Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

Elegant men inte speciellt stor. På vägen känns den 1 150 kg tunga fransosen stabil och trygg.

Klassiker: GAP Eden Roc – finfin fransos

Publicerad

Conny Thunlund och hans sambo Katarina Olpers gillar sin Eden Roc och det största problemet är att den inte används så ofta som den förtjänar.

En riktigt ovanlig fransk kvalitetsvagn i det övre skiktet och bara en tidigare ägare, men Conny Thunlund granskades noga innan han fick köpa den. Hur ovanlig är den då? Så pass att den till och med väcker rejäl uppmärksamhet i franska veterankretsar.

Vad spelar in när man letar efter ett lämpligt exemplar av en veteranhusvagn? Svaren skiljer sig beroende på vem du frågar. För Conny Thunlund spelade historien en stor roll, att en GAP är ovanlig gjorde inte saken sämre och när han sedan blev skärskådad av säljaren blev det på sätt och vis en ära att ha blivit godkänd.

Anledningen till att han granskades är enkel. Säljarna ville att den udda skapelsen skulle få det bra och vem kunde egentligen vara bättre i det ärendet än en mångårig ordförande i klubben Campingveteranerna? Förmodligen ingen.

Men låt oss ta historien från början. GAP var en fransk tillverkare som producerade vagnar från 1959 till omkring 1968. De byggde olika storlekar i diverse prisklasser och just denna vagn tillhörde de lite mer exklusiva.

Den såldes ny 1963 till ett par i Frankrike som genast började använda den, och alltid bakom sin Renault Frégate från 1957. Vintertid drogs den till Alperna för skidturer och på somrarna tog ägarna husvagnen till den franska rivieran där den ställdes upp. Detta upprepades år efter år fram till 1995 då de köpte ett sommarhus och deras pärla ställdes in i garaget. Långt senare beslöt de sig för att sälja sin GAP men definitivt inte till vem som helst.

GAP – husvagnen för finsmakaren. Så beskrevs den i reklamen och exklusiv distributör var den gamla racer- och Formel 1-föraren Roger Loyer i Paris.

En bekant hjälpte dem och gjorde i ordning den då lätt bedagade skönheten. Någon renovering behövdes inte men det blev en del förbättringar i form av omklädda dynor och ny lackering. Och när Conny blev godkänd som köpare 2015 fick han hämta den. 

– Det passade bra eftersom ECCR, European Classic Caravan Rally, hölls i Frankrike det året, berättar Conny.

Nu fick Conny med sig lite mer än bara husvagnen vid köpet, bland annat broschyrer och en mängd fotografier från de tidigare ägarnas resor åren 1963 till 1995.

– Bilderna ger ekipaget en själ som den annars inte skulle ha, säger Conny och visar upp ett fotografi från ett snölandskap där både Renaulten och GAP:en syns tydligt.

Ett par andra foton visar garaget där husvagnen förvarades i många år. Framsidan på det var så igenvuxet att det inte gick att köra ut den vägen och på baksidan var garageportarna för låga. Lösningen blev att ta bort väggen ovanför portarna och sedan spika tillbaka den efteråt.

– Jag fick även med fönsterluckorna som den finurlige första ägaren låtit tillverka, avslöjar Conny.

Inredningen är givetvis av äkta mahogny. Skåpet mitt i bild förvandlas med några handgrepp till en bekväm dubbelsäng. Gardinerna är förresten samma som satt i när vagnen lämnade fabriken 1963.

Det är inga luckor i traditionell mening, snarare snygga aluminiumplåtar som täcker fönstren effektivt och som haft flera syften. Dels som mörkläggning på natten och dels som skydd för stenskott vid körning på franska grusvägar.

– Luckorna fungerar även som värmeisolering. De håller effektivt värmen ute på sommaren och behåller den inne under vintern, förklarar Conny.

