress: Johannesborgsparken 1A, Linköping Tel: 013-13 13 37
Infowww.restaurangjord.se

 

Linnéa&Peter

Örnsköldsviks bästa matställe har en kort à la carte-meny som lockar med rätter som asiatisk tartar på lamminnanlår för 185 kronor och gravad & kallrökt fjällröding för 295. Dessutom dyker alltid några extrarätter upp på griffeltavlan.

Adress: Fabriksgatan 12 B, Örnsköldsvik Tel: 0660-101 90
Infowww.linneaochpeter.se

Nyköping Brewing Co

Mikrobryggeri med höga ambitioner och en rad godsaker på tapp – både egen öl och andra svenska småbryggeriers. Råbiff går på 245 kronor, dinkelrisotto med svamp kostar 195 och NBCO:s klubbmacka med gårdskyckling, eldrökt skinka, dijon & friterad lök landar på 175.

Adress: Kungsgatan 30, Nyköping Tel: 0730-33 65 56
Infowww.nykopingbrewing.se

Restaurang Hörnet

En avstickare från E4:an till Vadstena är längre än snittet i vår guide, men de två milen till denna rara småstad med sitt stora slott och fina kloster är värd tidsspillan. Passa på att äta på Restaurang Hörnet, som drivs av ett gäng unga kvinnor med höga matambitioner. Kanske smörstekt Hjälmargös, eller nattbakad högrev? Båda ligger på runt 275 kronor.

Adress: Skänningegatan 1, Vadstena Tel: 0143-131 70
Infowww.restauranghornet.se

Söders Källa

Söders källa konkurrerar i Gävles absoluta mattopp. Lokalen är inte så märkvärdig men anrättningarna som ställs fram är desto mer uppfinningsrika och det vegetariska spelar lika stor roll som det animaliska. Luncherna går på 125 kronor och går också att få i matlåda. Middagstid väljer man à la carte eller avsmakningsmenyn för 695 kronor där den smarte lägger ut 505 kronor extra för ett fint vinpaket.

Adress: Södra Kansligatan 22, Gävle Tel: 026-61 38 00
Infosoderskalla.se

Toftaholm Herrgård

En kilometer väster om E4:ans trafikbrus väntar lugnet på denna vackra 1800-talsherrgård vid sjön Vidösterns strand. Wallenbergare är en typisk lunchrätt för 185 kronor, liksom zucchiniknyten med vegansk färskost och tomatsås. Kvällstid kan man inleda med tartar på pilgrims-mussla, följd av ryggbiff med palsternackskräm. Varmrätter för 250–300 kronor och trerättersmeny för 595. 

Adress: Toftaholm Herrgård, Vittaryd Tel: 0370-440 55
Infowww.toftaholm.se

Zmak Deli

Luncherna på Zmak Deli är bland hela E4:ans mest prisvärda. För 99 kronor får man en rejäl gourmetlunch – som tonfisktartar med mango och chilimajonäs eller dubbelmarinerad fläskfilé. Sallad, gott bröd, dryck, kaffe och hembakad kaka ingår. Kvällstid blir Zmak en skön vinbar med goda tilltugg från delidiskarna.

Adress: Bankgatan 5, Sundsvall Tel: 060-90 09 30
Infowww.zmakdeli.se

 

Ångbryggeriet kök och bar

Börja med en portion exklusiv löjrom och fortsätt med en härlig råbiff, röding eller slaktarplanka. Varmrätterna ligger en bit över 300 kronor. Men vänta er inte en massa öl för namnet till trots är detta inget bryggeri längre.

Adress: Bryggargatan 14, Piteå Tel: 0911-104 44
Infowww.angbryggeriet.com

 

FLER PÄRLOR LÄNGS E4:AN

Bistro Bryggargatan 

Två passionerade kockar med rötterna på Island lagar Skellefteås bästa mat vid strandpromenaden. Grillade kammusslor för 39 kr styck är en fyndgod start och sedan kommer franska bistroklassiker som moules frites, kalventrecôte och ankbröst eller nordiska smaker som rådjursinnanlår och gös.

