Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

Med Toppolan på. Det ser både konstigt och alldeles naturligt ut från sidan. Märkligt! Själva campern väger bara 150 kg, men eftersom bakluckan som tas bort i sig väger 35 kg blir nettovikten 115 kg enligt försäljningsbroschyren. Som en smäck på Saab 900 GLi:n!

Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

Publicerad

När ekipaget visar upp baksidan ser det inte lika elegant ut, men praktiskt. Utan ett runt fönster i dörren visar att det var före Saabs påverkan.

Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

Sedan köpet i maj 2019 av denna Saab 900 GLi från 1984 med Toppolacamper har det blivit flera kortare helgturer samt en längre, från hemmet i småländska Söderåkra till Gotland.

I augusti samma år glider paret Olsson med kompisen Patrik Emtweden i medföljande VW-buss in på parkeringen till fiskrestaurangen i Katthammarsvik på östra Gotland, ja, då kommer skribenten av dessa rader in på samma område i sin Citroën CX. Klart jag noterar båda ekipagen, men främst Toppolan. Jag kan inte hejda mig utan hälsar på Mattias, Lotta och Patrik.

– Ja, vi noterade Citroënen, säger Mattias och bevisar att veteranfolk noterar varandras närvaro.

Lotta Olsson testar Toppolan efter köpet, med nyinförskaffade madrasser.

Raskt accepterar de mitt förslag om att få göra ett reportage om Toppolan. Halvvägs till Ljugarn möts vi där de slagit läger för att luncha. Och det gör man inte om man inte måste i Toppolan.

– Nej, Wallasköket är så där att laga mat på, men det värmer fint om det är kallt ute. Och att grilla utomhus hör ju till, säger Mattias.

Tillbaka till kvällen i maj bara tre månader innan.

– Det var så att jag kom hem lite trött efter jobbet till Lotta som var alldeles uppspelt: "En Toppola, en Toppola". Den fanns i Eksjö så det var bara att tokringa. 

Till sist kom jag fram och vi gjorde upp, berättar Mattias och fortsätter: Säljaren krånglade och började snacka om budgivning, men då blev jag förbannad och sa att han kunde ju inte höja precis när vi varit överens och att vi redan var på väg för att hämta och betala.

Mattias Olsson i änden av sitt och hustrun Lottas "chateau" längs vägarna.

Nå, säljaren gav med sig och stod kvar vid den uppgjorda affären. 

– Men vi fick hyra ett släp för att få hem bakluckan och hatthyllan, ler Mattias.

Väl hemma var leendet kvar, både bil och camper visade sig vara i fint skick.

– Bilen är mycket fräsch, för att vara en 84:a, fortsätter Mattias som kan sina Saabar. 

Innan detta köp fanns det i ägo en 99 Turbo Combicoupé från 1978, 9000 CD, 1994, 9-3 cabriolet, 2000, 9-3 Coupé, 1999 – plus en hel drös till. 

– Absolut Saabtokig, farsan kom hem med en gammal 99:a som jag fick som övningskörningsbil när jag skulle ta körkort. På den vägen är det, förklarar Mattias.

Nästan sömlöst gifter sig Toppolan med Saabens C-stolpar och tak.

Att Toppolan var en dröm och kom till rätt hem säger sig självt. Vid köpet av campern fick de reda på att första ägaren var möbelsnickare och en fundering är om han köpt sin Toppola som "halvfabrikat" eller inte. De tidiga varianterna fanns i två versioner, en där man fick bygga på efter eget huvud och en helutrustad "Scandinavia", den med mest isolering och den dyra Wallas­spisen. Istället för diskhon i denna camper är det en sittplats/förvaringsyta och en hylla ovanför spisen, den fullutrustade versionen har hylla under spisen.

– Vi tror att det är en 86:a, för fönstren på sidan av dörren bak är borttagna, liksom kajutafönstret. 1987 blev hela Toppolan vit, medan vår är grå nedtill, säger Mattias.

Efter köpet gick första utflykten till 2019 års Saabfestival. 

– Saabfolket kom fram och sa "jaså, var det du som köpte den". Så att det var stort intresse för den stämmer nog, säger Mattias.

Toppolans "golv" skruvas fast på sex förstärkta ställen på takräcket med trebågar. Camperns golv vilar mot Saabens bagagegolv och häktas i låsbygeln.

Det han och Lotta uppskattar, förutom kultstatusen, är att det är lätt att ge sig iväg på en spontan tur. Att det saknas toalett är inga problem.

– Man åker till en ställplats, eller camping. Kolla på större husbilar och husvagnar, hur många använder den egna toaletten? Och övernattar man lite mer enskilt löser det sig, ler Mattias.

Kylförvaring löser de med kylbox eftersom kylskåp saknas. Men med burkar med pilsnerkorv och mjukost på tub till knäckebröd klarar man sig lätt ett par dagar, eller till närmaste affär.

– Detta är compact living på riktigt, hävdar Mattias.

När paret Olsson är ute och färdas på vägarna, likt en snigel med huset ovanpå, vinkas och tutas det. Vid stopp blir det glada tillrop och kommentarer. Tre frågor är väldigt vanliga: "får jag titta in i den, det har jag aldrig gjort", "kan man sova i den" och "är den vinglig".

– Svaren brukar bli ja, ja och nej, avslutar Mattias.

"Vi kunde inte drömma om att hitta en Toppola, utan letade egentligen efter en husbil", säger Mattias.

FAKTA: TOPPOLA

• Idén till Toppola kom i början av 1980-talet från Arwo Pullola från Filipstad. Namnet är genialt – topp för att den sitter högst upp och så slängde Arwo in ändelsen – ola från sina finska rötter.


• År 1982 köptes konceptet av Peter Malmberg och Matts Mollestam som kom från båtbranschen och bildade företaget Emico. Redan samma vår hade de tio leveranser fast formarna var felkonstruerade för ett rationellt byggande. Efter ytterligare två ursprungs-Toppola till Saab i Norge gjordes formarna om, till mer passande för produktion och tio centimeter högre. I september samma år kom Saab in i bilden och ställde krav på att Toppola skulle hålla lika hög standard som Saabs bilar. Dörrar och inredning förbättrades och Wallas-spisen kom till, både för matlagning och som värmekälla vilket gjorde att produkten även passade för vinterbruk.


• Efter att ha haft planer på att marknadsföra Toppola på alla sina marknader övergav Saab projektet innan jul 1984. Emico fick stå på egna ben igen (och bytte 1986 namn till Scando).


• Utan Saab kunde de tänka i nya banor och Toppola anpassades för att passa till Ford Scorpio och Ford Sierra – ett tjugotal såldes till Tyskland. Detta kunde ske genom att bottendelen gjordes olika för olika bilar medan campingutrymmet var detsamma.


• Toppola fanns som ”Toppola 1” fram till 1988 och som ”Toppola 2” 1994–1996, då i en ny modell för Saab 9000, 900/9-3 och 900c med en ”damask” som hade utbytbar nederdel för olika bilar medan ovandelen var densamma. Cirka 15 exemplar anges byggda av 2:an, enligt Scandos hemsida. Förmodligen byggdes fler av den första modellen.


– Jag har sett en siffra på totalt mellan 250 och 300 byggda, men vem vet egentligen? Det verkar inte finnas några produktionsuppgifter, säger Mattias Olsson.


För mer info, se: www.toppola.com

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

  En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-10-18 07:24

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206