Alla som haft en äldre fransk bil vet att de har sina egna lösningar på än det ena och än det andra. Reservhjulet under motorhuven är väl en typisk sådan, liksom det udda fjädringssystemet och en del knepiga lösningar på allt från kylning och fläktremmar till trebultade fälgar utan centrumhål. Var då husvagnarna mer traditionellt konstruerade?

Nej, det finns mängder av "franska" lösningar, bekräftar Conny och vet knappt var han ska börja.

Kanske med det udda hydrauliska bromssystemet, en lösning som har bromsvätskebehållare på toaletten och en bromscylinder på dragstången? 

GAP:en pensionerades 1995 och ställdes in i ett garage, som med tiden blev igenvuxet.

Eller varför inte med den speciella franska planlösningen? Eller med att toaletten, med klinkerklädda badrumsskåp, är positionerad allra längt fram bredvid köket? Ovanliga lösningar men samtidigt är vagnen elegant, vackert och komfortabelt. Typiskt franskt helt enkelt. För vilka andra varumärken har en kombinerad vin- och baguettelåda som standard?

– Sängskåpet är underbart. Det fälls ut och bakom den finns en dubbelsäng, något liknande har jag aldrig sett på någon vagn, säger Conny.

Han är ensam om att köra en GAP Eden Roc i Sverige och när han köpte den var exemplaret dessutom den enda i den franska motsvarigheten till Campingveteranerna. Entusiasterna flockades kring den. Många har hört talas om modellen men aldrig sett den i verkligheten.

Conny har inte behövt göra så mycket åt husvagnen utöver vanligt underhåll. Det största avsteget från originalet är att nummerskylten sitter på ena sidan om belysningen då den troligen inte skulle bli godkänd med lampan centralt placerad. 

– En mindre avvikelse från originalutförandet. Det finns egentligen bara ett enda bekymmer – vi använder den alldeles för lite, menar Conny.

 • Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  Prylar: Vagnvakt och spett för hela familjen

  En samling praktiska, fiffiga, roliga eller helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-11-23 07:58

 • Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Fixa extra lastutrymme bakom bilen

  Tyskarna är experter på att fästa plåtlådor och boxar på bakdörrar och tak för att skaffa mer packutrymme på mindre husbilar. Här får du tips på hur du kan göra husbilens lastutrymmen större och hur du bör tänka för att inte riskera överlast.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-22 07:32

 • Modellnytt 2023, del 2

  Modellnytt 2023, del 2

  Välkommen att på nytt botanisera bland de olika husvagns- och husbilstillverkarna. I föregående utgåva skrev vi att det kan vara en smula tunnsått gällande innovativa nyheter hos vissa av varumärkena, medan andra designavdelningar tycks ha få fritt spelrum. Vi ska emellertid ha i åtanke att världen har tett sig märklig de senaste åren och det har givetvis även påverkat vår älskade sfär inom mobil fritid.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-11-19 07:04

 • Vanlife: Hänga med andra

  Vanlife: Hänga med andra

  Att resa med familj eller kompisar är en sak, men hur gör man för att hitta nya vänner längs vägarna som man kan trivas och uppleva saker tillsammans med? Husvagn & Camping åker på vanlifeträff, testar spontankaffe och föreningsliv och upptäcker att det mestadels handlar om att vara nyfiken.

  Artikel Niklas Kämpargård, 2022-11-17 06:05

 • Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Skeppsmalens fiskehamn: Klippor och surströmming

  Mitt i ett världsarv och granne med Sveriges enda restaurang som har surströmmingspizza på menyn ligger ställplatsen Skeppsmalens Fiskehamn (även kallad Skeppsmalns Fiskeläge). Den erbjuder med andra ord en unik miljö.

