Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

Ett dopp är bra både för kropp och själ – även för hundar. /// FOTO: GETTY IMAGES

Semestra med hund: En glad sommar med svansvift

Publicerad

Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Hundmatsproducenten Doggy ger här sina tio bästa tips om hur ni semestrar hundvänligt i sommar.

En efterlängtad semester väntar runt hörnet, och frågar man Sveriges hundägare är det självklart att deras lurviga vänner ska följa med på resan. Enligt en undersökning som hundmatsproducenten Doggy har utfört visar det sig nämligen att 92 procent av landets hundägare tar med sig hunden på semestern i Sverige.

När resan går utomlands får en av fem hänga med. Samma undersökning visar också att både val av boende och aktivitet anpassas efter hundens behov.

– Hundar är flockdjur, och vill självklart umgås med resten av familjen, även under semestern. Utbudet för semestrande hundar är stort numera. Flera boenden, restauranger och aktiviteter välkomnar hundar, vilket gör det enkelt att planera en semester som passar alla i familjen, säger Mia Claesson, produktchef på Doggy. 

För att underlätta för semestersugna familjer med hund har Doggy listat tio saker att tänka på för en hundvänlig semester – så bered er på svansvift i sommar!

Se till att stanna då och då för att få till en bensträckare.

1. RES SÄKERT: Hundar är välkomna ombord på de flesta färdmedel, men försäkra dig om att din hund reser säkert oavsett hur du väljer att resa. Ovan nämnda undersökning visar att nästan hälften av de svenska hundägarna transporterar sin hund i bilen på ett sätt som inte bara är farligt för den, utan också för medpassagerarna. Om du reser med bil eller husbil är en krocksäker bilbur eller ett säkerhetsbälte för hund det som gäller. Med en non-spill-skål med kant skvalpar inte vattnet ut om färden går över en gropig landsväg. På så vis kan hunden dricka när den själv vill resan. Se till att ta pauser ofta och låt även hunden sträcka på benen. Går resan utomlands? Olika regler gäller för olika länder, men vanligast är att hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur, vara ID-märkt och ha en giltig vaccination mot rabies.

2. HUNDVÄNLIGT BOENDE: Att koppla av en vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är en tiopoängare för hunden. 

Exempelvis har campingkedjan First Camp närmare 50 destinationer i Sverige där hunden alltid är välkommen. Många campingplatser har dessutom hunddusch, rastgårdar och specifika bad för hundar runt knuten.

Tittut, så här glada kan man vara om man har semester.

3. PLANERA I TID: Planera er gemensamma semester i förväg. Nosa rätt på prunkande stadsparker, läskande badplatser och hundvänliga restauranger, caféer och campingar där hela familjen är välkommen. Tjänster som Tamedhunden.se, hundsemester.se och Facebookgrupper i ämnet samlar nyttiga tips och bra hund-alternativ inför resan. 

4. LOGGA UT OCH LADDA OM: Byt ut arbetsplatsen mot öppet hav, soliga kuster och slumrande skogar. Logga ut från jobbmejl, sätt mobilen på ljudlöst och pinna ut på stora som små äventyr med din hund. Det är återhämtning för er båda!

5. SVALKA ÄR A OCH O: Hundar svettas inte som människor och blir lätt överhettade. Varma sommardagar behöver de därför lite extra hjälp att kyla ner sig. Du får aldrig lämna din hund utan tillsyn om temperaturen i din bil riskerar att överstiga 25 grader, det gäller också husbil och husvagn. Temperaturen blir lätt det dubbla i ett fordon och ha därför som regel att aldrig lämna hunden
ensam. 

6. SLÄCK TÖRSTEN: När solen gassar behöver hundar dricka mycket för att inte bli uttorkade, se därför till att ta med mycket vätska. Utöver vatten är Tetra Recart-förpackningar med våtmat bra att ha i resväskan. Våtmat innehåller en stor del vätska, och är ni på utflykt fungerar förpackningen som matskål. Den är dessutom enkel att återförsluta mellan serveringarna. Att skära paté i små bitar och frysa in är ett smart tips på svalkande mat att ta till under extra heta dagar. 

Ibland blir det varmt, tänk då på att det kan bli riktigt hett inne i ett fordon.

7. AKTIVERA MERA: En aktiv hund är en nöjd hund, medan uttråkade hundar skäller mer och lätt blir rastlösa. Att möta hundens behov kan också leda till att du själv landar i goda vanor. Med balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport får både du och din hund komma ut i sommarluften. Glöm bara inte att bättra på med solstift runt nosen, hundar kan faktiskt också bli solbrända, och tänk på att värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.  

8. NER I PLURRET: Många hundar älskar att bada. På internet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet. Packa gärna ner leksaker som flyter, kanske till och med en flytväst? Och kom ihåg att torka hunden torr efteråt för att undvika att den får fukteksem.