Adress: Strandgatan 32, Skellefteå Tel: 0910-21 16 50
Infowww.bryggargatan.se

Brygghuset

Brygghuset syftar på läget vid vattnet – inte på ett mikrobryggeri som man skulle kunna tro. En kort meny med bara fyra huvudrätter håller kvaliteten hög. Välj mellan ren, röding, oxkött eller vego, och lägg ut 225–315 för kalaset. Är du hungrig finns lika många för- och efterrätter.

Adress: Nattviken 1, Härnösand Tel: 0611-219 11
Infobrygghusetharnosand.se

Hemmagastronomi

Hemmagastronomi är ett chosefritt ställe där det fina köttet à 355 kr för 250 gram lockar men där man likaväl skulle kunna dela på en bunt förrätter och kanske några ostron, det senare känns ju rätt här vid vattnet.

Adress: Norra Strandgatan 1, Luleå Tel: 0920-22 00 02
Infowww.hemmagastronomi.se

Izakaya Moshi 

Bortom landets storstäder kan det vara knepigt att äta asiatiskt av toppkvalitet. Men i Jönköping går det fint! Luncherna för 110 kr kan vara godsaker som tempurafriterad kyckling. Kvällstid väljer sällskap gärna smårätter att dela på, sju rätter för 395 kr/person. Eller välj själv från menyn: Maki-zushi med sotad lax, chiliglaze, avokado, gurka och forellrom, friterad bläckfisk med kimchimajonäs & lime eller vildand med rökt spetskålspuré, rödbetssås & kålrabbi.

Adress: Barnarpsgatan 16, Jönköping Tel: 0760-52 02 20
InfoIzakayamoshi.se

Jay Fu

Asiatiskt steakhouse skulle kunna vara en mischmaschrestaurang med "pizza, kebab, kinesiskt och sushi". Men här är ambitionerna högre: lördagsbrunchen är maffig, de japanska wagyu-biffarna utsökta – och dyra – och à la carte-rätter som "speachless" – hällgrillad röding med miso, skaldjurs- och morotssås, variation på morot, blodgrape, hummersmör och hummerfylld vårrulle, påhittigt smaskiga.

Adress: Saluhallen, S:t Eriks Torg 8, Uppsala Tel: 018-15 01 51
Infowww.jayfu.se

Restaurang Roady

Låt inte lura er av läget, i samma hus som Töres OKQ8-mack, något som skulle kunna tyda på flottiga luncher. Här är det säsongens råvaror som gäller, ofta de lokalproducerade. Luncherna under hundringen är ett fynd och kan vara fisksoppa med saffransaioli eller het fläskfilégryta. Man kan också ta renskav från à la carte-menyn för 149 kronor.

Adress: Klippgränd 2, Töre Tel: 0923 64 04 10
Info: www.toreservicecenter.se/roady 

Restaurang Strandpiren

Njut av mat från havet på den stora piren med Glada Hudiks största
uteservering och fin vy över vatten och stad. Luncherna à 110 kronor är prisvärda – ofta står fisk på menyn. Kvällstid erbjuds både fisk och kött, varmrätter för 185–290 kronor.

Adress: Sjötullsgatan 15, Hudiksvall Tel: 0650-104 44
Info: strandpiren.se/restaurang 

Sillen & Makrillen

Vid Örestrandsbadet och en kilometer norr om E4:ans svenska startpunkt vid färjeterminalen hittar man Sillen & Makrillen. Här dominerar havets läckerheter. Bland förrätterna hittar vi allt från ostron till grillad hummer med brioche, bland huvudrätterna rödtungafilé med sjökorall, Österlen-sparris, stenbitsrom från Öresund, gruyérekrokett och beurre blanc. Man har också kött- och vegorätter. Varmrätter från 245 kronor, ett glas vitt från 89.

Adress: Gröningen Norra 1, Helsingborg Tel: 042-28 15 53
Infowww.sillenmakrillen.se

 

Fotnot: Med reservation för diverse prisjusteringar/höjningar

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206