Snabbare surf på semestern

Parabolantenner har tidigare dominerat marknaden bland dem som vill kolla på tv – var de än semestrar.

Snabbare surf på semestern

Publicerad

Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

I takt med utvecklingen ökar också användningen av strömmade tjänster – inte minst när vi är på resa. Men vad finns det för uppkopplingsalternativ? Vi har kollat utbudet.

Varför vill du ha tillgång till internet när du åker på semester? Svaret på den frågan kan hjälpa dig att välja precis den utrustning som passar dina behov och – inte minst – ditt sätt att resa. I princip kan du välja mellan tre olika huvudspår:

ANVÄND MOBILTELEFONEN

En modern smartphone fungerar väldigt bra för att hålla koll på mejl, sociala medier och nyheter. Från den kan du också dela ut tillgång till internet till exempelvis läsplattor, datorer och smarta tv-apparater. Den här lösningen fungerar tillfredställande för de som är max två i resesällskapet. Få telefoner räcker till om fler än två vill vara med och dela uppkopplingen till nätet. 

TRÅDLÖST NÄTVERK

Koppla upp dig mot ett trådlöst nätverk på allmän plats eller på en camping. Det här är en billig lösning om du kommer tillräckligt nära "sändaren". Dessvärre räcker det att campingen är lite kuperad eller att du hamnar bakom en byggnad med väggar som hindrar signalerna att nå dig för att anslutningen ska bli osäker. Ibland är sådana nätverk också säkerhetsmässigt tveksamma. 

Idag finns det campingplatser som har installerat fiberkabel till större delen av tomterna på anläggningen. Det ger en både stabil och säker uppkoppling.

Den enklaste lösningen är att dela internet via en smartphone. /// FOTO: Getty Images

EGEN ROUTER

Installera en router, en datamottagare, permanent i husvagnen eller husbilen. Den lösningen är att föredra om ni är flera som vill dela tillgången till internet utan att bli störda av att uppkopplingen stänger ner om till exempel telefonen ringer.

Routern har antingen ett eget abonnemang och SIM-kort eller så skaffar du ett tvillingkort till den mobil i familjen som har mest surf. 

Det finns en del svårigheter med uppkoppling i fritidsfordon där karossen utgör ett fysiskt hinder för datakommunikation. 

Signalerna försvagas av tak och väggar. Du kan förbättra signalstyrkan med hjälp av externa antenner. Sök till exempel efter "extern antenn till mobilt bredband". Vill du läsa mer ger den här sidan mycket information.

En mobil router är så liten att den lätt kan byggas in bakom paneler i till exempel överskåp i husvagnar eller husbilar.

En router med extern antenn räcker för att se på tv, ladda ner film, spela och allt annat du är van att göra hemma – och du behöver inte ens ha en tv! Det går minst lika bra att kolla på film på en skärm kopplad till en bärbar dator. Lösningen med en router med extern antenn kan kännas som en stor befrielse under långa, tråkiga transportsträckor i husbilen.

Mobiltäckningen är nästan alltid bra längs stora vägar så passagerarna kan kolla film och spela samtidigt som föraren får navigationshjälp och co-drivern kollar efter den bästa restaurangen längs vägen.

PARABOLANTENN

Det sitter fortfarande parabolantenner på många fritidsfordon och nästa generation parabolantenner har klara tekniska fördelar när det gäller bland annat att söka upp satelliter. Men ofta blir kostnaderna betydligt högre än att koppla upp sig via en router eller en mobiltelefon.

Tycker du att det här verkar komplicerat? Den tekniskt enklaste lösningen är kanske att använda en vanlig tv och en antenn för marksända kanaler. Då kan du se de gratiskanaler som finns där du befinner dig – oavsett land. När du gjort ett val som passar dig återstår eventuellt installation av utrustningen. Den lättaste varianten, att använda din mobil, kräver egentligen ingenting. När det kommer till en router för fordon och eventuell antenn blir det lite mer komplicerat.

Moderna antenner för mobilt internet finns i många utföranden, men ger alltid en mycket bättre mottagning för utrustningen inne i bilen.

INSTALLATION

De routrar som är konstruerade för fordon är ganska enkla att montera, men du behöver ha baskunskaper om elförsörjningen i husvagnen eller husbilen.

En mobil router levereras ofta med antenner som placeras inne i fordonet. Det fungerar ungefär lika bra som uppkopplingen via en vanlig mobiltelefon. Det stora lyftet kommer med en utvändig antenn anpassad för dina behov. Här kan du behöva både råd och dåd. För bästa mottagning ska antennen placeras på taket i närheten av routern. Antennkablarna dras genom det ner till routern. Det kan säkert kännas tryggare att överlåta det jobbet till någon som är specialist på sådana installationer.

Du kan köpa alla delar som behövs var för sig i butik eller på nätet, men det finns också företag som levererar kompletta paketlösningar. Här har kanske www.wifi.se kommit längst. Företaget har bland annat färdiga paket som till och med innehåller SIM-kort med förbetald surf och speciallösningar för dig som reser mycket i andra EU-länder.

REGLERNA I EU

EU:s regler för roaming innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter. Du betalar lika mycket som hemma för samtal till mobil eller fast telefon, sms och surf. Det kostar heller inget extra att ta emot samtal eller sms i utlandet. Reglerna gäller alla samtal och sms, oavsett operatör. Det finns undantag för prissättningen, bland annat om du har fri surf. Här finns mer information.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206