Slow travel är inne!

Publicerad: 2022-09-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Begreppet handlar om att ta sig tid att njuta av tillvaron som den är för stunden. Det betyder att stanna upp, höja blicken och fånga det som händer här och nu.

Du behöver varken åka långt eller till exotiska platser för att vara med om stora upplevelser.

– Slow travel blir den nya trenden, lovade framtidsforskaren Jeanette Huber vid ett föredrag i anslutning till mässan Caravan Salon 2016.

Efter pandemin har alla hennes spådomar slagit in. De senaste åren har alla fått testa slow travel med turboeffekt. I början handlade det förstås väldigt mycket om att Covid-19 fungerade som raketbränsle för den nya trenden.

I år, när smittrisk och restriktioner inte längre låser oss inom landets gränser, blir det istället väldigt dyrt att resa. Bränslepriserna har skjutit i höjden och efter det ryska anfallet mot Ukraina har vi fått en extrem höjning av alla energipriser. Många experter förutspår fortsatta prisstegringar, samtidigt som kronan sjunker i värde.

Slow travel är inne!
Ljudet av forsande eller porlande vatten får de allra flesta att njuta.

Ovanpå det kommer flera månader långa köer för att få nytt pass – och kaos på flygplatserna. Plötsligt är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till gamla mönster, vare sig vi vill det eller inte. Men även om Covid-19 och Putin på olika sätt medverkat till att många förändrat både beteende och konsumtionsmönster kan de knappast beskyllas för allt.

När Jeanette Huber, för sex år sedan, tittade in i sin kristallkula såg hon flera andra företeelser som skulle komma att påverka oss:

• Tidsbrist. Stora konsumentundersökningar visade redan då att nästan tre av fyra drömde om att få mer tid. Många var dessutom beredda att betala för den genom att köpa vardagstjänster som hemleverans av hushållsvaror. Trenden har varit tydlig hela 2000-talet och under pandemin har den exploderat! Till det kommer att stora grupper nu arbetar hemifrån några dagar i veckan. Vi får alltmer tid över, eller?

Slow travel är inne!
Milsvid utsikt i fjällvärlden är som bomull för själen.

• Stress. Tyska undersökningar varnade redan 2015 för att var tredje anställd kände sig utmattad eller utbränd på jobbet. För tonåringarna låg siffran på 20 procent. Det är inte bättre i Sverige.

• Biografin. Vi blir inte bara äldre. Den traditionella ålderspyramiden står på huvudet. Dessutom är det inte alls ovanligt att separera, träffa en ny partner och bilda familj igen. Gränserna mellan ungdom, vuxen och pensionär blir mer flexibla. Dagens unga får kanske sitt första jobb i trettioårsåldern, nästan 15 år senare än deras föräldrar. Samtidigt är många pensionärer väldigt aktiva på områden som tidigare var otänkbara: äventyrssporter, långa resor och så vidare.

– Till det här kommer individualiseringen, säger Jeanette Huber. I princip är allt möjligt! Det handlar dock även om att ha ekonomiska förutsättningar och hälsa, men för väldigt stora grupper gäller att det ytterst är de själva som väljer vad de vill göra av sin fritid. Men det finns en stor risk att det här bidrar till upplevelsen av stress.

Jeanette Huber nämner också digitaliseringen, som stjäl vår uppmärksamhet samtidigt som vi ofta upplever att vi blir mer effektiva. Vi kan ju göra det mesta direkt från mobilen: handla, besöka banken, läsa böcker, kolla på tv…

Slow travel är inne!
Konstverken vid Kvarntorpshögen kan få vem som helst att koppla av, som synes till och med en staty.

Begreppet slow travel blev aktuellt parallellt med ”Less is more”. Vi uppfattar båda som moderna företeelser, men det stämmer inte.

Redan de första pilgrimerna upptäckte att de fick större glädje av resan när de vandrade långsamt. Det handlar om att man faktiskt tänker bättre när man är fysiskt aktiv och att den som promenerar bokstavligt talat hinner se mer.

Idag har väldigt många människor provat på flerdagarsvandringar. Trots skoskav vittnar många om fantastiska upplevelser när de väl kommit in i det nya, långsammare livstempot. Att ge sig tid att njuta lite mer är således så långt från Claes Erikssons sångtext ”Fem minuter Falsterbo, fem minuter Koster…” du kan komma.

Slow travel är inne!

SLOW TRAVEL – 10 TIPS

1. Välj småvägar. Vart du än är på väg, kolla kartan först. Ofta hittar du slingrande parallellvägar till huvudstråken. Möjligheten är stor att du upptäcker nya, spännande platser. 

2. Om bilen rullar lite långsammare innebär det lägre bränsleförbrukning. En uppskattad bieffekt är att stressnivån sjunker.

3. Hur är det egentligen med kunskaperna om dina hemtrakter?  Slå läger på en camping 4–5 mil bort. Ta cykeln och ge dig ut på upptäcktsfärd. 

4. Att kolla på dator, läsplattor och telefoner kan stressa vem som helst, men här finns samtidigt möjligheter att upptäcka saker. Du kan exempelvis finna lokala guider som ger nya perspektiv till dina resmål.

5. De senaste åren har intresset för både vandring och cykling ökat dramatiskt. Det är gratis, ger motion och möjligheter att ta sig fram till platser som ligger utom räckhåll när du kommer med bil, husbil eller husvagn. Testa att göra dagsvandringar och ta lokalbussen tillbaka. Ibland fungerar det också med cykel.

6. Välj udda resmål. Satsa på att vara turistdetektiv: Lyssna in vart andra verkar vara på väg i sommar – och välj något helt annat. Redan att ge sig ut på spaning kan ge ett mervärde.

7. Många folkhögskolor och andra utbildnings-organisationer har högkonjunktur under sommaren. Det är kanske i år du ska lära dig måla akvarell, dansa, prova på yoga, paddla kajak eller gå på skriv- eller fotokurs?

8. Från midsommar och hela juli är det både trångt och dyrt på campingplatserna längs Sveriges kuster. Även om du älskar sol och bad finns det kanske andra intressen? Det vimlar av loppmarknader, gårdsbutiker och museer som har öppet under sommaren.

9. Lär av historien. Dagens sätt att turista är egentligen en ny företeelse. Om vi backar till 1950-talet ser vi ett helt annat sätt att tillbringa våra semestrar. Det var väldigt ovanligt att flyga utomlands och de flesta stannade i Sverige. Hur gjorde tidigare generationer? Vad upplevde de? Vi kanske har något att lära av det förflutna?

10. För att det verkligen ska bli slow travel i sommar: Välj bara en sak ur listan!

Rulla till toppen