Behöver man assistansförsäkring?

Behöver man assistansförsäkring?

Publicerad

Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

 –Man kan fråga sig om det är värt pengarna, tycker Håkan Berglund, som inte fick hjälp att köra vidare när han drabbats av ett enkelt fel på sin husbil på väg genom Tyskland. 

Det var i början av juli och Håkan var på väg söderut. Vädret var fruktansvärt! Det blåste hårt och regnet vräkte ner. Torkarna vispade på högsta hastighet för att hålla framrutan något så när ren. Plötsligt släppte torkarbladet framför föraren. Fartvinden och blåsten kastade det blixtsnabbt utom synhåll. Trafiken var tät och det skulle vara livsfarligt att försöka leta rätt på bladet på motorvägen.

–Jag körde in till vägrenen, slog på blinkersreglaget och ringde till min assistansförsäkring, berättar Håkan. Det här borde ju vara lätt att fixa. Det skulle inte ens behövas en bärgningsbil för att leverera ett nytt torkarblad.

Strömlöst när radion varit igång för länge. I det läget är assistansförsäkringen guld värd.

Så blev det inte. Efter lång väntan och flera telefonsamtal fick Håkan veta att den utskickade bärgningsbilen inte hittade honom. 

–Så småningom tog vi oss till en närliggande bensinstation och där visade det sig att närmaste varuhus för bildelar låg fem kilometer bort. De kunde enkelt ha skickat en taxi därifrån så hade hela problemet varit löst. Nu ordnade jag det själv, berättar Håkan.

Trots den här händelsen är Håkan övertygad om att assistansförsäkringarna oftast fungerar som det är tänkt.

–Jag har träffat på ganska många som berättat om olika incidenter, både i Sverige och utomlands, där de snabbt fått hjälp, deklarerar han.

Var noga med att läsa igenom fordonets försäkringspapper innan du kritar på.

Har du en nyare husbil med helförsäkring har du redan ett bra skydd mot det mesta som kan inträffa under semestern. De flesta stölder, olyckor, maskinhaverier och bärgning ingår normalt. 

Men assistansförsäkringen har en viktig fördel: den täcker självrisken i den ordinarie försäkringen – det kan bli en väsentlig fördel redan vid bränslestopp eller punktering eftersom du annars kan få betala flera tusen kronor.

–Skyddet i en husbilsförsäkring är ganska omfattande och har med räddning/bärgning och reseavbrott, förklarar Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Assistans kan man ofta teckna som ett tillägg till sin ordinarie försäkring eller separat. Det assistansen ger, utöver skyddet i den vanliga försäkringen, är framför allt att den gäller utan självrisk och ersätter hyrbil i vanligtvis högst tre dagar i samband med driftsstopp. Assistansförsäkringen brukar också, till skillnad från räddningsmomentet i bilförsäkringen, gälla även om stoppet beror på brist på drivmedel.

Kolla det finstilta i dina försäkringsvillkor. Vad är det som ingår om du tvingas avbryta semestern för att husvagnen eller husbilen havererar på semestern ute i Europa?

Assistansförsäkringarna är i första hand konstruerade för att ge snabb lösning på akuta problem. Det är ofta enkelt att få hjälp av en bärgare för till exempel starthjälp eller att fixa en punktering – så länge det handlar om en husbil som väger under 3,5 ton. Är fordonet tyngre krävs det kraftigare bärgningsbilar – och en dyrare assistansförsäkring. 

Det är viktigt att läsa igenom villkoren ordentligt när du tecknar försäkringen. Det finns en hel del skillnader mellan olika försäkringsbolag angående både självrisker och vilka skadebelopp som försäkringen har som maxgräns.

Du måste själv hålla koll på vilka försäkringar du egentligen har. Idag är det många service- och gummiverkstäder som skickar med en assistansförsäkring i samband med att du anlitar dem. När det gäller sådana försäkringar är det extra noga att kontrollera om det exempelvis finns viktgränser i villkoren.

Om det händer något med fordonet som tvingar er att avbryta semestern finns det ofta möjligheter till viss ersättning via den vanliga fordonsförsäkringen. Semesteravbrott ingår många gånger i halvförsäkringen, men ibland kan det krävas en helförsäkring. Om en husbil skadas under en semesterresa blir ersättningen normalt 300–500 kronor per dag i 21 till 45 dagar. Hos några bolag kan man istället välja ersättning för en del av kostnaden för att hyra husbil eller personbil. Du kan jämföra skillnaderna i husbilsförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås sida på Internet.

Ju längre bort resmålet ligger desto viktigare att ditt/dina fordon är i bra skick. Det är krävande vägar till den här campingen i Bolzano och både motor och bromsar behöver vara i toppform för klättringen över Alperna.

TIPS VID UTLANDSRESAN

Pandemirestriktionerna är borta. Äntligen kan vi resa ut i Europa på semestern! Men det finns ett ”aber” som bör vara med i planeringen enligt SOS International, som många försäkringsbolag anlitar för att assistera kunder som får problem under resor utomlands:
– Bilförsäkringar är anpassade efter din bil och de behov som kan uppstå vid ett driftstopp, säger Cecilia Billhammar, chef för utlands-teamet på SOS International. Det betyder att bilförsäkringen inte täcker merkostnader som kan tillkomma vid exempelvis lockdown eller krav på karantän.
Vid hemresor har SOS International i allt högre grad anpassat insatserna till de lokala förutsättningarna i landet där kunden fått driftstopp. Idag är det allt längre väntetid på bilverkstäderna överallt i Europa, vilket bland annat har lett till att fler som fått problem med sitt fordon varit tvungna att flyga hem. I dagsläget är det inte bara Covid-19 som kan komplicera semesterresan. Kriget i Ukraina, höga bränslepriser och oro för ransoneringar av olika slag kan snabbt leda till ett förändrat läge i många länder. SOS International tipsar om några punkter att ha med i planeringen: 


• Ha koll på vad som gäller lokalt dit du ska: https://reopen.europa.eu/sv/
• Kontrollera också dagsläget i de transitländer som du måste passera för att komma fram till ditt resmål.
• Säkerställ att bilen är i gott skick genom att serva den eller låt någon gå igenom den innan avresan.
• Var beredd på att behöva ta extra kostnader som bilförsäkringen inte täcker, exempelvis karantän och/eller PCR-tester.
• Ta med dig ditt giltiga pass.
• Köp några PCR-tester innan ni reser.
• Packa så att du smidigt kan ta dig hem med annat färdmedel om oturen är framme.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206