Vad ska du göra om du tankar fel?

Publicerad

Suck… så fel det blev. Bara att låta bli startnyckeln och ringa efter bärgare.

Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

Att välja fel vid pumpen är lätt gjort om man inte är uppmärksam, men få vill berätta öppet om sina dyra misstag.

Bengt, vi kan kalla honom så, har tankat fel två gånger och fått anlita bärgare för att rädda bilmotorn. Han säger att det var stress och trötthet som fick honom att välja munstycket med fel färg på slangen.

– Jag hade en bensinbil och att tanka den gick på ren rutin, ofta på samma tapp därhemma. Man
reagerar med ryggmärgen och gör som man alltid gjort förut. Men så bytte jag till en dieselbil. Först var jag jättenoga, kollade att jag valde svart slang innan jag tankade. Men efter ett tag hade jag vant mig och tänkte på annat när jag stod vid pumpen.

– Det fungerade tills jag stannade vid en mack där jag inte varit förut, trött och stressad, och tog munstycket utan att se efter. Efter några hundra meter började motorn hacka och jag fattade att jag gjort fel. Jag visste att man skulle stanna bilen direkt och slå av motorn för att undvika stora skador. Det var bara att ringa efter bärgare, berättar Bengt.

Bara tre munstycken att välja på. Det kan vara värre utomlands med betydligt fler alternativ, ibland med fantasifulla namn på bränslet.

Det blev en dyr reparation. Bengt minns inte om han fick någon ersättning från försäkringsbolaget, kanske har han helt enkelt förträngt sitt misstag. Men så hände det igen, något år senare.

–Samma sak där. Jag var stressad och hade glömt vad som hände förra gången. Så jag började tanka men insåg efter kanske en minut att det var fel, så jag avbröt förstås. Den här gången ringde jag bärgare utan att ha startat bilen, så misstaget blev inte så kostsamt.

Bengt tror att de flesta som tankar fel gör det för att man har två bilar, en bensin- och en dieseldriven, och då är det lätt att ta fel. Den som har en husbil kanske har en bensindriven personbil. Om den är relativt ny går det inte att tanka den med diesel eftersom det munstycket inte går ner i påfyllningsröret. Då är det enklare, och värre, att fylla bensin i en husbil. På Lastvagncenter i Uddevalla händer det
några gånger varje år att man får in husbilar som tankats fel.

– Vi tar in fordonet, suger ur tanken, byter filter och gör ren bränslesystemet. Ofta behöver man smörja upp systemet innan man startar, säger Mattias Englund på Lastvagncenter.

En sådan rengöring går normalt på omkring 6 000–8 000 kronor. Men en feltankning kan bli betydligt dyrare. Det kan bero på hur snabbt man upptäckt att man gjort fel och om man hunnit köra lite innan motorn börjar hacka.

– Tillverkarna har olika krav för vad som ska göras beroende på hur man agerat. I en del fall, om man exempelvis hunnit starta bilen, kräver man att du ska byta allt i bränslesystemet, och då kan notan hamna på uppåt 50 000 kronor, säger Mattias Englund.

Locket är märkt DIESEL, men gör en extra tydlig lapp att sätta intill om du vet med dig att du är tankspridd.

Det kan även bli värre än så. Om du haft halv tank i dieselbilen och fyller på 15–20 liter bensin går det förmodligen att starta och köra ett bra tag innan du upptäcker att något är fel. Motorn börjar knacka, kanske tänds några varningslampor. I det läget kan motorn vara helt förstörd och måste bytas. Och är det en äldre husbil kan det bli dyrare än vad hela bilen är värd.

På Fiat, som de flesta husbilar på den svenska marknaden bygger på, säger man att en feltankad bil måste hanteras på rätt sätt för att det inte ska uppstå följdproblem som kan påverka garantierna.

Dieselmunstycket är grövre (till höger) än den för bensin. OBS! Personen på bilden har inget med feltankandet att göra.

Om du kan få någon ersättning från försäkringsbolaget vid feltankning beror på om du har halv- eller helförsäkring och om allrisk ("drulleförsäkring") ingår. Det skiljer stort mellan olika bolag.

Några ersätter skador för fel bränsle, andra kan ge ersättning om misstaget orsakar maskinskador och bilen inte är alltför gammal, vissa har inget feltankningsskydd alls. Har man halv- eller helförsäkring brukar bärgning ingå. Vet du med dig att du kan vara tankspridd vid pumpen – kolla villkoren i din försäkring.

Mattias Englund på Lastvagncenter tror att en del feltankningar kan bero på ovana. Under pandemin, när vi skulle hålla oss inom Sveriges gränser blev det många nya husbilsägare och en del var kanske osäkra på hur fordonen fungerade och skulle hanteras. Då kan det bli än mer katastrofala felbedömningar vid tappen.

– På en del helintegrerade bilar kan vattenpåfyllningen finnas på samma sida som bränsletanken och locken kan se nästan likadana ut. Vi har åtgärdat två stycken där man råkat hälla vatten i dieseltanken. Vattnet är tyngre än dieseln, lägger sig i botten av tanken och går in i bränslesystemet när man försöker starta. Då kan både bränslepump och spridare bli förstörda och det blir riktigt dyrt, säger Mattias Englund.

Det finns feltankningsskydd för dieselbilar som kostar omkring 500 kronor som ska förhindra att det tunnare påfyllningsröret från bensinpistolen går in i tanklocket. Ett annat sätt kan vara att märka upp locket tydligt med egen text, som exempelvis OBS DIESEL.

Men det kanske bästa rådet är att vara alert, andas djupt och tänka efter en gång till om du valt rätt munstycke innan du börjar fylla på.

OM DU TANKAT FEL – GÖR SÅ HÄR!

• Starta inte motorn. Gör du det pumpas fel bränsle in i den och ju längre den går, desto större kan skadan bli.
• Har du ändå startat märker du snart att något är fel. Det kan vara att motorn knackar eller att varningslampor lyser. Stäng av den.
• Ring efter bärgare och kontakta ditt försäkringsbolag.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

  Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-09-23 07:31

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206