  Artikel Michael Åhman, 2022-11-16 07:27

 • Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Prylar: Hundkoll och återvunnet tält

  Mera praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-28 07:37

 • Ordlista för campare – från A till Ö

  Ordlista för campare – från A till Ö

  Vi som redan har båda fötterna bland husvagnar, husbilar samt ställ- och campingplatser bidrar med en hel del ord och uttryck som kan vara svåra att förstå sig på. Här följer en ordlista – från A till Ö – som kan vara nyttig för er som står i begrepp att skaffa ett campingfordon av något slag.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-27 07:24

 • Modellnytt 2023, del 1

  Modellnytt 2023, del 1

  Välkomna till ett nytt modellår och en säsong som troligtvis inte kommer att likna det vi är vana vid. Eftersom bristen på chassin och komponenter fortlöper får vi vara beredda på att vissa varumärken har prioriterat att lösa leveranserna av redan beställda fordon istället för att knåpa ihop nya innovativa lösningar som vi inte har sett förut. Vissa husbils- och husvagnsmärken har knappt synbara eller ens några nyheter alls att förmedla. Det finns emellertid undantag och utan att gå händelserna i förväg kan vi redan nu avslöja att vi har några riktiga guldkorn att se fram emot 2023.

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-26 06:57

 • Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Klassiker: Försäljningstoppen 1961-1982

  Vad som en gång i tiden var det mest omtyckta, kanske inte ens finns på marknaden idag. En framgångssaga varar sällan i evighet. Vi med de grå tinningarnas charm minns många av de gamla husvagnsmärkena. Måhända ler vi åt "registreringslistorna" i denna artikel samtidigt som vi med skräckblandad förtjusning kopplar samman dem med en och annan semester-händelse. Det som idag kan tyckas vara uppseendeväckande är britternas framträdande roll under 60- och 70-talet samt Polars enorma försäljning under åren 1976–1979, då de totaldominerade husvagnsförsäljningen på den svenska marknaden. I denna artikel kikar vi närmare på åren 1961–1982 och fortsättning följer…

  Artikel Anders Wallsten, 2022-10-24 06:18

 • Varning för vattenläcka!

  Varning för vattenläcka!

  Det regnade ute, så det var inte konstigt att det droppat lite vatten på golvet alldeles innanför dörren på husbilen. Men det blev väldigt underligt när vattnet fylldes på, trots att de blöta skorna var borta och allt noggrant upptorkat. Panik! Vi har en vattenläcka! Det här handlar om att fixa felet, men också om att förebygga problem.

  Artikel Håkan Johansson, 2022-10-21 07:47

 • Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Campcation – vill underlätta digitala bokningar

  Vad händer när en entreprenör planerar sin första husbilssemester och upplever att det är rörigt att hitta campingar på nätet? Hon gör en marknadsanalys, skapar ett team och bygger en digital bokningssida för campingar och ställplatser. Vi möter Johanna Raga Waronen, vd för Campcation.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-10-20 07:34

 • Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Ställplats Jävre: Perfekt övernattning

  Skags Fyr är tagen ur bruk sedan länge men för campingfolket som reser i Norrbotten kan den bli ett bra riktmärke. På sin nya plats i Jävre blir den en symbol för ett riktigt bra övernattningsställe.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-10-14 07:07

 • Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Klassiker: Toppola – en vägsnigel?

  Om man som Saabfantast letar efter en husbil – ska man då inte ha en Toppola? Mattias Olsson kom hem en dag efter jobbet till en milt sagt upphetsad fru. "Kolla, kolla – det är en Toppola till salu på Blocket", var budskapet som fick fart på Mattias. "Det var bara att tokringa på annonsen. Sedan var vi hemma tre på natten", berättar han.

  Artikel Thomas Sjölund, 2022-10-12 07:18

 • Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Prylar: Minidammsugare och hundpalats

  Vi bjuder på praktiska, fiffiga, roliga och helt enkelt prylar som man bara "villhöver".

  Artikel Redaktionen, 2022-10-03 07:25

 • Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Eksjöverken – kantig koloss från Småland

  Två rum, dubbla dörrar, 6,85 meter lång och 2,1 meter bred. Exclusiv 600 tillverkad av Eksjöverken är en riktig koloss men väger trots det bara 770 kilo. Freddy och Monica Schybergs 65:a är nummer 25 av 28 tillverkade.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-09-29 06:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206