HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

Lars och Malin Mellstrand driver Hollistay.

HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

Publicerad

Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

Det var på den stora resemässan Vakantiebeurs i Utrecht som allt tog sin början. Som ägare till åtta campingplatser hade Malin och Lars Mellstrand följt med Visit Sweden till Holland. I en av mässhallarna samlades bokningsagenter från hela Europa för att fånga upp stugägare och campingägare som hyrde ut stugor. Campingtomterna var det däremot ingen som visade något intresse för.

– Vi började fundera kring varför ingen hade samlat campingplatser på en och samma digitala plattform. Jag trodde att Booking.com skulle göra det i närtid och att det därför inte var någon idé att fundera mer på saken. Men Malin tyckte annorlunda, avslöjar Lars.

– När man åker genom Sverige ser man campingskyltar överallt, men man har ingen aning om hur dessa anläggningar ser ut. Det ville vi göra någonting åt – och jag var lite mer drivande till en början. Under 2017 började vi gemensamt dra i trådar och snart var arbetet med att skapa Hollistay i full gång, säger Malin.

Njut av vänners sällskap...

Med hjälp av ett utvecklingsteam byggde makarna Mellstrand upp sin digitala plattform och 2019 var det dags för lansering. Visionen var att göra det enklare för campingplatser att synas samt att ge campinggäster en snabb överblick över alla typer av campingboenden, och möjliggöra en bokning med några få klick.

– Innan hade det varit så uppdelat med fristående campingar, olika medlemscampingar och SCR:s anläggningar. Hollistay är oberoende och därigenom kan vi samla alla campingar på ett och samma ställe, förklarar Malin.

Idag finns Hollistay både på webben och som app. Användarna hittar över 2 400 campingplatser i Norden och de kan boka fler än 600 av dessa online direkt hos anläggningarna. 

Enligt grundarna själva är deras stora erfarenhet en styrka med Hollistay. Som forna campingägare med tio års vana från branschen har de ett brett kontaktnät, känner till hur bokningssystemen fungerar och framför allt vet de vad både gästerna och campingägarna efterfrågar.

En produkt av detta kunnande är en ny community i Hollistay-appen, kallad Camp & Talk. Den fungerar som ett socialt och lokalt nätverk på den plats man befinner sig för tillfället, och gör att campingvärdar och campinggäster kan hitta varandra och kommunicera.

...och passa samtidigt på att ha skoj.

– Gästerna är ofta med i flera olika grupper på Facebook, där de ger varandra olika tips och kan fråga om saker. Problemet är bara att dessa grupper börjar växa i antal, plus att relativt få användare har erfarenhet av det ställe man själv befinner sig på. Campingvärden å sin sida ser sällan gästen efter att denne har checkat in, säger Malin och fortsätter:

– Hollistays app och Camp & Talk bygger ett mervärde för både gästen och campingvärden genom att sammanföra dem. Vi vill göra campandet lite roligare och det innebär att gästen kan föreslå en grillkväll, bjuda in till en tv-sänd fotbollsmatch i förtältet eller ställa en fråga om sevärdheter i området. Campingvärden kan skicka ut pushnotiser med information om exempelvis aktiviteter och restaurangmeny.

En nyhet för 2022 är att Hollistay kommer göra en aktivitetskalender med digitala event under juli. Dessa kan alla användare vara med på oavsett var de befinner sig.

– Vi kommer exempelvis att arrangera träningspass, skattjakt för barn samt ölprovningar ledda av en sommelier. Gästerna på respektive camping förbereder sig då enligt instruktionerna och kopplar sedan upp sig lagom till att aktiviteten ska börja, berättar Malin.

På Hollidays plattform kan du finna likasinnade på nära avstånd.

Camp & Talk och aktivitetskalendern är två talande exempel på vad Lars och Malin vill åstadkomma med Hollistay.

– Vår ambition är att vara mycket mer än bara en bokningsplattform. Vi älskar att tänka utanför boxen och vill att användarna ska ha nytta av våra tjänster året runt, säger Malin.

Att introducera digitala tjänster i en bransch som kanske är lite gammaldags i den bemärkelsen, är inget som skrämmer paret Mellstrand. Snarare tvärtom.

– Vi tänker inte så. Vi tror på vår vision att göra det enklare för campingägare och campinggäster att hitta varandra för att öka gemenskapen bland de som campar. Att vi hittills har haft 40 000 nedladdningar av Hollistay-appen är en fingervisning om att vi är rätt ute, avrundar Lars.

Falsterbo Resort /// FOTO: Falsterbo Resort

Hollistay

• Finns på sju språk.
• Webbadressen är www.hollistay.com.
• Majoriteten av användarna är från Sverige, men man har även intressenter från Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Österrike.
• 40 000 människor har laddat ner Hollistay-appen sedan den lanserades i april 2021.
• 12 000 användare tittade dagligen på appen under juli 2021.
• 2 400 nordiska campingplatser finns tillgängliga på plattformen.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206