9. OM OLYCKAN ÄR FRAMME: På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka. I Sverige ska alla hundar vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gör det enklare att återförenas om olyckan är framme. Att spara telefonnummer och adress till den lokala veterinären är en god idé. Det tar inte många sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.

10. HEMMA BÄST: Ibland blir det svårt att semestra hundvänligt. Kanske har din hund det bättre hemma? I så fall är det lugnare att låta den bo hos släkt, vänner eller på ett hundpensionat.

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

 • Slow travel är inne!

  Slow travel är inne!

  Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-27 07:48

 • Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Ställplats Grötvik: Övernatta kungligt

  Vid sidan av Prins Bertils stig har Grötviks Segelsällskap anlagt en riktigt bra ställplats i anslutning till sin gästhamn. Här kan du se Danmarksfärjan glida förbi samtidigt som en glödande röd sol dalar i väster.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-22 07:23

 • Vad ska du göra om du tankar fel?

  Vad ska du göra om du tankar fel?

  Var inte stressad när du ska tanka, det blir lätt fel. Omkring 20 000 gånger om året händer det att någon häller fel bränsle i tanken och får punga ut med några tusen kronor – i bästa fall. Här kommer tips från verkstäder och försäkringsbolag om vad du ska göra om olyckan är framme. Starta inte bilen, det kan stå dig riktigt dyrt.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-19 07:12

 • HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  HC undersöker: Hollistay bygger en campinggemenskap

  Sverige dignar av fina campingplatser, men få känner till att de existerar. Det konstaterade campingägarna Malin och Lars Mellstrand under 2016. Tre år senare lanserade de Hollistay – en digital plattform som sammanför campingvärdar och campinggäster.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-09-16 07:28

 • Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Ställplats Bergs slussar: Prisvärd slussvistelse

  Bergs slussar en solig sommardag är nog den bästa turistattraktion man kan tänka sig i Sverige, och det är absolut ingen turistfälla. Det behöver inte kosta en krona och vill du övernatta med husvagn eller husbil är priset riktigt lågt.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-09-14 07:51

 • Behöver man assistansförsäkring?

  Behöver man assistansförsäkring?

  Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-08 07:52

 • Snabbare surf på semestern

  Snabbare surf på semestern

  Den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt. Nya telefoner, utbyggt mobilnät och en rad andra förbättringar gör det allt enklare att komma i kontakt med internet – oavsett var vi befinner oss. Det finns inte många vita fläckar kvar på de stora operatörernas täckningskartor över Sverige.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-09-07 07:19

 • Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  Vad kostar det att äga husvagn respektive husbil?

  200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-09-05 07:31

 • HC tipsar: God mat längs E4:an!

  HC tipsar: God mat längs E4:an!

  E4:an är pulsådern genom hela Sverige. Många på Europavägen ska långt och förr eller senare vill man stanna och äta. Det går fort om man väljer hamburgerhak eller bensinmacksmat. Inget minnesvärt, men man blir mätt. Fler semesterresenärer borde dock unna sig att svänga av E4:an en stund för en riktigt bra matupplevelse – som kanske ger ett av årets bästa semesterminnen. Men ska man äta gott måste man ha koll på var. Vi hjälper dig på vägen: här är 22 härliga matställen längs med E4:an, från Helsingborg i söder till Haparanda i norr.

  Artikel Johan Öberg, 2022-09-01 07:05

 • Så går det till att ta BE-körkort

  Så går det till att ta BE-körkort

  Har du B-körkort och funderar på att köpa en ny bil eller husvagn? Då gör du rätt i att först av allt kolla upp om du får köra den nya fordonskombinationen. Det gjorde inte undertecknad, så jag fick gå till trafikskolan och ta BE-körkort. Så här gick det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-31 07:41

 • HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  HC undersöker: Gemenskap driver Caravan Club

  Ett möte på en parkeringsplats sådde ett frö till vad som idag är Sveriges största organisation för mobil fritid. Hur blev det så – och hur ser framtidsplanerna ut för Caravan Club? Vi kikar närmare på den ideella föreningen som idag driver 33 campingplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-30 07:14

 • Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Klassiker: Fleetwood 1972 – stor lättviktare made in England

  Plats för fem men ändå ingen vikt att tala om. Den engelska storvagnen Fleetwood Colchester har en tjänstevikt på enbart 890 kilo och märks knappt bakom Jörgen Ivarssons och Maria Löfbergs Pontiac.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-08-25 07:05

 • Vad är vanlife?

  Vad är vanlife?

  Det syns i tidningar, hörs i poddar och uppmärksammas i tv. Men trots den flitiga exponeringen av begreppet vanlife, verkar innebörden inte vara helt glasklar. Vi frågade de som vet – och fann en värmande förklaring.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-08-23 07:50

 • Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Gysinge Herrgård – ställplats i bruksmiljö

  Halva den stora parkeringen vid Gysinge Herrgård har blivit övernattningsplats för husvagnar och husbilar. Det är lugnt och tyst, i en minst sagt anrik miljö, när vi vilar ut på vår sommartur genom Sverige.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-08-18 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206